Hoe vind je WIFI hotspots in Den Haag?

Hoe weet je waar je in Den Haag moet zijn om over gratis open WIFI te kunnen beschikken? Zover ik weet is daar geen informatie van te vinden online. Daarom ben ik een openbare Google Map begonnen voor deze plekken. Doe mee en vul hem aan! Dit geldt ook voor restaurants en café’s die gratis WIFI ter beschikking stellen.

De map vind je hier: WIFI hotspots Den Haag.

P.S. Zie ook opmerkingen in het commentaar, natuurlijk zijn beveiligde netwerken het beste, zet het maar in de aanvullende tekst bij een hotspot, maar het belangrijkste is om alle hotspots samen in een kaart te hebben.

, , , , ,

22 Responses to Hoe vind je WIFI hotspots in Den Haag?

 1. Fabio juli 30, 2011 at 9:48 am #

  Geen locatie, wel een tip: volgende keer een fon router kopen. Krijg je er een 1000 hotspots bij in Den Haag(en de hele wereld). Check http://maps.fon.com/ Werkt prima.

  • Raaphorst juli 30, 2011 at 10:40 am #

   Ken het. Blijft een super idee. Had het er laats met Rick Noordhuizen nog over. Dikke vinger richting KPN 😀

 2. Raasveldt juli 30, 2011 at 10:23 am #

  iPhone bezitters gebruiken de app Free Wifi Finder

  • Raaphorst juli 30, 2011 at 10:39 am #

   ik zoek iets voor de laptop. zou handig zijn als die data verzameld wordt

 3. Menno van der Horst juli 30, 2011 at 10:50 am #

  Ken je WiGLE (http://wigle.net/)? Al sinds 2001 bezig met verzamelen van WiFi netwerken over de gehele wereld. Den Haag is grotendeels gedekt: http://wigle.net/gps/gps/Map/onlinemap2/?maplat=52.072648140382974&maplon=4.291191101074219&mapzoom=13&startTransID=20010000-00000&endTransID=20120000-00000

 4. madbello juli 30, 2011 at 12:16 pm #

  Leuk project, wou er een paar toevoegen, maar hoe zet ik een pionnetje neer?

  • Raaphorst juli 30, 2011 at 1:09 pm #

   Het blijkt dat je ingelogd moet zijn op je Google-account, dan zie je aan de linkerkant een bewerken-knop en kun je een ballon de kaart opslepen.

 5. Jan-Evert juli 30, 2011 at 1:55 pm #

  Het verbaast me dat niemand nog heeft gereageerd dat je open wifi helemaal niet moet willen, laat staan op de kaart moet zetten.

  Gratis en open zijn twee verschillende dingen. Gratis WiFi is prachtig, maar Open WiFi moet je helemaal niet willen omdat iedereen dan elkaars internetverkeer kan afluisteren tenzij je zelf andere maatregelen neemt zoals gebruik van ssl/https/vpn.

  Het gebruik van open WIFi wordt daarom ten sterkste afgeraden. Zelfs gratis WiFi moet je gewoon password-afgeschermd maken (WPA2). Als ik mij niet vergis, is er zelfs regelgeving in de maak die publieke WiFi aanbieders verbiedt, open/niet-beveiligde WiFi aan te bieden omdat je gebruikers dan dwingt tot open/onveilig internetverkeer tenzij ze andere maatregelen nemen zoals hierboven vermeld.

  Password-beveiligde WiFi s organisatorisch heel makkelijk te doen, ook in horeca, door bv het wifi password bij de tap op te hangen of de naam van het etablissement als password te gebruiken. Resultaat is dat alle gebruikers op een bepaalde lokatie allemaal hetzelfde wifi password gebruiken en toch niemand elkaar kan afluisteren.

  • Raaphorst juli 30, 2011 at 1:58 pm #

   Eens, maar da’s een andere discussie. Menig journalist heeft gewoon op een luchthaven een stuk geklopt op een open WIFI verbinding.

   Gelukkig zijn vrijwel alle services tegenwoordig SSL, ook Gmail, Twitter en Facebook. Dat scheelt al veel.

   • Jan-Evert juli 30, 2011 at 7:57 pm #

    Van veel pc/mac en tablet applicaties weten we niet wat ze doen dus moeten we als professionele gebruikers en opdrachtgevers van aanbieders vragen dat ieder in elke laag zijn/haar verantoordelijkheid neemt en basis-veiligheid aanbiedt.

    Er is tegenwoordig geen enkel excuus meer voor het aanbieden van open/onveilig WiFi: het aanbieden van gratis/beveiligd WiFi is namelijk een kwestie van 1 vinkje in je router-instellingen plus een bordje bij de bar of receptie.

    Veel professionele opdrachtgevers zullen hun personeel en flexwerkers waarschijnlijk reeds afraden, te werken in omgevingen met open/onveilig WiFi.
    ZZP-ers en kleinbedrijf opgelet: als je professionele opdrachtgevers in het grootbedrijf erachter komen dat je met hun bedrijfsgegevens willens en wetens toch aan het werk bent in een open WiFi netwerk, kunnen/zullen ze dat opvatten als een gebrek aan zorgvuldigheid, en kan/zal dat (geheel terecht) een rol spelen bij de gunning van (nieuwe) vertrouwelijke opdrachten.

    En dus…. sluit ik mij van harte aan bij het initiatief van Hofstijl om in kaart te brengen welke partijen er in de publieke ruimte nog open/onveilig wifi aanbieden.

    Gebruik svp bij voorkeur rode icoontjes op de kaart, en vermeld svp ook naam en toenaam van de aanbieder. De lijst wordt dan een zwartboek over lokaties waar je als professional beslist NIET gebruik moet maken van internet. Ook verhoogt e.e.a. de kans dat WebWereld, het AD en/of de Telecom Autoriteit straks die lijst/kaart integraal van Hofstijl overneemt.

    • Raaphorst juli 30, 2011 at 10:01 pm #

     Ik denk: beiden. Èn open netwerken èn goeie WPA-netwerken. Laten we datr maar met kleuren gaan aangeven. Maar goeds, ik vind het al tof dat je op Grote Markt van internet gebruik kan maken.

     Het is ook goed om de snelheid te gaan ‘raten’. En of je zelf je koffie moet gaan halen bij de bar, terwijl je het risico loopt dat je laptop van je tafeltje gejat wordt. Dat kunnen we qua beoordeling dan weer gaan afzetten tegen al dan niet WPA2.

     Alles is relatief in mijn beleving.

 6. Maurits augustus 1, 2011 at 11:51 am #

  Ik zit hier nu live op het terras van Café Madeleine op het Valkenbosplein, beveilgigd te netwerken. Erg fijn. Het WIFI wachtwoord staat op de menukaart. Dat is fijn koffiedrinken.
  Ik heb eerlijk gezegd (nog) weinig ervaring met on-line laptoppen in het openbaar maar dit bevalt prima. In de schaduw onder de bomen is het scherm ook goed te lezen… doet u nog maar een cappucino.

  • Raaphorst augustus 1, 2011 at 12:10 pm #

   Ik zie dat Eduard al een item aangemaakt heeft. Heb nu de tekst-info over wachtwoord erbij gezet.

 7. Eduard augustus 1, 2011 at 9:58 pm #

  Prima initiatief! Maar ik denk dat de wachtwoorden hier niet open en bloot op deze pagina thuis horen, al zijn ze gewoon aan te vragen bij de bediening.
  Inmiddels heb ik wat Bagels & Beans geplaatst: die hebben allemaal WiFi met wachtwoord.
  En Catootje (Reinkenstraat), De Freule (Fahrenheitstraat) en Vapiano (Buitenhof) ook toegevoegd.

  • Raaphorst augustus 2, 2011 at 1:16 pm #

   Ja, dat is aan degene die de locatie erop zet. Ook het vermelden of het om een WPA, WPA2, WEB of onbeveiligd netwerk gaat.

 8. maupkanwelradenwieikben augustus 30, 2011 at 9:40 pm #

  Jan-Evert bazelt een beetje … Dan zet je toch een VPNetje op ofzo ? Je weet er blijkbaar oh-zo-veel vanaf (inclusief wetten die je zelf bedacht hebt over het beschikbaar maken van gratis wifi)

  Hier nog een paar tips :

  – sinds kort hele Scheveningen beach area covered als T-Mobile hotspot
  – Er zijn HEEL VEEL routers in NL in gebruik waarvan de standaard WPA2 key te ‘reversen’ is (Speedtouch, Thomson, etc). Hier zijn zelfs mobile apps voor (Penetrate op Android bv). Whether that is ethically acceptable, is left as an exercise for the reader.

 9. Marcel Carels maart 23, 2012 at 8:34 pm #

  Open verbindingen kan je vrij makkelijk vinden met de tooltjes die op deze pagina (gratis) worden aangeboden: http://www.xirrus.com/Products/Wi-Fi-Inspector (Windows XP of hoger, Mac OS X of hoger)

  Bijkomend voordeel: Applicatie laten lopen en het programma archiveert iedere wifi-netwerk dat het tegen komt, terwijl je bijvoorbeeld rondrijd, loopt etc. Ook geeft de app aan of het een open of beveiligd netwerk (incl. encryptie).

  • Raaphorst maart 23, 2012 at 9:13 pm #

   Handig! Voor je het weet is de kaart compleet blauw met zo’n tool denk ik 🙂

 10. nico dammers juni 7, 2012 at 3:00 pm #

  Heb net wireless den haag in het Zuiderpak toegevoegd. We proberen een groot deel van Den Haag dekkend te krijgen met een openbare gratis wifi dienst. Als iemand nog plekken in Den Haag heeft waar gratis wifi handig is kan je dat via de website http://www.wirelessdenhaag.nl laten weten. @jan evert, we hebben onze dienst bij opta aangemeld en zijn geregistreerd in het telecomregister. Ik adviseer wel iedereen om gebruik te maken van een vpn tunnel als je meer gaat doen dan surfen.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag