De Haagse ooievaar, Frans Schmit

De Haagse ooievaar

Boek: De Haagse ooievaar, The Hague’s stork – Frans Schmit. 131 pagina’s, 339 kleurenfoto’s

De Haagse Ooievaar is een bijzonder boekwerk, een wat mij betreft nu al historisch unicum, een document. Een dergelijk degelijk en illustratief verhaal over de Haagse ooievaar is zelden verschenen.

Hoe Den Haag aan haar ooievaar kwam is nooit zo helder en overtuigend beschreven. De grootse collectionneur van ons gemeentelijk embleem heeft niet alleen het stadsicoon vastgelegd maar aldoende ook de Haagse geest. Dat bleek maar al te zeer tijdens de boekpresentatie bij Paagman afgelopen donderdag.

Het boek is in zowel Nederlands als Engels, opdat ook de tourist, de expat en iedere internationale Engelstalige badgast van The Hague’s stork kan genieten. In feite wijken de twee teksten gedeeltelijk behoorlijk af. Dat is volgens mij duidelijk een keuze geweest. Er worden namelijk twee totaal verschillende lezers aangesproken. De Engelstalige versie is vooral beknopter maar duidelijk met veel zorg gemaakt en lijkt meer vanuit het perspectief van de bezoeker te zijn geschreven.
De Nederlandse tekst is luchtig en makkelijk geschreven. In 13 overzichtelijke hoofdstukken, inclusief rondwandeling komen we alles te weten over de heraldische eiber.

Mooi uitgevoerd, in een handzaam formaat van 21,5 centimeter in het vierkant, is het voor de wandelroute net praktisch klein genoeg om mee te nemen, terwijl het op de koffietafel toch de uitstraling van een goed, uh, koffietafelboek behoudt.

Het begon allemaal als en fotohobby. Frans Schmit ging aan de digitale camera en Internet. Hij deelt zijn foto’s op Flickr en één van zijn verzamelingen of sets daar is een collectie foto’s van de Haagse ooievaar. Hij verzamelt beeltenissen van het stadsembleem. Via veel speurwerk en met de hulp van vrienden op Flickr (storkhunters) groeide zijn collectie tot nu meer dan 1400 Haagse ooievaars. Roel en Akbar tikken er wekelijks nog een paar bij. Het verhaal van de Haagse ooievaar blijft altijd groeien.

Frans Schmit heeft een niet al te dik maar historisch werk geleverd. Nooit eerder werd het icoon, het symbool, het wapen van Den Haag zo goed verklaard en in al haar variaties getoond.

De Haagse ooievaar, The Hague’s stork – Frans Schmit
ISBN 9789491168123
De Nieuwe Haagsche

De verzameling van foto’s met de ooievaar als hét Haagse symbool is hier te bezichtigen.

, , , , , , ,

7 Responses to De Haagse ooievaar, Frans Schmit

 1. Roel Wijnants juli 10, 2011 at 7:54 pm #

  Een goed verzorgt boek dat er duurder uitziet dan het werkelijk kost. maw veel boek voor weinig.

 2. Frans juli 10, 2011 at 8:18 pm #

  Dank je Maurits voor deze prachtige woorden.
  ik ben hier heel blij mee.

 3. Maup juli 10, 2011 at 8:47 pm #

  Het is een document. Nooit eerder werd de Haagse Ooievaar zo fraai verklaard en verbeeld.

 4. HappyHotelier juli 12, 2011 at 1:32 pm #

  Ik mis de lange arm op deze foto. Hoe heb je dat gedaan?

  • Maup juli 12, 2011 at 1:34 pm #

   Met de lange arm uiteraard. Om goed te mikken sta ik voor een spiegel en houd met links het boek vast en schiet met rechts.

 5. bert schmit juli 13, 2011 at 9:20 pm #

  mein neef, goed zo jochie!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Audio: Interview Frans, Haagse Ooievaar, Schmit | Hofstijl - de bijzondere kant van Den Haag - juli 21, 2011

  […] ook: – De Haagse ooievaar, Frans Schmit (Boekbespreking) – De Haagse reigah leehf… […]

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag