Dagboek van een postbezorger in de Schilderswijk, Deel 5 Wij zijn de toekomst

Samen met een collega die net als ik sinds een week werkt bij TNT moet ik bij onze chef komen. Of het een beetje bevalt. Ze is in ieder geval echt tevreden over ons werk.
´Vroeger hadden we allemaal vaste krachten maar die tijd is voorbij. Jullie…..’ en ze laat een betekenisvolle stilte vallen, ´Jullie zijn de toekomst van dit bedrijf. Voor mensen als jullie zal er altijd werk zijn.’

Even was ik vergeten wat er is gebeurd op de postmarkt, sinds bedacht werd dat ook de goede oude PTT moest privatiseren. De post moest de markt op en dat betekende ook dat er meer postbedrijven zouden komen. Serieus nadenken over de vraag ´waarom in godsnaam?´, dat was er niet bij. Het was in de jaren van Paars toen ook de PvdA de neo-liberale waanzin in de praktijk bracht. Waarom in godsnaam? De markt zou hét antwoord op alle vragen zijn. Zelfs Milton Friedman, de Amerikaanse econoom en de grote man achter het utopische geloof in de markt, heeft zijn ongelijk toegegeven. Zijn volgelingen waaronder ook onze eigen premier Rutte, gaan ondertussen gewoon door op de ingeslagen dwaalweg. Met Griekenland als voorlopig laatste slachtoffer. Het creëert een klassenmaatschappij met aan de ene kant de klasse van de profiteurs en aan de andere kant de werkers, die steeds vaker zwaar onderbetaald worden.

Er lopen nu postbodes van verschillende bedrijven op straat. Ze lopen dezelfde straten, dezelfde wijken, ze lopen elkaar in de weg. In mijn eerste week stond ik al twee keer met een postbezorger van een ander bedrijf voor dezelfde deur te dringen. Pas na twee blokken zag ik kans hem links in te halen en eerder bij de volgende deur te arriveren. Om vanaf dat moment snel uit te lopen. Nee efficiënter is het zeker niet geworden. Ook de bij de privatisering gebruikelijke onnatuurlijke opdeling van een bedrijf in verschillende bedrijfjes die moeten samenwerken levert alleen maar ellende op.Wat denk jij als je aan de naam prorail denkt? Precies weinig goeds. Voor de privatisering was er gewoon een afdeling spooronderhoud bij de NS. Zo gaan TNT pakketjes en TNT post scheiden. De eerste maakt winst de tweede verlies. Wanneer TNT post als Post.nl op eigen voeten komt te staan, betekent dat waarschijnlijk dat er nog meer gereorganiseerd moet worden. Dit gaat ten koste van die paar arbeidsvoorwaarden die nog over zijn. Alles waar ooit hard voor gestreden is, wordt afgebroken. De inkomens van de nieuwe postmedewerkers zijn al erg slecht en de oude dure krachten willen ze kwijt als het niet linksom is zal het zeker rechtsom zijn.

Maar ik moet gewoon wat extra geld verdienen. Wanneer ik aan het werk ben, doe ik post voor nummer 15 in de bus bij nummer 15. Daar komt geen politiek bij kijken. Het is wat je doet als postbezorger bent en ik ben dan ook blij dat mijn chef tevreden is en dat de mensen op nummer 15 de juiste post op de mat krijgen. Het doet me ook plezier dat ik de toekomst ben volgens mijn chef. Dat heb ik lang niet gehoord. Het geeft vertrouwen.

,

4 Responses to Dagboek van een postbezorger in de Schilderswijk, Deel 5 Wij zijn de toekomst

 1. Roel Wijnants augustus 25, 2011 at 11:10 am #

  Van de week stond ik om half drie ’s nachts buiten er was politie op de been voor een insluiping
  komt er op z’n dooie akkertje een postbezorger langs en gooit hier en daar post in de brievenbus
  half drie!!!!!
  ik wist niet wat ik zag. het zou net zoals autodrop verboden moeten worden :-)))

 2. Harry augustus 25, 2011 at 12:34 pm #

  De TNT levert de post nogal eens te laat af op de depots voor de bezorging. Ik kon er niets aan doen dat ik zo laat was!

 3. Jacob Cats augustus 26, 2011 at 10:39 pm #

  Die brievenbus bij nummer 15 was toch overvol? (aflevering 3)
  Je leest je trouwe volgertjes toch wel?!?

 4. madbello augustus 27, 2011 at 9:46 am #

  ”Er lopen nu postbodes van verschillende bedrijven op straat. Ze lopen dezelfde straten, dezelfde wijken, ze lopen elkaar in de weg”

  Het is echt waanzin, maar het blijkt wel dat de markt goed bij de politiek heeft gelobbyd en alles wat vroeger van het volk was in de uitverkoop is gegaan en zo door de marktwerking, wij verder worden uitgezogen en zij zakkenvullen buiten het maatschappelijk belang van aandeelhouders.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag