Diepte

Twee goedkope Bart Smit-cameraatjes op een houder zijn al voldoende voor een 3d-foto.

Films in 3D zijn tegenwoordig populair. Toch is het principe van dergelijke films al oud. In de vijftiger jaren had je ze ook al. En 3D-fotografie is nog veel ouder. Dat leek zijn hoogtepunt te hebben gehad rond de vorige eeuwwisseling.

Ook in het Haagse Gemeentearchief tref je 3D-foto’s uit die tijd aan, zoals onderstaande (klik op de foto).

Buitenhof met Gevangenpoort; 1905

Met een speciaal kijkertje waren deze foto’s in 3d te zien, maar een houdertje met twee vergrotende glazen was ook al voldoende. Grappig is, dat je met wat moeite bij deze foto’s zelfs zonder speciaal hulpmiddel de diepte kunt zien. Met een zekere loenstechniek, waarbij tussen de twee foto’s een derde exemplaar met diepte erin opduikt, lukt het uiteindelijk wel na enige oefenen.

Makkelijker is de techniek die op die moment populair is, maar ook al heel oud is: de rood-cyaan of rood-groen bril. Het principe blijft steeds hetzelfde: de linkerfoto geeft een iets ander beeld weer als het rechter exemplaar, zoals het linkeroog net iets anders een voorwerp bekijkt als het rechteroog (test het maar eens uit met een voorwerp dat je dichtbij voor je neus houdt).

De Gevangenpoort in 1904

Ziehier de bovenstaande foto van de Gevangenpoort, die ik met deze techniek heb bewerkt (handig dat programmaatje voor de Mac, dat RedGreen heet). Klik erop. Dan wordt hij groter.

Zelf heb ik de proef op de som genomen met twee goedkope Bart Smit cameraatjes van 24 euro. De fotokwaliteit is niet denderend, maar voor het effect ruim voldoende. Ik voeg wat voorbeelden bij.
Grappig is, dat je met RedGreen ook kunt instellen hoe je het stereo-effect wilt. Je kunt het zo kiezen, dat het dichtsbijzijnde object op de foto ‘achter’ de lijst zit, maar je kunt het er ook helemaal uit laten springen. Het kost wel wat meer inspanning om dat effect te zien en je moet wel iets verder naar achteren. Ik heb alletwee de mogelijkheden gebruikt. De fietsen op de eerste foto links en de takken op de derde foto links springen ongeveer een halve meter het beeld uit. KLIK OP DE FOTO’s VOOR EEN GROTERE AFBEELDING.

Uit de foto springend.

De fietsen blijven grotendeels binnen het kader.

, ,

4 Responses to Diepte

 1. Raaphorst juli 14, 2011 at 9:49 am #

  Met de rood-blauwe-bril werkt het. Alleen die brillen die je in de bios krijgt werken niet op jouw plaatjes. Hoe zit dat dan?

 2. Eduard juli 14, 2011 at 11:11 am #

  De brillen die je in de bios krijgt hebben polariserende glazen, die alleen licht uit een bepaalde draaihoek doorlaten (inside info voor mensen met een 10 voor natuurkunde).
  Dat principe werkt dus heel anders en is wel mooier, omdat de kleuren dan volledig behouden blijven. Dat effect kunt je echt niet bereiken met een gewoon beeldscherm (voor zover ik weet).

  • Raaphorst juli 14, 2011 at 11:45 am #

   Aha. Voor sommige films werkt het weer niet vind ik. Is toch nogal nep. Laatst Pina van Wim Wenders gezien en daarbij vind ik het niet nodig. Weinig toevoegen.

   Beetje zoals MONO versus STEREO. MONO is soms beter 😀

 3. Maurits Burgers juli 16, 2011 at 4:29 pm #

  Ik moest ecven graven maar heb mijn rood-cyaanbrilletje gevonden. Ik ben ooit ook met deze techniek aan de slag geweest. Ik deed het met één camera die ik een klein stukje verplaatste.

  Erg leuk om jouw constructie te zien. De resultaten mogen er zijn.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag