Macht

Met Mariëlle heb ik goede gesprekken. Over van alles en nog wat maar ook over politiek. Gisteren, met een aantal koppen koffie, bespraken we de film La Conquete, die ik daarvoor gezien had.

Een politiek leider, of een politieke stap heeft een schaakplan. Alle stappen, inclusief campagne voering en andere gesprekken met anderen, hebben een strategisch stappenplan. Je praat met een politiek figuur om daarna bij stap zoveel te komen. Beslissingen worden genomen om in de nabije toekomst die doelen te halen. Het is een schaakspel. En macht speelt een hele grote rol.

Vroeger was ik nog zo naïef om te denken dat mensen in de politiek zich zo bewogen voelden en zo meeleefden met de problematiek van Nederland en de wereld dat zij zich geroepen voelden hun stem te laten horen. Dat het een roeping was, zoals je onderwijzer wilt worden of zelfs non.

Een mens is een egocreature. Het buigt uiteindelijk voor macht en rijkdom en aanzien. En ik kijk naar wat er allemaal gebeurt in Nederland en wil mijn ogen sluiten. Tegelijkertijd ben ik zo enorm boos. Spreekt een rechter Wilders vrij van allerlei dubieuze punten.

‘Volgens de rechtbank is er geen sprake van groepsbelediging, omdat de uitspraken gaan over de islam als geloof, niet over de mensen die dit geloof aanhangen.’ [Volkskrant.]

Afgelopen week filmt een pvv-man, Sam van Rooy, in Scheveningen een groepje vrouwen die van top tot teen gehuld zijn in zwarte jurken, waarbij alleen de ogen te zien zijn.

“Opeens kwam dat tuig langslopen. Dus besloot ik ze maar gelijk te filmen. Of moet ik het normaal vinden dat mijn rust in Scheveningen wordt verpest door dat soort geïmporteerde achterlijkheid van de islamitische zandbak?”

Nee, de pvv en Wilders zetten niet aan tot haat. We gaan gezellig door met ons politieke plan. We grijpen waar nodig de puntjes mee, leunend op andere partijen, want deze partijen hebben ook puntjes nodig. We gedogen allemaal omdat er een politiek spel gespeeld wordt. En het rechtssysteem in Nederland is zo zwak en zielloos geworden dat een haatdragend persoon met smerige woorden alsnog níet personen beledigt maar ondertussen ziekte en verderf veroorzaakt tot zelfs in andere landen.

Begrijp jij het nog?

[foto gemaakt door Roel Wijnants.]

, , , ,

19 Responses to Macht

 1. Raaphorst juli 23, 2011 at 12:13 pm #

  Elke politicus zal snappen dat hij/zij een voorbeeldrol vervuld. Dat het volk zo’n iemand gekozen heeft om namens haar op te treden, kundiger en beter in staat om de Stem Des Volks te vertolken. Het manipuleren van een volk is dus uit den bozen. Maar goeds, het gebeurt dus wel.

  Na de Koude Oorlog die uit Rusland afkomstig zou zijn geweest (hoe staat het met dat schild in de ruimte?) is het nu het Midden Oosten dat het moet ontgelden. Of migranten uit dat werelddeel, desnoods zelfs de 2e generatie.

  Ik geloof er geen reet van. Die knul in Alphen was zo blank als de neten. Net zoals die Noor die sinds gisteren 84 doden op zijn geweten heeft.

  Je moet bang zijn voor mensen die mensen tegen elkaar gaan uitspelen. Sommige mensen zijn niet zo slim en die denken echt dat de huidskeur of de cultuur de hoeveelheid empathisch vermogen kan bepalen. Of dat het genetisch bepaald is dat negers goed kunnen dansen. Of dat het dragen van een hoofddoek een samenwerking in de weg zit, dat je dan niet bij de politie zou kunnen. Overgewicht, een kleurspoeling en dat soort zaken, zijn geen probleem, maar een hoofddoek… en men ziet direct een moordenaar in je. Het is verdacht.

  Zoals Miles Davis ooit zei: “als er een moord in de buurt is gepleegd door een neger, wordt elke neger als misdadiger aangekeken”

  Vroeger was je een hoer als je je tieten in het openbaar liet ziet. Toch is het ooit mode geworden op Scheveningen. Zou me niets verbazen als we terugkeren naar meer puriteinse tijden.

  Het is te zot voor woorden dat we het hier in het oh zo Beschaafde Westen nog over moeten hebben. Ieder mens is gelijk. Beoordeel mensen op gedrag en niet hoe ze eruit zien! Zo simpel is het.

  • Raaphorst juli 23, 2011 at 1:16 pm #

   heftig zeg!

 2. Robert juli 23, 2011 at 1:18 pm #

  Die schietgrage Noor van gisteren was een groot bewonderaar van Wilders.

  “He argued on a Swedish news website that the media were not critical enough about Islam and claimed that Geert Wilders’ Party for Freedom in the Netherlands was the only “true” party of conservatives,” zegt Fox News (http://www.myfoxphilly.com/dpps/news/details-emerge-about-norway-terror-suspect-dpgonc-20110722-kh_14255246).

  • Raaphorst juli 23, 2011 at 1:23 pm #

   Hoewel dat op zich ook weer niets zegt. Charles Manson was beïnvloed door het White Album van The Beatles.

   Het is een gestoorde gek die denkt een politieke daad te hebben begaan. De media geven hem gelijk. Het enige zou zijn: compleet negeren, geen aandacht geven. Het als niets beschouwen, maar dat lukt door hedendaagse media niet meer.

   Gelukkig geeft het wel een nekslag richting extreem rechts. Hoewel Wilders maar wat graag over Linkse Hobby’s enzo klaagt, dit is van een ernstigheid waar hij niet langer omheen kan. Zodra hij over links of rechts begint, moeten we dit maar tegen hen houden.

   De afgelopen jaren hebben beiden extreme kanten zichzelf laten zien. Gematigdheid is het enige antwoord.

   • Robert juli 23, 2011 at 1:31 pm #

    De reactie van Wilders vanochtend was tekenend. Hij noemde dit de actie van één gestoorde gek, terwijl hij na soortgelijke aanslagen van één moslimterrorist meteen de gehele islam beschuldigt.

    • Floris Beekvijver juli 23, 2011 at 10:06 pm #

     Guilty by association?

 3. Roel juli 23, 2011 at 1:40 pm #

  @ Robert
  Ben absoluut geen fan van Wilders maar die lijdt niemand op om aanslagen te plegen
  terwijl dit vanuit de andere hoek wel degelijk gebeurt.
  Mensen moeten gewoon wat verdraagzamer zijn naar elkaar en niemand iets opleggen-dringen

  • Robert juli 23, 2011 at 1:49 pm #

   Neemt niet weg dat 99,9% van de moslims ter wereld verlangt naar een prettig en ongestoord leven, net als jij en ik.
   En dat is iets waar Wilders in zijn selectieve verontwaardiging maar al te graag aan voorbij gaat.

 4. Roel juli 23, 2011 at 2:09 pm #

  Dat selectieve kom je overal tegen helaas.

 5. Radio De Kockstraat juli 23, 2011 at 2:21 pm #

  O, o Den Haag

  Ik zou best nog wel ´n keertje, net als vroeger,
  ´n Partijtje willen stemmen
  Met ´n potloodje ´t hokkie in, gordijntje dicht
  En kleuren wat je wil
  En daarbuiten dan de hele buurt op op rij
  Om te kleuren net wat jij deed
  D´r was maar éen kleur en dat wassut dan – wie zwoegt niet dan? –
  Niks bleef d´r over, nee-hee

  (refrein)

  Maar o wat leg ik toch te dromen
  (want) Den Haag is door die jaren zo veranderd, – voor mij toch veels te vlug joh
  Waar is de tijd gebleven dat ´t allemaal alleen maar rood of geld was
  Zo komt die ooievaar, op de Vijverberrag,
  met vogelverschrikker Wilders,
  toch never nooit meer terug joh

  (refrein)

 6. Langs de Lijn juli 23, 2011 at 5:18 pm #

  @Roel
  Het Westen leidt mensen op om te infiltreren en dan geweld te (doen) gebruiken.
  Het Westen leidt mensen op om te (doen) martelen.
  Het Westen leidt mensen op om bombardementen uit te voeren.

 7. Roel juli 23, 2011 at 8:44 pm #

  @ langs de lijn.
  je hebt gelijk iedereen heeft boter op het hoofd maar het ging in deze om Wilders en de islam

 8. Roel juli 23, 2011 at 8:48 pm #

  Ik bedoel de verkeerde aanhangers van de islam. met de islam is zover ik weet niets mis

 9. Maup juli 23, 2011 at 9:21 pm #

  Ik weet het niet.
  Of het naïef is om te denken dat mensen in de politiek zich zo bewogen voelen met Nederland en de wereld dat zij zich geroepen voelen hun stem letterlijk zowel als hoorbaar te uiten.

  En bescheidenheid, daar denk ik in al mijn zeker-weten ook vaak aan. Hoezo mening als men te weinig geïnformeerd is, en waarom de maat nemen van hen die het anders zien en duiden?

  Zelden is een politicus / politieker zo redelijk en correct als Boris van der Ham, nee nooit op gestemd, die een goed commentaar schreef op Joop.nl.

  http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/moorden_in_noorwegen_en_de_inspiratiebron/

  @borisham
  @Joop_nl

  • Raaphorst juli 23, 2011 at 11:46 pm #

   Ik lees daar wel:
   “Juist mensen die terecht kritisch zijn op de veralgemeniseringen van Wilders moeten juist het goede voorbeeld geven. Mensen zijn altijd verantwoordelijke voor hun –eigen- daden. ”

   Goede voorbeelden geven voor mensen die altijd verantwoordelijk voor hun eigen daden zijn? Het is met elkaar in tegenspraak zoals ik het lees.

 10. Maup juli 23, 2011 at 9:44 pm #

  Enne… hoewel hilarisch en ludiek als altijd hanteert Heertje een drogrede.
  De gelijkstelling van idee met idealist is absurd.
  Persoonlijk verdoem ik alle gelovigheid en religie. Haat ik derhalve gelovigen? Dacht ik niet.
  Een moslim, bij voorbeeld, of jood, spaghettimonsteraanbidder of boeddhist,
  is tenslotte ook maar aan het vraagtekenen.

 11. Snaaijbaard juli 24, 2011 at 3:03 am #

  Het enige dat ik hierover kwijt wil is dat ik me voor de eerste keer in mijn leven schaamde hagenees te zijn op de dag dat die geblondeerde limburgse importNSBer hier zowat 40 procent van de stemmen haalde.

 12. Maup juli 24, 2011 at 9:01 pm #

  toch 11 punten voor Heertje.
  *Pierre Kartner

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag