Eten van de Polski Sklep

Meneer Raaphorst riep om een kookrubriek en dus hebben we er één speciaal voor Hofstijl in het leven geroepen. Maar niet zo maar eentje met alleen maar recepten, maar wel één die de vele exotische supermarkten bezoekt die Den Haag rijk is. Om voor jou een voorproefje te nemen.

Gisteren ben ik voor het eerst van m’n leven in een Polsky sklep (Poolse super) binnen geweest. Wou eigenlijk naar de ”emigrant” gaan aan de Prins Hendrikstraat, maar die is elke maandag gesloten, dus dan maar die aan de Zoutmanstraat bezocht.

Van echt koken kwam het niet en het is moeilijk om  zo maar een echt gerecht samen te stellen met Poolse ingrediënten. Na ruim een kwartier de producten te hebben bestudeerd werd ik vriendelijk geholpen door de eigenaar. Het grootste deel van het assortiment is om de Poolse nostalgie te benadrukken. Veel glas- en blikvoer met vlees, groeten en sausjes, koekjes en cakejes. Het enige verse zijn de ambachtelijk worsten, vleeswaren en brood. Wat de Polski super ideaal maakt voor een brooddag met soep. Mijn boodschappentas heb ik gevuld met Pools brood, soep, groenten uit blik, kaas en verschillende worsten.

Zurek is een licht zurige kruidige mosterdsoep met aardappels en grote stukken worst die zo in je mond smelten. Een stevige soepje dus. Best lekker maar je moet er van houden. Satatka zijn zoetzure groeten die meer zoet dan zuur zijn, lekker bij het kaas en brood, of tussendoor om de smaaksensaties af te wisselen. Het brood is vers en stevig, weinig zout, lijkt een beetje op dat voorgepakte licht zure Duitse brood. De mazvrski smak (vol vette) kaas is ook best smaakloos en smeerbaar. Ik vond het samen met het brood niet echt een succes. zo raadde de eigenaar me ook aan het samen met wat anders te eten. Het schrijnt dat de Russen er helemaal gek op zijn, maar veel andere kazen zag ik niet staan.

Maar nu komen we waar het allemaal bij de Poolse traiteur om gaat: De worsten en het beleg.
Ben niet zo van de vleeswaren, maar moet toegeven dat de worsten zeker de moeite waard zijn om te proeven en helemaal niet duur, dus het loont de moeite om van alle worsten een klein stukje nemen. Hoe die worsten heten weet in niet meer, maar ik zal het aan de hand van de foto hier onderbenoemen.

De grote plak beleg is een sappig stuk zout varkensvlees dat het meeste weg heeft van ambachtelijke ham. Heel lekker als je van ham houdt. Die zwarte worst bevat wit vlees dat licht gekruid is. De langste worst is mijn favoriet en die ga ik zeker vaker halen. Zo te  zien is het van 100% vlees zonder vet gemaakt, met een heerlijke licht zoute grilsmaak. Die kleine geribbelde die door midden is gesneden is de meest zoute. De smaak is best lekker en de korst krokant, alleen als het wat warmer wordt smelt het vet en als je er dan in bijt wordt dat er uit geperst, wat niet echt smakelijk is.

Dus voor de vleeswaren moet je echt bij de Pool zijn. Lekker voor een brooddag en vooral smakelijk als je op een verjaardag wat anders wilt serveren dan een homp lever of Gelderse worst.

, , , , , , , , , ,

7 Responses to Eten van de Polski Sklep

 1. Raaphorst augustus 23, 2011 at 2:32 pm #

  Ik zit die worsten zo van het scherm af te kijkuh!

  Goed om het over koken te hebben hier. We gaan zien wat eruit rolt. Dit is een hele leuke insteek!

  • madbelo augustus 23, 2011 at 2:50 pm #

   We gaan allemaal smullen op Hofstijl 🙂

 2. rob augustus 24, 2011 at 9:06 am #

  Zie er inderdaad heel smakelijk uit !!!

  • madbello augustus 24, 2011 at 9:31 am #

   @Rob: voor de worsten zek ik doen!!!

 3. Radio De Kockstraat augustus 24, 2011 at 7:29 pm #

  Hebbie iets van knoflook gezien daar, Mad? Iets van supergeconcetreerd bekkestinken?

  • madbello augustus 27, 2011 at 9:49 am #

   @Radio De Kockstraat: Nee, ik denk dat ze daar in Polen knoflook alleen gebruiken om Dracula en andere vampieren buiten de deur te houden

Trackbacks/Pingbacks

 1. Eten bij de Polsky slet - augustus 23, 2011

  […] Maar hier kan je mijn bevindingen lezen en proeven op mijn eerste bezoek aan een Poolse supermarkt: Hofstijl.nl – Reactie […]

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag