DE BALANS; voordat alle Grieken hun fiets moesten verkopen

De balans is een column waarin Harry Zevenbergen iedere week gebeurtenissen uit de Haagse actualiteit belicht. De column is iedere woensdag om 10.40 uur te beluisteren bij Studio Haagse Bluf (www.denhaagfm.com).

De Grieken hebben een slag verloren. In het Griekse parlement is het besluit genomen om akkoord te gaan met de voorwaarden van de Euro- en IMF-maffia. Zoals ieder land met schulden zal het land helemaal in de uitverkoop gaan en verkocht worden aan de hoogste bieders. De MacAkropolis gaat mogelijk nog meer toeristen trekken met een Plato menu.
Het Griekse volk betaalt de rekening van de deurwaarder die eigenlijk een paar straten verderop bij de Bonusmannen bezorgd had moeten worden. De miljarden van de Bonusmannen staan veilig op buitenlandse banken. Het zijn altijd de dezelfde mensen die genaaid worden en dezelfde mensen die profiteren. Daar, hier en overal.

Alles wat ik kan denken is laat de anarchisten die villa’s platbranden, het parlement leeg vegen en een onafhankelijke anarchistische Griekse republiek uitroepen. Fuck de IMF en de EU, fuck de Bonusmannen, fuck de rijken in het algemeen daar, hier en overal en fuck al die onnozelen die schelden op de luie Grieken. Excuses voor mijn taalgebruik, maar ik wordt de laatste weken steeds ongenuanceerder en bozer.
Vandaag start de Tour de France en wat zou het mooi zijn wanneer een Griek de Tour zou kunnen winnen. Voor zover ik heb kunnen vinden is er momenteel maar één Griekse wegrenner van enige naam. Ioannis Tamouridis. Hij won wat wedstrijden op de weg, maar haalde zijn grootste succes bij de WK op de baan met een zilveren medaille in de puntenkoers. Op de weg won hij de proloog in de Ronde van Griekenland en de Ronde van Roemenië en etappes in de Ronde van Maleisië en de twee reeds genoemde rondes. Bovendien grossiert hij niet geheel onverwacht in Griekse titels op de weg en op de baan. Hij reed o.a. voor PSK Whirlpool Hradec Kralove, een Tjechische continentalploeg die niet is uitgenodigd voor de Tour de France. Op dit moment rijdt daar de Griek Georgios Tentsos, die ooit twee wedstrijdjes won als prof.

De laatste keer dat een Griek een belangrijke wedstrijd won was tijdens de Olympische Zomerspelen van 1896. Aristidis Konstantinidis werd met zijn overwinning de eerste Olympische kampioen wielrennen. Dat deed hij in een wedstrijd over 87 km van Athene naar Marathon en terug. Op de terugweg had hij tweemaal pech en haalde hij de finish op een fiets die hij moest lenen van een toeschouwer. Wat zijn tegenstanders hebben gedaan onderweg is niet duidelijk, maar zelfs met al deze tegenslag had Aristidis 20 minuten voorsprong op de nummer twee de Duitser August Gödrich. Hijzelf finishte in 3u 22′ 31″ met een gemiddelde snelheid van 25,2 km/u.
Een potentiële Griekse Tourwinnaar is dus niet voorhanden. Maar wat zou het mooi zijn als een etappewinnaar zijn overwinning eens niet opdraagt aan een baby, een overleden familielid maar aan Aristidis Konstantinidis en het Griekse volk. Leve de Grieken.

Voor het elfde jaar op rij schrijf ik met Adriaan Bontebal en gasten dagelijks een Tourcolumn. Voor alle columns over de Tour de France zie: http://tourdezevenbal.hyves.nl/blog/, http://tourdezevenbal.hyves.nl/

, , ,

3 Responses to DE BALANS; voordat alle Grieken hun fiets moesten verkopen

 1. Marie juli 6, 2011 at 7:03 pm #

  “gebeurtenissen uit de Haagse actualiteit”
  ?

 2. Harry juli 6, 2011 at 7:35 pm #

  als je dat wilt mag je het ruim zien

 3. Marie juli 6, 2011 at 7:48 pm #

  Ja, ik wil.
  De ambassade van Griekenland ligt in Den Haag, ok.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag