Via Google Maps kijken of de tram of bus er al aan komt

real-time-bussen-san-fransisco

Het real-time web is allang een feit. Twitter, Foursquare, Facebook, Google+, Google Maps Verkeer, ze geven allemaal de real-time informatie door. En in het geval van Google Maps Verkeer zie je zelfs in real-time waar in Nederland de files staan (zie ons eerdere bericht daarover).

Maar er is veel meer mogelijk. En in Amerika zijn ze al zover. Check bijvoorbeeld eens deze NextBus-kaart waarop je live kun zien of de bus of tram er al aankomt (je ziet de bussen zich heel precies over de kaart verplaatsen). Gemaakt op basis van Google Maps. Ik weet niet of de HTM en andere vervoersbedrijven hier al aan zitten te denken. Vanaf nu dus wel lijkt mij ๐Ÿ˜€

Internet biedt zeer veel mogelijkheden om de vervoersproblemen die er nu zijn te verbeteren. Naar mijn idee zit er duidelijk toekomst in dit type vrij toegankelijke en open systemen. Is onze overheid hier ook van op de hoogte? Of wat te denken van het consortium van samenwerkende bedrijven met daarin namen als TNO, Siemens, IBM, TomTom en KPN?

Naar mijn idee heeft Nederland namelijk een achterhaalde visie voor wat betreft de online vervoers-communicatie. In Amerika is iedereen ervan overtuigd dat het open systemen moeten zijn. En wat doen wij in Nederland? Hier bouwt elke organisatie nog steeds vanaf eigen eilandje een exclusief en gesloten systeem. Tja …

(ook gepubliceerd op A13.nu)

, , , , ,

3 Responses to Via Google Maps kijken of de tram of bus er al aan komt

 1. Menno van der Horst augustus 1, 2011 at 11:45 am #

  Ook in Amsterdam zijn ze al zover; tijdens “Apps for Amsterdam” zijn verschillende oplossingen gemaakt die gebruik maken van open data.

  Voor openbaar vervoer zijn er bijv. “Volgende” (http://www.appsforamsterdam.nl/apps/volgende) of “Snelste pontje” (http://www.appsforamsterdam.nl/apps/snelste-pontje).
  Kijk hier voor een overzicht van alle apps/maps/sites/etc. die toen zijn gemaakt: http://www.appsforamsterdam.nl/alle-apps

  ) en in oktober komt er een soortgelijke wedstrijd als in Amsterdam.

  • Raaphorst augustus 1, 2011 at 12:37 pm #

   Interessant. Denk wel dat GPS nu het verschil gaat maken. En dus super simpel. Gewoon in plaats van de data statisch presenteren laten meebewegen met het beeld ๐Ÿ˜€

 2. Raasveldt augustus 1, 2011 at 1:00 pm #

  Degenen die graag willen zien of hun trein er al aankomt kunnen kijken op http://t.co/eAEv4v0

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag