DE BALANS; strijders op leven en dood

De balans is een column waarin Harry Zevenbergen iedere week gebeurtenissen uit de Haagse actualiteit belicht. De column is iedere woensdag om 10.40 uur te beluisteren bij Studio Haagse Bluf (www.denhaagfm.com).

VETERANENDAG IN DE BOEKHORSTSTRAAT

Ver van de route, lopend in de verkeerde richting strompelt een man in uniform door de Boekhorststraat. Een verbeten gezicht wanneer hij hinkelstapt, zijn ene been voor het ander sleept. Op deze manier zal hij Willem Alexander nooit zien vandaag. Ik stap van mijn fiets en vraag hem of hij de weg weet. Hij gromt en duwt me aan de kant. Zijn strijd is nog niet gestreden. Ik breng mijn hand naar mijn hoofd voor een halfslachtig saluut. Hij beweegt zich richting de Koningsstraat. Verder en verder weg van onze toekomstige koning.

peter-drobach

HOE MEER DOPING HOE BETER

Iedereen die rookt moet zijn mond houden.
Iedereen die alcohol drinkt moet zijn mond houden.
Iedereen die coke snuift moet zijn mond houden.
Iederen die blowt moet zijn mond houden.
Iedereen die heroïne spuit moet zijn mond houden.
Moet zijn mond houden, want de Tour de France komt er weer aan en ik wil gewoon genieten. Mag ik? Al het hypocriete gezeur van iedereen die zelf iedere dag doping gebruikt om wat losser te worden, om eindelijk eens met iemand te durven praten, iemand te versieren, een sollicitatiegesprek met wat meer vertrouwen in te gaan of gewoon om de hele nacht te kunnen dansen. Iedereen die niet kan optreden zonder een paar glazen drank. De wereld is vergeven van de dopingzondaars. En dan zouden die 200 wielrenners die per dag 200 km moeten rijden door weer en wind, over bergen klimmen, door diepe dalen gaan niets van dat alles mogen. Kom nou toch op. En kom niet met dat zeurverhaal dat Nederlanders niets gebruiken en daarom niet mee kunnen met de absolute top.

We hebben op dit moment de beste lichting wielrenners sinds het tijdperk Zoetemelk, Winnen, Raas, Kneteman. Met hele goede klimmers, tijdrijders, renners voor de klassiekers en serieuze kandidaten voor de Touroverwinning. Robert Gesink, Bauke Mollema en volgend jaar ook Steven Kruijswijk.

De Tour de France komt er aan en ik ben er klaar voor. Ik heb een stapel wielerboeken naast mijn bank liggen. Ik ben klaar voor de jaarlijkse strijd op leven en dood, de uitputtingsslag die uiteindelijk naar Parijs voert. Ik kom de weken door op een bruine boterham, maar van mijn helden eis ik dat niet.

, , , , ,

Comments are closed.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag