Piek van de week

In mijn wijk (ReVa) staan sinds een half jaar nieuwe lantaarnpalen. Alle hoge grijze lampen zijn vervangen door kleine, schattige, groene, authentiek aandoende gevallen. Ik erger me hier al een tijdje aan maar ergernis over dit soort zaken is eerder een hobby van me dan een last. Ik doe er verder weinig mee. Ik kan er niet mee zitten.
Maar toen ik zojuist door de stad fietste en de nieuwe skyline van Den Haag trots en groots boven alles uit zag torenen, kreeg de ergernis een extra impuls.
Wat doen die stomme lantaarnpalen hier? Is er een soort nostalgisch argument? Een schamele poging deze tijd ook voor de minder moderne mens verstaanbaar te maken?
Er zitten handige haken aan het armatuur. Daar moet toch iets leuks en moderns mee te verzinnen zijn?

, ,

11 Responses to Piek van de week

 1. pieter juli 30, 2011 at 10:57 am #

  Op bovenstaande foto gaan futurisme en nostalgie heel harmonisch met elkaar om. Deze lantaarnpalen (zie foto) zijn overigens replica’s van originele Haagse lantaarnpalen, oorspronkelijk gegoten door de Haagse IJzergieterij L.I. Enthoven en in productie genomen vanaf 1844. Ze brandden op gas. In de volksmond heette deze palen “Haagse Palen”.
  Maar de dubbelarmige Berlagelantaarnpalen, ontworpen door zijn medewerker Piet Zwart, zou het hier ook goed gedaan hebben.

 2. Maup juli 30, 2011 at 11:41 am #

  Mooie plaat. De lantaarnpaal op de foto is een zogenaamde Haagse Paal. Ja zo heet ‘ie echt. Ze werden als eerste in Den Haag geplaatst maar zijn overal in het land te vinden. De zijarmen zijn als steun voor de ladder van de lantaarnopsteker bedoeld. Ja, gas! Typisch staaltje overbodige nostalgie dus.
  Voor de fans: Ze zijn als eerste geproduceerd door ijzergieterij Enthoven. Later werden ze ook door gieterijen als De Prins van Oranje, Rogier/Nerinx/Richter uit Bergen op Zoom, Nering-Bögel uit Deventer en door Wispelwy uit Zwolle gemaakt. Sommige van de palen zijn door de ijzergieterij gesigneerd. Aan de Lange Voorhout staan daar een paar goede voorbeelden van.
  (Papieren bron: Op straat gezet – Historisch straatmeubilair in Den Haag)

 3. Raaphorst juli 30, 2011 at 1:54 pm #

  Ik denk dat de haken afbreken op moment dat je je sportaans probeert op te trekken.

  Goed punt trouwens. Een van die dingen die binnenkort op de schop zullen gaan. Alle paradoxaliteit zal worden ingeperkt.

  • Maup juli 30, 2011 at 8:45 pm #

   Sporataans 😉 mooi neologisme.

 4. karin r. juli 30, 2011 at 2:07 pm #

  ik vind het wel meevallen…

 5. Radio De Kockstraat juli 30, 2011 at 4:08 pm #

  ´n Soort van Efteling gevoel aan ´t Malieveld.
  Maar, aan de andere kant (mijn excuus voor dit chargeren): is ditzelfde aanzicht van Den Haag middels de manier waarop deze foto genomen is, niet juist behapbaar gemaakt voor de moderne mensch?

  • Maup juli 31, 2011 at 12:54 am #

   ongechargeerd, je zegt het fraai.

 6. madbello juli 30, 2011 at 8:41 pm #

  De foto is wel op zijn minst te noemen schitterend en de lantaarnpalen zijn het toonbeeld van de politiek Efteling. Niet storend en anaal makkelijk te behappen 😉

 7. Bas Gezelle juli 31, 2011 at 5:19 pm #

  Hier in de Reinkenstraat staan ze ook sinds kort. In de Obrechtsraat stonden ze al een tijd. Maar goed hier hebben we dan ook geen Haagse skyline.

 8. Kim V augustus 14, 2011 at 12:31 pm #

  Uit ervaring kan ik zeggen: marco, je kunt er rustig aan gaan hangen.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag