DE BALANS; er hangt een Zeeuw in het prikkeldraad

De balans is een column waarin Harry Zevenbergen iedere week gebeurtenissen uit de Haagse actualiteit belicht. De column is iedere woensdag om 10.40 uur te beluisteren bij Studio Haagse Bluf (www.denhaagfm.com).

Of het nu het drama van valpartij na valpartij was of Herbert en Maarten die er (geheel onterecht) maar niet van ophouden wilden weten weet ik niet. In mijn hoofd zong het aftelversje ´10 kleine visjes zwommen naar de zee´ of waren het er nu zeven. Zeker is dat steeds één van de kleine visjes afviel niet meer mee wilde omdat er in de zee haaien zouden zwemmen. En dat is gevaarlijk dat weet iedereen. Uiteindelijk blijven er geen visjes over in het liedje. Zo erg is het nog niet in de Tour en hoe meer renners afvallen, hoe groter de kans wordt dat ze niet allemaal voor Parijs in het niets verdwijnen.

Of er meer wordt gevallen dan in andere jaren, volgens onze commentaarjongens wel, maar ze staven het niet met cijfers. Dus ik hou een slag om de arm. Wat wel vaststaat naar mijn gevoel is dat er opvallend veel klassementsrenners de klos zijn. Ook hier geen cijfers om te bevestigen of te weerspreken dat het om feiten gaat.

Zoals in de hele samenleving verwarren we in de populaire geschiedschrijving feiten niet zelden met de gevoelstemperatuur. Zo sprak ik deze week een man die woont in Laakkwartier. Hij had veertig jaar geleden een vriendinnetje in Schilderswijk, dat duurde niet lang. Hij moest de Schilderswijk uitvluchten. In Schilderswijk hadden ze het niet zo op mensen van buiten de wijk, zeker wanneer die een aanslag deden op de hoeveelheid huwbare vrouwen. Vaak heb ik oud-Schilderswijkers gesproken over de wijk waar ze opgroeiden en later vertrokken. Ze gaven een romantisch beeld van saamhorigheid en mensen die voor elkaar opkwamen. Het zal allebei waar zijn, net als het met mijn wijk nu niet zo erg gesteld is als sommigen beweren. Zo hoorde ik één van onze PVV raadsleden eens zeggen, dat een mens zich alleen met gevaar voor eigen leven door mijn wijk kan bewegen. Of ik bewijs het tegendeel of ik ben een uitzondering. Ik overleef al 12 jaar.

Zo worden ook de meeste vissen nooit opgegeten door haaien in de zee. Dat liedje doet geen recht aan de realiteit.

, , , , , ,

One Response to DE BALANS; er hangt een Zeeuw in het prikkeldraad

  1. Roel Wijnants juli 14, 2011 at 11:36 am #

    Spoken kun je in elke wijk tegenkomen :-))

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag