Zingen tegen sluiting Bieb Schilderswijk

De laatste raadsvergadering is een spannende. Er wordt druk gedebatteerd over het sluiten van 6 bibliotheekfilialen in Den Haag. Dit om twee miljoen te besparen.
Een bedrag van niks tegenwoordig. Met de IceSave-affaire is Den Haag 10 miljoen euro kwijtgeraakt.
Bovendien is er een 200 miljoen voor het Cultuurforum gereserveerd; het gebouw dat naast het Stadhuis zou moeten verrijzen. Kan daar geen twee miljoen van af?

Wethouder Ingrid van Engelshoven (D66) en Burgemeester Jozias van Aartsen zingen uit volle borst mee met het lied tegen sluiting van de Bibliotheek Schilderswijk.

Verrassend is het optreden van De Kleurrijke Mama’s tegen de sluiting van de Bibliotheek Schilderswijk: een letterlijk veelkleurig zangkoor van leden uit deze wijk, onder leiding van Astrid Seriese. Dit net na de eetpauze (eerlijk is eerlijk: de gemeentedis is dit keer een stuk zuiniger aangepakt als voorgaande jaren). Het is een vorm van protest, waar jaren later nog wel over zal worden gepraat. Alles mede te danken aan de inzet van Joris Wijsmuller, raadslid van de Haagse Stadspartij. Marion de Laat zorgt voor de begeleiding op haar knoppenaccordeon.

Het mag allemaal helaas niet baten. De bibliotheken Schilderswijk, Moerwijk, Bouwlust, Benoordenhout, Spoorwijk, Statenkwartier/Duinoord gaan per 1 januari 2013 dicht.

Opmerkelijk is dat de hele oppositie zo’n beetje tegen was: zelfs de PVV. Dat is opmerkelijk, want D66 vreesde dat met de komst PVV en haar opstelling over cultuur de bibliotheken zouden dichtgaan.
Het omgekeerde blijkt het geval: het is nu juist D66 die het plan voor sluiten van de bibliotheken steunde en PVV die ze open wilde houden. Het zal ook niet vaak voorkomen dat PVV en Islam Democraten dezelfde motie steuren, maar dit keer toonden ze zich (tevergeefs) eensgezind.

2 Responses to Zingen tegen sluiting Bieb Schilderswijk

 1. David juli 1, 2011 at 1:36 am #

  Leuk dat je het hebt gefilmd en dat het direct op Hofstijl is te lezen. Qua financiën klopt de weergegeven info niet helemaal. Het te besparen bedrag is inderdaad €2 mln, maar dan structureel – dus elk jaar weer. Dat is iets anders dan incidentele middelen. Je kunt met €10 mln. b.v. de 7 biebfilialen wel 5 jaar openhouden, maar dan kom je daarna dus geld tekort. Dat was ook het lastige, want structureel is er (althans volgens de wethouder) geen ruimte.

  Voor het Cultuurforum is geen €200 mln. gereserveerd, maar ‘slechts’ €10 mln. Dat is de reden dat er nog geen definitieve beslissing is genomen: het geld is er niet. Voor de exploitatie is €1,6 structureel gereserveerd, en dat is net te weinig. Als je dat inzet, heeft Den Haag binnen afzienbare tijd overigens geen concertzaal en Danstheater meer. De vraag is of je dat nu moet willen.

  Wat mij betreft had de bieb opengehouden kunnen worden met de extra middelen die voor onderwijs zijn gereserveerd. Daar is nu wel geld, maar nog geen plan. De bieb is er al wel, maar daar is dus minder geld voor uitgetrokken in de begroting. vraag me niet uit te leggen waarom dat kan, dan moet je echt bij D66 Den Haag zijn,

  • Eduard juli 2, 2011 at 2:53 pm #

   Je zult als raadslid inderdaad wel beter op de hoogte zijn van de financiële handel en wandel.
   Maar ik schat toch in, dat we over een tijd wel uit de crisis zullen zijn. Ik heb vanaf de jaren zeventig steeds meegemaakt dat het op en neer ging (dit is niet de eerste keer dat financiële krapte wordt afgewenteld op de bibliotheken).
   Zelfs in de bijbel wordt al melding gemaakt van zeven vette en zeven magere jaren. Maar wij hebben geen droomverklarer meer nodig om deze loop te voorspellen.
   Maar als je nu sluit, zal dat betekenen dat als de crisis weer voorbij is, er toch geen kapitaal meer is om die bibliotheken weer te openen.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag