Eendje onder water

Even tijd voor een beetje natuuah. Midden in het centrum van Den Haag, in de Hofvijver zwemmen bijzondere eenden. En dat zwemmen doen ze voornamelijk onder water want het is een type duikeend. Ik neem aan dat het geslacht Aythya u net zoveel zegt als mij. Dit eendje, of pijltje zoals wij vroeger zeiden, is waarschijnlijk een Witoogeend, (Aythya nyroca). Hoewel…. Als ik de moeder bekijk (niet in beeld) klopt haar verenkleed niet helemaal. Er lijkt iets van een Ringsnaveleend (Aythya collaris) of een Topper (Aythya marila) door te zitten. Het geslacht der Duikeenden blijkt befaamd te zijn om haar vele vaak moeilijk te herleiden kruisingen zo lees ik in mijn Tirion, Gids Europese Vogels.
Al met al wel weer genoeg latijn voor de zondag. Bovendien is de Witoogeend meer een Oost-Europees type eend dat in Nederland onregelmatig broedt, dus laten we niet al te moeilijk doen.

, , ,

3 Responses to Eendje onder water

 1. Eduard juli 10, 2011 at 2:21 pm #

  Is het geen kuifeend? http://www.vogelvisie.nl/soort/kuifeend.php
  Die heb ik onlangs in een kleine groep bij de Hofvijver gezien.
  Vrij zeldzaam, maar soms duiken (!!!) ze ineens op.
  In mijn eerdere jeugd (ong. 1969) zwommen ze ineens in de Segbroekvijver.

  • Maup juli 10, 2011 at 4:18 pm #

   Ja er zitten altijd wel wat Kuifeenden in de Hofvijver maar het vrouwtje ziet er toch anders uit. Helaas heb ik geen foto gemaakt.

 2. Peet juli 10, 2011 at 9:57 pm #

  Volgens mij gewoon een WC-eend. (toiletium ducktus). Aan de kleur te zien ooit nog eens doorgetrokken door Balkenende. Kijk maar naar die scheiding.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag