Dagboek van een postbezorger in de Schilderswijk, Deel 4 Goede regen en slechte regen

Natuurlijk was dit niet de zomer waar de meeste zonaanbidders van droomden, toen de sneeuw vier kub hoog lag. Maar een stralende zomer en dan met al die post sjouwen is ook niet alles. Ik heb alle soorten weer al gehad in mijn eerste weken als postbezorger. Grijze lucht zonder regen, regen zonder noemenswaardige wind, vervelend benauwd met zo nu en dan een bui, eeuwigdurende hoosbui met windstoten, klapband en een kopje thee in de zon terwijl de fietsenmaker een nieuwe band op mijn fiets legde, een waterig zonnetje. De meeste dagen had ik niets aan te merken op het weer.

Ik heb een vriendin die altijd steen en been klaagt wanneer het regent. Dan sta ik op haar te wachten en komt ze eindelijk net als ik doorweekt aan en moet ik het weer horen hoe nat het was onderweg. Maar omdat zij altijd te laat komt, wordt het feit dat ik veel minder lang onderweg was, gecompenseerd door het wachten in de regen. Meestal laat ik haar even uitrazen, om vervolgens tot de orde van de dag over te gaan. Eén keer maakte ik de fout om over goede regen, lekkere regen zelfs te beginnen. Ze was nog niet klaar met haar verzopen katact en kon de opmerking niet waarderen. Het ging nu niet meer over de regen maar over mij. Ik zou niet genoeg invoelen hoe andere mensen iets beleven. Ik gaf dat onmiddellijk toe, want dat is waar. Een beetje autisme kan me niet ontzegd worden.

Later op een beter moment hebben we nog wel een prettig gesprek gehad over goede regen en slechte regen. Ze was het niet met me eens zei dat alle regen nat en vervelend is, zeker voor haar als vrouw. De meeste makeup is nu eenmaal niet waterproof. Ook niet als dat nadrukkelijk op de verpakking staat. Maar ze moest wel glimlachen toen ik vertelde over hoe ik als jongentje uren kon voetballen in de brandende zon. Hoe fijn het dan was door een stortbui overvallen te worden, dat we genoten van zo´n opfrisser en de middag eindigde met één groot modderbad. Nog steeds voetbal ik graag in de regen of na een flinke bui. Een man van mijn leeftijd mag heel veel dingen niet meer. Eén daarvan is in de modder rollen. Maar met een voetbaloutfit aan en noppen onder de schoenen kijkt niemand je raar aan. Een sliding over 50 meter daar kan niets tegenop en thuis staat de wasmachine altijd klaar.

Of wanneer het weer drukkend is en de buien laag hangen, hoe verkoelend een klein motregentje dan kan zijn. Zo´n motbui heb ik nu een paar keer gehad terwijl ik de post liep.

Voor zo´n bui trek ik mijn regenpak niet aan. Laat maar komen.

Ook de post lijdt met zo´n buitje geen echte schade, een paar spatten water daar kan een beetje brief wel tegen.

, ,

3 Responses to Dagboek van een postbezorger in de Schilderswijk, Deel 4 Goede regen en slechte regen

 1. Roel Wijnants augustus 18, 2011 at 12:52 pm #

  Ben ook geen liefhebber van regen, tijdens het werk buiten was regen armoe,
  dan moest je een hele dag met natte kleding rondbanjeren-werken dat knaagt een randje van de ziel dat geklooi. Maar met plu of beschermende kleding in deze tijd zonder verplichtingen dan gaat het
  maar naar buiten voor de lol in de regen ……nee dank u
  ps het is nu droog dus ik stap op de fiets en doe mijn dagelijks rondje zwerven door Den Haag

 2. Hannes augustus 18, 2011 at 12:55 pm #

  Leuk stuk zeg! “Goede en slechte regen”, haha, erg mooi gevonden!

 3. madbello augustus 18, 2011 at 1:06 pm #

  Voor mij is alle regen goed, ben gek op regen. Het is alleen slechte regen als het door mijn dak gaat lekken.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag