Zwitserland op weg naar failissement?

De ooit gestarte renovatie aan dit huis is gestopt. Geldgebrek?

Dit stuk en het volgende gaan over iets anders dan Den Haag, want ik was met vakantie. Onder meer in Zwitserland, waar we een afspraak hadden en daardoor redelijk betaalbaar terecht konden. Althans wat de overnachting betreft. Daar ontdekte ik dat Zwitserland misschien het volgende land is dat dreigt om te vallen.

Zwitserland is namelijk te rijk en te duur en het gaat te goed. Dat kan dus niet goed gaan. De Zwitserse Frank staat zo stevig, dat hij voor de rest van Europa onbetaalbaar is geworden. We konden dit aan den lijve ondervinden door de koers van de forel: in het Zwarte Woud, waar we eerste bivakkeerden, betaalde je in een uitspanning voor een ter plekke omgebrachte forel met ‘Beilage’ 9,50 Euro. In Zwitserland 29 Frank: omgerekend ongeveer 25 Euro. Kortom bijna drie keer zoveel.

Ooit werden de huizen in Zwitserland picobello onderhouden en jaarlijks gewit. Nu wordt dit straatbeeld steeds vertrouwder....

Toeristen laten Zwitserland dan ook links, c.q. rechts liggen. In de oorden Crans en Montana waar we verbleven, troffen we dan ook vrijwel alleen maar rijke – vaak orthodoxe – Joden en oliesjeiks met hun – overigens niet overdreven gehoofddoekte – vrouwen. Een opmerkelijke combinatie, eigenlijk.

Ook kunnen de Zwitsers hun producten niet kwijt aan het buitenland: die zijn veel te duur geworden. Gevolg is dat de economie tot stilstand dreigt te komen.

De Zwitsers zelf gaan dit in hun portemonnee voelen en de grensplaatsen in Italië, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Italië worden dan ook overspoeld door Zwitsers die daar hun inkopen doen, want alles is daar bijna drie keer voordeliger.

... totdat de woning wegens onbewoonbaarheid moet worden dichtgetimmerd.

Zo kunnen ze hun hoofd nog boven water houden, maar hoe lang nog?

Zwitserland – ooit een land van perfectie – krijgt rafelranden. Dat konden wij zien aan de staat van de gebouwen en de gesloten horeca. Zelfs de plaatselijke souvernierswinkel was dicht en alleen nog maar de herkennen aan de belettering op de ruiten.

We schoten wat plaatjes in Sierre en Montana. De zo karakteristieke met veel hout afgewerkte huisjes, waarvan je denkt het dak scharnierend te kunnen optillen om dan een bovenmaatse gleuf (spaarpot) of sleutel (speeldoos) te ontwaren, dreigen ten onder te gaan aan rot en houtworm.

Hoelang zal het duren voor tripple A Europa (of wat er van over is) dit land te hulp moet komen?

Slechts een dichtgemetselde ingang duidt op wat ooit een pizzeria was.

Ook deze pizzeria heeft het niet meer kunnen bolwerken.

Verwaarloosde trappen bij een - inmiddels droogstaand - fonteinencomplex op het ooit representatieve centrale plein van Crans.

, , , , , , ,

6 Responses to Zwitserland op weg naar failissement?

 1. madbello augustus 14, 2011 at 7:56 am #

  Economische chantage voor als je niet me de euro mee doet? 🙂 Dat was vast ook met Nederland gebeurd als we de gulden hadden gehouden. Maar aan de andere kant is Zwitserland volkomen vrij om de geldpersen aan te doen om de eigen munt te devalueren.

 2. Marek augustus 14, 2011 at 9:09 am #

  Euro en Dollar zakken zo snel in waarde (30% in de afgelopen 2 jaar) dat het lijkt of de zwitserse Franc duurder wordt.

  Wanneer je in Zwitserland bent, merk je eigenlijk hoe waardeloos de Euro is geworden als gevolg van het gerommel door de banken. Check:
  http://finance.yahoo.com/q/bc?t=5y&s=EURCHF%3DX&l=on&z=l&q=l&c=Usdchf%3Dx

 3. karin r. augustus 16, 2011 at 10:16 pm #

  zwitersland?

 4. Eduard augustus 17, 2011 at 9:23 am #

  @Karin
  Poeh, ernstig. Met zo’n koei van een spelfout alleen al in de kop boet de geloofwaardigheid van het artikel toch ernstig in. We hebben gecorrigeerd. Dan voor je opmerkzaamheid.

 5. Eduard augustus 17, 2011 at 9:24 am #

  Ik bedoel dus:
  Dank voor je opmerkzaamheid (hè, hè).

 6. Maup augustus 17, 2011 at 3:14 pm #

  De Zwitserse centrale bank heeft woensdag nieuwe maatregelen aangekondigd om de dure frank tegen te gaan. De centrale bank gaat opnieuw extra liquiditeit in de geldmarkt injecteren.

  Het gaat om een kapitaalinjectie van 80 miljard frank (70,9 miljard euro). De Zwitserse centrale bank kondigde eerder ook al maatregelen aan tegen de dure frank.

  bron en meer: http://www.nu.nl/economie/2591565/nieuwe-maatregelen-dure-zwitserse-frank.html

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag