SWING IS THE THING

Schwing

Begin jaren negentig werd op een industrieterrein aan de Westvlietweg, op loopafstand van station Leidschendam-Voorburg, en benevens een onbeduidend uitbouwtje der Nederlandsche Spoorwegen, in een op logistiek ingerichte betonnen hal een oorlog uitgevochten. Een oorlog die bij niet veel mensen bekend is. Toch heeft eenieder, van Zeeland tot Zwolle en van Eindhoven tot Den Helder nog dagelijks met de vreselijke gevolgen van die meedogenloze oorlog te maken. Het was de Oorlog om de Heerschappij over de Nederlandsche Mobiele Telefoniemarkt.

Geronseld door Man&Macht, een aan het Plein in Den Haag gevestigd koppelbaasjesbureau, vochten wij, Snaaijbaard en ik, en Hagenesen uit Spanje, Kroatie, Vietnam, Tibet, Ghana, Suriname, Turkije, Noord Afrika of weetikveel, mee met de koninklijke PTT.

We hadden wat ons betreft evenzogoed voor éen der concurrenten, op dat moment Libertel, Telfort of Dutchtone, kunnen werken, en we haatten gaandeweg alles wat ook maar enigszins met die telefonieonzin te maken had in het algemeen. En de Koninklijke PN in ´t bijzonder.

Vanaf de Westvlietweg bombardeerden wij Nederland plat met … De SWING!!! Een bijkans vuistdik machtig apparaat van draadloos bellen en kleppen, dat zo´n beetje elke twee weken in een nog modieuzer uitvoering en dan ook nog in rap groter wordende aantallen in de staatswinkels moest klaarliggen. Zeecontainers vol met dit formidabele toestel werden dagelijks aan de Westvlietweg afgeleverd, waar wij dan uitlaadden, alles wat was uitgeladen uit de oorspronkelijke inferieure Chinese verpakkingen haalden, en daarna primafoonwaardig inpakten. Dagen van 14 uur waren daarbij eerder regel dan uitzondering. Zes dagen per week. Anders kon je opzouten en de tering genieten. Honderdduizenden Swings zijn er door onze klauwen gegaan. Een enkele van ons verloor daarbij een vinger. En ander een oog. De rest van ´t leger fantastisch tuig verloor bijkans zijn of haar Haagsche geestelijke welgesteldheid.

En op ´n zekere dag, ergens in het derde jaar dat wij daar werkten, stond daar opeens de taart. We vonden hem op éen der formica tafels in de immer door heftruckchauffeurs gefrequenteerde koffiecorner, vlak nadat wij, veertig man sterk, door een bijschnabbelend peloton ME bij elkaar gedreven waren geworden en die richting uit waren gescholden en geslagen.

Het aanzien van de taart benam ons een ogenblik het schelden en vloeken en spugen. Een zuurstokroze geglazuurd geval was het, en middenin stond een kleine marsepeinen Swing met plakglitters. Daar vlak onder was met spuitzak in slagroom geschreven: 1, 3 miljoen!.

We snapten d´r geen reet van, hoewel de boodschap overduidelijk was. Na een redelijk lange stilte nam een in deze setting veel te cleane man in pak, omringd door drie man persoonlijke ME, het woord.

`1,3 Miljoen SWINGS verkocht!!! Dames en heren … (enkele seconden van spanningopbouw (waarin vanuit de richting der omstanders boeren, scheten en gemompelde verwensingen klonken)) – Bedankt!`

Even verkeerden we in de veronderstelling dat we nog een bonus of iets dergelijks gingen krijgen ook. Een Swing, misschien. Prepaid, desnoods. Toen werd door een veel te cleane secretaresse met trillende hand (ze achtte haar leven hier niet zeker) de taart aangesneden. Er kwamen twaalf dungesneden punten uit tevoorschijn, voor veertig stinkende kampioenen.

Wat mij betreft duurde de oorlog een jaar of vier, want ik nam uit een impuls een jaar later op staande voet ontslag.

Onduidelijk is wanneer de oorlog precies eindigde. Sommigen zeggen dattie nog altijd gaande is.

, ,

10 Responses to SWING IS THE THING

 1. Raaphorst augustus 2, 2011 at 8:11 pm #

  Prachtstuk! Ik zie het zo voor me.

  De Swing was van TELE2, toch? 😀

 2. Radio De Kockstraat augustus 2, 2011 at 8:27 pm #

  Ohja, zeker! Maar KPN maakte het vooreerst haar paradepaardje

  • Raaphorst augustus 2, 2011 at 9:04 pm #

   Gelukkig straks allemaal kaput dankzij gratis internet. De vrees van alle telcoms. Jeps, oorlog it is.

 3. Roel Wijnants augustus 2, 2011 at 8:47 pm #

  Leuk stukkie uit de beginperiode van de harde strijd

 4. Snaaijbaard augustus 2, 2011 at 8:54 pm #

  Overwerk was je ware in die dagen, begeleid door een dom en smerig tot chef gebombardeerd individu beter bekend en nog meer gehaat als de ketting.
  Fantastisch verhaal Radio De Kockstraat!!!!! Bijna of ik er zelf bij ben geweest.

  • Raaphorst augustus 2, 2011 at 9:05 pm #

   Zijn er geen video’s van?

 5. Radio De Kockstraat augustus 2, 2011 at 9:40 pm #

  Video´s? Wow, if only … … …

 6. Jack Taylor augustus 18, 2011 at 5:27 pm #

  Briljant 😉

 7. Radio De Kockstraat augustus 18, 2011 at 6:24 pm #

  Thank you, Ken:)

 8. JackTaylor augustus 18, 2011 at 6:45 pm #

  Hehehe… Creamy pints of Guinness… Goed om eindelijk eens iets van je te lezen 🙂

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag