De Haagse kluif die internationale wetgeving heet

In Den Haag huist sinds 2002 het Internationale Strafhof (International Criminal Court: ICC). Uiteraard ons allen bekend want de Haagse city-marketeers roepen maar al te graag “The Hague, city of peace and justice“. Daarnaast is het onlangs nog uitgebreid in de media geweest omdat het ICC een arrest had uitgevaardigd tegen Khadaffi. Hofstijler Subscript schreef daar al over.

Ok prima, maar waarom er dan over bloggen? Nou ik kwam van de week onderstaande video over het ICC en het conflict in Darfur tegen. Deze korte video is gebaseerd op de documentaire “The Reckoning: The Battle for the International Criminal Court” en laat, met in de hoofdrol hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo, zien hoe moeilijk het is om binnen een internationale gemeenschap internationale wetgeving te handhaven. Het ICC heeft niet zoals een strafhof van een land een politiemacht beschikbaar om de verdachten te halen. Alles moet voortkomen uit consensus en vrijwillige hulp van landen. En dan komt natuurlijk macht en politiek om de hoek kijken.

Ik wist eigenlijk ook niet precies dat het ICC zich alleen bezig houdt met de misdaden: genocide, misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden. Dit terwijl het Internationaal Strafhof zich sec bezig houdt met geschillen tegen de mensheid en een Joegoslavië Tribunaal ook echt een apart strafhof is. Kortom ik vond de video het delen waard. Bekijk hem hieronder!

International Law, Testing the Limits: The ICC and Darfur (SD) from Facing History and Ourselves on Vimeo.

, , ,

Comments are closed.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag