Van Torentje tot Trêveszaal

Boek: Van Torentje tot Trêveszaal, De geschiedenis van de noordzijde van het Binnenhof. 444 pagina’s.

Er zijn veel boeken geschreven over Den Haag en het Binnenhof in het bijzonder maar nooit eerder werd een boek speciaal gewijd aan de zogenaamde Noordzijde, waar de macht zit. Dat is de kant van de Hofvijver waarlangs de Minister President, de Ministerraad, het Ministerie van Algemene Zaken en de Eerste Kamer hun vertrekken hebben.

Het is een verhaal van de praktijk van geschiedenis; bewoning, politiek, symboliek en architectuur geschreven voor iedereen met interesse in Den Haag. Het buitengewoon rijke bronnenmateriaal brengt prachtige feiten en anekdotes tot leven. Zo lezen we over de vrijhandel en de loterijen in de Ridderzaal. Ik wist ook niet eerder dat de Trêveszaal zo genoemd is vanwege het Franse woord voor wapenstilstand omdat daar in 1608 de onderhandelingen begonnen tussen Spanje en de rebelse Republiek der Nederlanden resulterend in het Twaalfjarig Bestand. 80-jarige oorlog en zo. Toen we een land werden.

Van Torentje tot Trêveszaal is opgebouwd uit hoofdstukken geschreven door historici in verschillende disciplines die de geschiedenis van het complex, van de gebouwen, de bewoners en gebruikers elk op hun eigen wijze belichten. Hoewel schijnbaar specialistisch is het boek toch erg toegankelijk geschreven. Een aanrader voor iedereen met interesse in Den Haag, geschiedenis en of politiek.

Het boek besluit met openhartige interviews met alle nog levende premiers; De Jong, Van Agt, Lubbers, Kok, Balkenende en Rutte.

Van Torentje tot Trêveszaal
Het eerste exemplaar van Van Torentje tot Trêveszaal werd aangeboden aan Mark Rutte.
Foto uit de eigen CC Flickr stream van de MP.

Een mooi boek. Mijn enige aanmerking is dat het over zo veel meer gaat dan wat de titel doet vermoeden. Vooral over de bewoningsgeschiedenis van het Binnenhof en de politieke perikelen an sich. Ik zou het misschien tussen Mauritshuis en Mauritstoren hebben genoemd.

ISBN 97894991168109 – Van Torentje tot Trêveszaal.
De redactie is van van historici Henk te Velde en Diederik Smit bij uitgeverij De Nieuwe Haagsche.

, , , , ,

One Response to Van Torentje tot Trêveszaal

  1. Maurice juni 28, 2011 at 12:14 pm #

    Niet van Mauphuis tot Mauptoren? 😉

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag