De Haagse reigah leehf …

Dat de ooievaar als icoon voor Den Haag nog steeds de gemoederen bezighoudt is vandaag tijdens de boekpresentatie van De Haagse ooievaar van Frans Schmit bij Boekhandel Paagman wel duidelijk.

enthousiast ooievaarspubliek

Zeker zoveel mensen staan als zitten bij de geanimeerde happening waar jarige Frans (Haagse ooievaar) Schmit het bijzonder naar zijn zin heeft. Nooit geweten dat het zo’n geweldige prater was voor groot publiek. Hij heeft er totaal geen problemen mee om laatkomers onder zijn toespraak te begroeten. En zijn publiek heeft er totaal geen moeite mee hem toe te zingen. Zelfs zijn tandarts, een blonde jongedame, die achter mij aanschuift, krijgt een persoonlijke begroeting en wordt er verlegen van.

En natuurlijk de Flickr-groep, ‘met CK’ zoals de spreker schielijk toelicht, is ruim vertegenwoordigd. Akbar en Roel hebben daadwerkelijk aan de inmiddels ruim 1.400 ooievaarsopnamen bijgedragen met tips en toelichtingen uit hun dagelijkse foto-omzwervingen in het Haagse. Het Hofstijl-, cq Opuh Koffie- Haags Bakkie-gehalte in het publiek is behoorlijk hoog. Zo zie ik achter de beamer waar tientallen afbeeldingen van Haagse ooievaars voorbij komen, Maurits achter de knoppen zitten.

Het feest kan niet op als er ook nog verrassingen worden aangekondigd in het sprekersbestand. Naast alom tegenwoordige Rene(deHaagse)Bom brengen de gebroeders De Gier (‘ook een soort reigah’) enkele Haiku’s (Haagskoes) ten gehore. Als je de Haagse ooievaar noemt dan kan de gemeentelijke vertegenwoordiging (Maarten Schenk) niet ver zijn. Dat zie je al meteen aan de voorplaat van het boek waarop de ooievaar staat afgebeeld gefotografeerd van de ambtsketting van burgemeester Jozias van Aartse. Dat moet ouwe-jongens-krentenbrood zijn geweest als Frans vertelt dat zijn boek als relatiegeschenk ook in het Engels aan hoog bezoek wordt meegegeven. Prima city-marketing ook voor expats. Maar Frans heeft nog meer in zijn mars want hij koppelt aan al die afbeeldingen bovendien de mogelijkheid deze met een wandeling daadwerkelijk te gaan bezoeken. In het boek staan daar alle mogelijkheden voor opgesomd.
het signeren Afijn je moet het eigenlijk snel gaan kopen, want tijdens de signeersessie heb ik aan de rij van kopers (waarvan er een doodleuk op zijn stoel bleef zitten terwijl alle stoeltjes om hem heen al verdwenen waren) geen einde zien komen. En het bleef nog lang onrustig op de Fred.

, , , , , , ,

10 Responses to De Haagse reigah leehf …

 1. Frans juli 9, 2011 at 7:21 am #

  Hé Niek,
  Wat een geweldig leuk stukje heb je geschreven.
  Ik voel me zeer vereerd.
  Dank je wel !

 2. Niek juli 9, 2011 at 10:16 am #

  Het was een plezier om mee te maken, Frans. En het boek is prima PR voor de stad Den Haag. Word je nog uitgenodigd in praatprogramma’s?

 3. Roel Wijnants juli 9, 2011 at 10:44 am #

  Was idd een mooie happening.
  leuk stukje het beschrijft mooi het hele gebeuren op die avond

 4. Maup juli 9, 2011 at 1:31 pm #

  Gaaf gedaan Niek. Inderdaad een prima sfeerimpressie.

 5. HappyHotelier juli 9, 2011 at 2:42 pm #

  Top stuk Frans en Niek en blij (ik moest weg) dattik Bom en Gieah ook nog kan nakijken:-)

 6. René Karels juli 9, 2011 at 5:09 pm #

  Leuke reportage Maurits.

  René

  • Maup juli 9, 2011 at 5:45 pm #

   Het is niet mijn artikel Karel. Dit prachtige stukje is van de hand van Niek, zeg maar Interniek. Mijn recensie volgt morgen.

 7. Akbar Simonse juli 9, 2011 at 8:20 pm #

  Gaaf stukkie Niek!

  Gezien de overweldigende belangstelling denk ik dat ze de tweede leg van het ooievaarsboek al aan het voorbereiden zijn….

Trackbacks/Pingbacks

 1. De Haagse ooievaar, Frans Schmit | Hofstijl - de bijzondere kant van Den Haag - juli 10, 2011

  […] gemeentelijk embleem heeft niet alleen het stadsicoon vastgelegd maar aldoende ook de Haagse geest. Dat bleek maar al te zeer tijdens de boekpresentatie bij Paagman afgelopen […]

 2. Audio: Interview Frans, Haagse Ooievaar, Schmit | Hofstijl - de bijzondere kant van Den Haag - juli 21, 2011

  […] Zie ook: – De Haagse ooievaar, Frans Schmit (Boekbespreking) – De Haagse reigah leehf… (Boekpresentatie) […]

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag