Fietsenflat Den Haag CS is flut

De trap naar de fietsenflat is een hindernisbaan geworden

 • De fietsenflat op het Centraal Station in Den Haag staat er sinds 2008;
 • Van de 2500 plekken is nog maar de helft gratis en de treden van de trap staan op instorten.

Snel even op de fiets stappen om je trein te halen? Haal het uit je hoofd, als je haast hebt. Want even – rappo klappo – je velo archiveren in de Haagse fietsflat, ho maar!

Tijdelijk

De fietsflat zou tijdelijk zijn en maximaal vijf jaar blijven staan. Vanwege de instortende staat van de tijdelijke stalling en het verdwijnen van de helft van de gratis plekken, wordt het voor de fietsende forens niet aangenamer om zijn stalen ros daar, twee hoog achter, te stallen. Met al het gedoe rondom het M-gebouw is het de vraag in welke tempo de fietsenrekken voor het station massaal weer terugkomen.

Regelmatig ontsieren rood-wit gestreepte waarschuwingsborden de trap naar de fietsflat. De hardboard treden zijn binnen drie jaar soft board geworden. Een voor een begeven de platen het. Elk keer is het een andere plek waarlangs je je – met fiets en al – naar beneden moet wurmen. Papier-maché is voor kinderen een leuk knutselidee, maar niet voor de vélocipède.

Betaald

Vanwege het aanpakken van de ondergrondse bewaakte stalling onder het station, is de ijzeren flatconstructie inmiddels voor de helft omgebouwd naar een betaalde keet. De eerste verdieping is verboden terrein voor de gierige Hagenaar. De gratis plekken zijn namelijk verbannen naar de tweede verdieping, met een minuscuul trapje om schouder aan schouder, stuur aan stuur, naar toe te kruipen.

De fietsflat is flut, maar je fiets ergens anders neerzetten is voorlopig ook geen optie. Rest niets anders dan je tweewieler thuis te laten en wat vaker de tram te nemen.

, , , , ,

2 Responses to Fietsenflat Den Haag CS is flut

 1. Mariëlle juni 20, 2011 at 11:00 am #

  Ik heb die fietsenstalling daar nog nooit begrepen. Ik weiger dan ook daar mijn fiets te plaatsen. Ik heb zwakke polsen en erg veel moeite om mijn fiets daar naar boven te duwen. Met de fiets naar beneden lopen vind ik eng. Kortom, niet bepaald fietsvriendelijk. En waarom staat die stalling zover van de stationshal? Geef mij maar weer de stallingsmogelijkheden voor het station. Gelijksvloers en dichtbij het station. Veel veiliger en openbaarvervoersvriendelijk.

 2. Fred juni 20, 2011 at 12:56 pm #

  Helemaal mee eens!
  Wat een Haags prutswerk is dat. Je kunt niet eens zonder verkeersovertredingen te begaan bij die fietsflat komen.
  Ik weiger ook mijn fiets daar te stallen.
  Gelukkig staan er sinds kort weer rekken op het plein waar nog relatief veel plek is.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag