De duivenmelker

duivenmelker-roel

Duivenmelken is een sport die langzaam aan het verdwijnen is in Den Haag, In de jaren 50 lag er in de volksbuurten op veel daken een duiventil, nu zijn er nog geen honderd overgebleven (schatting). De officiële afstand tussen de tillen was 50 meter maar daar hielden veel liefhebbers zich niet aan. De sport was om duiven van andere liefhebbers binnen te halen door een goeie doffer (mannetje) rond te laten vliegen, of als er duiven rondvlogen hem er op af te sturen. Een goeie doffer kreeg de duivin zo ver dat ze meeging naar de til en als het goed ging was er weer een duif gevangen. Dat er tussen buren soms flinke ruzies ontstonden door het elkaars duiven te vangen was toen een bekend verschijnsel.

Een duiventil zie je niet meer zo vaak op de Haagse daken. Op de hoek van de Bierkade en de wagenstraat (foto) is er nog een te zien. In de Schalkburgerstraat bij de dierenwinkel de Zwarte Vogel is nog steeds een plek waar duivenliefhebbers samenkomen om te kletsen over de duivensport ook nieuwe of gevangen duiven worden er verhandeld (noot redactie: landelijk bekendheid gekregen door het tv-programma De Wereld Draait Door).

Meer info over de Haagse duivenmelkers: www.duivenplaats.com

, ,

2 Responses to De duivenmelker

  1. Interniek juni 27, 2011 at 5:41 pm #

    Echt gaaf dit onderwerp Roel. Ook erg actueel voor mij omdat ik net vorige week nog in een andere duivensport terecht kwam door het vinden van een postduif een ‘dwaler’. Via de officiële database van NPO kunnen dwalers dmv hun ringnummer worden gekoppeld aan het telefoonnummer van de eigenaar. Maar dat is weer heel iets anders dan wat duivenmelkers doen. Dat was voor mij weer helemaal nieuw. Thuis hadden wij in de Van Bylandtstraat zolang ik mij kan herinneren een enorme duiventil in de tuin staan op palen. In de buurt waren verschillende duivenmelkers waarvan wij probeerden te lokken. Het mooiste moment was dan dat de eigenaar aan de deur kwam om te vragen of hij zijn duif mocht terugkrijgen. Want dan was zijn duif de zwakste door met onze doffer mee te gaan.

  2. Roel Wijnants juni 27, 2011 at 7:32 pm #

    @Niek
    Mijn zwager zat in de wedstrijdduiven en ik ben wel eens in een vakantie ingevallen voor hem. Dat ging met een klok en een ring, bij terugkomst van de duif moest zo snel mogelijk die ring in de klok gestopt worden dan werd de tijd van de duif geregistreerd ,zo kon uitgerekend worden op welke plaats de duif op de ranglijst kwam te staan. Er werd ook veel in de duivensport gegokt. In de jaren 80 kwamen veel Japanners de beste duiven of de eieren wegkopen voor veel geld

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag