Groeten uit Pritzwalk

Het station van Pritzwalk. Ooit een spoorwegknooppunt. Nu slechts incidenteel aangedaan. Toch is de onderdoorgang onlangs weer open gesteld voor publiek.

Het station van Pritzwalk. Ooit een spoorwegknooppunt. Nu slechts incidenteel aangedaan. Toch is de onderdoorgang onlangs weer open gesteld voor publiek.

Op deze site heeft nog nooit iets gestaan over Pritzwalk. Is dat erg? Eigenlijk niet. Want het ligt nogal ver van Den Haag verwijderd. Toch vind ik het sneu het niet te doen. In Pritzwalk, waar ik regelmatig kom, omdat een deel van mijn schoonfamilie daar woont, gaat het niet zo goed: na de val van de muur zijn de fabrieken dichtgegaan, de landbouw is ingestort en de toeristen blijven er weg.

En dat laatste is jammer. Want Pritzwalk, gelegen in de Prignitz – een grensgebied tussen Brandenburg en Mecklenburg – is zeer de moeite waard als vakantiebestemming (boekenlegger dit blog voor volgend jaar!!!). ‘Authenticiteit’ is ‘in’, tegenwoordig. Nou, ik kan je verzekeren: Pritzwalk is authentiek.

Kenmerkend voor Pritzwalk is de vele bestrating uit het DDR-tijdperk of eerder.

Kenmerkend voor Pritzwalk is de vele bestrating uit het DDR-tijdperk of eerder: kinderhoofdjes met af en toe wegmarkeringen met ‘reuzenpunaises’.

Een Nederlander zal zich er snel thuis voelen: het landschap is hier vrijwel vlak, er komen steeds meer fietsroutes, het is per spoor goed bereikbaar, het is er opmerkelijk vaak goed weer en het is puur: zeer dun bevolkt en dus is er veel natuur. Kortom: de gebruikelijke cliché’s van bergen en lederhosen liggen hier ver weg.

Ook vertoont het plaatselijke dialect veel gelijkenis met het Nederlands (bijv. i.p.v. ‘das’ en ‘dies’, zegt men hier ‘dit’ en ‘dat’.

Dit huis is te koop. Je kunt er zo in voor 10.000 euro!

Dit huis is te koop. Je kunt er zo in voor 10.000 euro!

De lokale ‘gutbürgerliche Küche’ is zeer goed te pruimen en zeer betaalbaar. Bovendien zul je in Nederland niet gauw hert, wild zwijn, cantarellen en snoek op het menu tegenkomen voor een prijs die meestal ruim onder de twintig euro ligt.

‘Gelegen in rustige straat.’

‘Gelegen in rustige straat.’

Was deze streek gelegen in Frankrijk, dat hadden talloze Nederlanders hier al hun tweede huisje aangeschaft. Dat is geen probleem, want een heel huis kost hier tussen de 10.000 en 20.000 euro: een bedrag waar in Den Haag met moeite een bloemenstalletje voor kunt kopen (ik verzin dit niet!).

Frappant is het initiatief van een ‘lokalo’ om een zelf een spoormaatschappijtje op te richten om daarmee een ten dode opgeschreven spoorlijntje nieuw leven in te blazen. Dat werd zo’n succes, dat het net zich uit heeft gebreid tot over de Nederlandse grens. Zo kun je nu nog met de Prignitzer Eisenbahn reizen van Enschede naar Gronau (dienst wordt in 2012 overgenomen door de Deutsche Bahn).

De oude lokomotiefloods van ‘Pollo’ in Pritzwalk. Wie wil hem hebben?

De oude lokomotiefloods van ‘Pollo’ in Pritzwalk. Wie wil hem hebben?

Overigens kende de streek tot 1969 ook een smalspoornet. Dit soort stoomlijntjes had altijd een koosnaam. Dit lijntje heette ‘Pollo’. Als werkschaffingsproject is dicht in de buurt tien kilometer van dit lijntje herlegd.

Over Frankrijk gesproken. Rondom Pritzwalk tref je overal gigantische winkelcentra aan, te vergelijken met de Franse hypermarché.

Over Frankrijk gesproken. Rondom Pritzwalk tref je overal gigantische winkelcentra aan, te vergelijken met de Franse hypermarché. Dit is slechts een bescheiden exemplaar. Maar hier verkopen ze dan ook alleen maar drank...

Even noordelijker vind je het Mecklenburgs Merengebied: een walhalla voor de watersporter, met de Müritz, een meer dat qua grootte kan wedijveren met de Fluessen. Voor een betaalbaar bedrag kun je hier je eigen botenhuis aanschaffen. Idyllische huisvesting! Je kunt hier zeilen, kanoën, fietsen en zwemmen door een landschap, waarin meren, korenvelden, loof- en naaldbossen, heide, weilanden, meren, meertjes en vennetjes elkaar afwisselen.

Omdat foto’s meer zeggen dan woorden heb ik mijn de vruchten van mijn toetsenbord tevens gelardeerd met wat foto- en videowerk. Zoals dit straatoptreden van een groep uit Smolensk (Rusland), net over de grens met Wit-Rusland. Vroeger had je in Den Haag ook wel zulke rondtrekkende muzikanten, maar die zijn nu kansloos door de Balkan-combo’s, die geen andere straatmuzikanten meer dulden op hun ‘plekje’.

Even voor de goede orde: alle foto’s kun je groter bekijken, door erop te klikken. Door vervolgens links en rechts te klikken kun je resp. terug- en verder bladeren. Dat kan ook met de pijltjes-toetsen.

Let op: onder de video vind je nóg meer foto’s!

Ik kon het niet laten even mee te neuriën met dit trio. Ze speelden namelijk een lied, dat mijn vader steeds draaide, nadat hij verliefd was geworden op een française (met als gevolg: scheiding), wat mij er toch niet van weerhield om even weg te doezelen in vals jeugdsentiment.

Hier nog wat foto-impressies:

Gedenksteen op kerkhof van Pritzwalk. VR Polen? Die bestond in WOII nog niet.

Gedenksteen t.n.v. de Poolse slachtoffers van dwangarbeid tijdens WO II uit de DDR-periode. Opmerkelijk is dat VR (Volksrepublik) Polen tijdens WO II nog helemaal niet bestond ...

Curieus opschrift op kerkhof van Pritzwalk.

Nog meer opmerkelijkheden op dit kerhof. Curieus opschrift: “Wat u bent, dat waren wij. Wat wij zijn, dat wordt u.”

Pritzwalk’s Erotiek Shop. Knus...

Pritzwalk’s Erotiek Shop. Zou het binnen net zo knus zijn als aan de buitenkant? We zijn er niet binnen geweest...

Beekje bij Streckenthin. Soms waan je hier in de Achterhoek of in Twente.

Beekje bij Streckenthin. Soms waan je hier in de Achterhoek of in Twente.

Bosbessen plukken op een plantage. Zeer lukratief voor de kleine beurs.

Bosbessen plukken op een plantage. Zeer lucratief voor de kleine beurs: een emmer vol kost 9 euro: een tiende van de prijs bij de AH voor dezelfde hoeveelheid!

Het Hoogtepunt van het Jaar: de Bosbessendagen!

Het Hoogtepunt van het Jaar: de Bosbessendagen!

Renovatie West (llinks) steekt scherp af tegen renovatie à la DDR (rechts).

Renovatie West (llinks) steekt scherp af tegen renovatie à la DDR (rechts).

De gerenoveerde spoorlijn tussen Perleberg en Wittenberge langs de provinciale weg.

Terug naar Berlijn met de gerenoveerde spoorlijn. Hier tussen Perleberg en Wittenberge langs de provinciale weg.

, , , , , , , ,

Comments are closed.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag