Vissen van de pier

Eerlijk gezegd, weet ik niet of t volgende verhaal echt gebeurd is. Ik weet niet eens of je vroeger mocht vissen van de pier… Maar goed laten we voor t verhaal er maar gewoon vanuit gaan. Eigenlijk heb ik t gehoord in de kroeg. Dus daar gaan we….

Drie ouwe kerels spreken al jaren af op de pier om te vissen. De pier van Scheveningen uiteraard. Ze zijn al lang met pensioen en hebben alle tijd van de wereld om er hun gemak van te nemen en dat doen ze ook. Vooral met voeren en zuigen. Ze laten geen mogelijkheid onbenut om elkaar de maat te nemen zoals dat hoort tussen goede vrienden. Zoals t ouwe Hagenezen betaamt, grijpen ze elke kans aan om elkaar lekker af te zeiken.

Ze hebben blikjes bier bij zich en heupflesjes met jenever en vieux om tussen het geouwehoer door slokkies te nemen en borreltjes te tikken. Eric, Joop en Wilco; zo heten ze.

Eindeloos zijn ze bezig met aas aan hun haak te doen, uit te gooien en naar hun top te staren of ze beet hebben. En uiteraard slokkies te nemen. Zoals ze dat al jaren doen.

Tot Joop op een niet zo mooie dag iets te ver over de reling buigt en met z’n mond iets te ver open zo z’n bovengebit in de noordzee laat mieteren…

Eric en Wilco blijven er bijna in van het lachen maar om hun vriend te helpen, opperen ze het idee om te gaan dreggen.

Kansloos natuurlijk maar ze gaan ervoor; uitgooien en binnenhalen, uitgooien en binnenhalen.Tot zelfs Joop moet toegeven dat t zinloos is en brabbelt:”ik ga piffen” want zoals ik je net heb verteld was ie zijn kunstgebit kwijt en dan is pissen moeilijk uit te spreken. Maar goed daar ging íe…

Ff een geintje flikken zei Eric en begon Joop z’n hengel op te halen. Toen hij Joops lijn en haken in zijn handen had, haalde hij met een scheve grijns z’n eigen gebit uit z’n mond, bond dit vast aan een van de haken en gooide het hele zakie weer in.

Wilco kon intussen niet meer op z’n poten staan van het lachen maar moest als een waus weer zien dat ie de boel weer in de plooi kreeg omdat Joop terugkwam. “Zeker niks meer omhoog gekomen met dreggen?” zei hij. “Nee” zei Wilco terwijl hij uit alle macht probeerde een strak en onschuldig gezicht te houden. “Volgens mij heb je beet” zei Eric terwijl hij met een schijnheilig gezicht naar de top van Joops hengel keek. Er bewoog helemaal niks natuurlijk maar ook Wilco beweerde uiteraard bij hoog en laag dat de muisstille top van de hengel bewoog als een gek.

Zelfs Joop begon nu te twijfelen, sloeg aan en takelde het hele zooitje op. Verbaasd staarde hij enkele ogenblikken naar het kunstgebit dat hem vanaf zijn eigen onderlijn tegemoet hing te grijnzen…. Maar toen herpakte hij zichzelf, wierp een vernietigende blik op z’n twee gabbers haalde het gebit van de haak stopte het in zijn mond om het direct daarna er weer uit te halen.

“Dit is mijn gebit helemaal niet want het past voor geen meter” beet hij schaterend en pleurde ‘t zo weer het majem in!

, , , , ,

4 Responses to Vissen van de pier

 1. Radio De Kockstraat juli 24, 2011 at 1:11 pm #

  Hahaha! Goedzo, Joop, zou ik ook gedaan hebben ;)!
  Good one, Snaaij!!!

 2. Raaphorst juli 24, 2011 at 10:26 pm #

  enorm van genoten!!

 3. Yvon juli 25, 2011 at 3:56 pm #

  Komisch met ranzig randje, maar da’s Haags toch? Zou zo een verhaal van mijn Scheveningse schoonvader kunnen zijn. Met blikjes en heupflesjes als belangrijk detail 😉

 4. Sam cureesie oktober 19, 2011 at 2:45 pm #

  Ze visten vroeger heel vaak op de pier, ik heb daar 1x gevist maar niet voor herhaling vatbaar. Het was er te druk, je moest je er gewoon tussen wurmen voor een plekkie. En dan nog goed gooien ook anders zat je in de lijn van je buur.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag