Piek van de week

Deze week breng ik mijn zoon iedere ochtend naar de opstapplaats voor de bus van de JVA. Jeugd Vakantie Activiteit. Ik heb me er verder niet in verdiept maar waarschijnlijk is het ontstaan uit de een of andere zuil. Kinderen mogen dagelijks onder begeleiding naar Duinrell. Naast gewoon spelen kunnen ze er ook zwemmen, knutselen en toneelspelen.

Mijn vriend, de vader van zoon, ging als kind al: hij ging ook dagelijks naar het pretpark. Toen vooral nog een grote speeltuin. In de bus zongen ze met z’n allen “Geysterenweg gaat nooit verloren, knoop dat in de je oren, van achteren en van voren!!! ” Hoewel het meer dan 40 jaar geleden is, hoor ik dat lied nog regelmatig hier in huis.

Zijn moeder (82) woonde als kind in de wijk Transvaal. Iets als de JVA bestond toen al. De kinderen uit de wijk en uit andere wijken, liepen in lange kolonnes naar de bosjes van Poot. Als je geluk had mocht je de vlag op de buik dragen. Daar aangekomen moesten ze de hele dag spelen in de brandende zon. Er was geen beschermende crème beschikbaar en mijn schoonmoeder had rood haar.
Er was één wc op een veldje neergezet. Een houten hokje met een hartje in de deur. Naast toilet had het hokje ook een andere functie. Het was de grens. Aan de ene kant speelden de meisjes en aan de andere kant de jongens. Als er een meisje gebruik maakte van het privaat verdrongen de jongens zich om het hartje in de deur in een poging een glimp van een stukje van een bloot meisje op te vangen. Een reden voor de meisjes om het bezoek zolang mogelijk (of helemaal) uit te stellen. Aan het einde van de dag liepen ze weer terug en dan was de vlag veel zwaarder dan in de ochtend.

,

3 Responses to Piek van de week

 1. Frans juli 8, 2011 at 2:00 pm #

  Wat leuk. Dit brengt goede herinneringen naar boven. Als kleine jongen ging ik 45 jaar geleden ook in de zomervakantie dagelijks naar Duinrell.

 2. Edith de Gilde juli 8, 2011 at 4:22 pm #

  Mijn eerste vakantiebaantje: leidster bij ‘De Groepen’ (officieel: Stichting Haagse Vakantiebezigheid o.i.d.).Het was 1960, ik was 15. Elke werkdag met een groep kinderen (jongens én meisjes) de duinen in ter hoogte van de de Savornin Lohmanlaan, waar we ons vaste plekje hadden in een duinpan. Als het slecht weer was, zaten we in de gymzaal van een of andere school, ik weet niet meer welke. Maar in mijn herinnering was het bijna altijd mooi weer. Mijn oma, toen even oud als ik nu ben, wandelde elke middag vanaf de Alberdastraat naar de plek waar wij zaten toe met thee en koekjes. Of en waar er een wc was (dat zal toch wel?) herinner ik me niet.

 3. Roel Wijnants juli 9, 2011 at 10:37 am #

  Eind 40 begin jaren 50 gingen we met de groepen naar de Waalsdorpervlakte,
  als je trouw geweest was mocht je aan het eind van de periode met de boot vanaf het centrum naar het haventje in Scheveningen varen ,nu is er een kinderboerderij en een speeltuin op de plek Dan liepen we de heuvel op naar het Seinposttheater en daar was het een groot feest voor veel kinderen. In het oude kunst en wetenschap gebouw heb ik ook wel eens zo’n afsluitfeest meegemaakt
  ————————————————————————————————————-
  Ik vermoed dat dit soort activiteiten voortkwamen vanuit de diverse arbeidersbewegingen die voor en kort na de oorlog(WOII) actief waren

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag