Rucola is gek op Den Haag

Ik weet niet of ik het al eerder heb verteld, want het is al bijna te laat. Maar als je een goed geheugen hebt onthoud je het voor volgend jaar. Vanaf het einde van de lente tot gedurende de hele zomer, als er veel zon heeft geschenen is het bijna overal te vinden. Eigenlijk is het een plaag die door de plantsoenendienst gewoon als onkruid wordt gezien. Rucola, je weet wel, Raketsla! Dat dure goedje waarvoor je bij Appie Hein per 75 gram ruim € 1, 50  moet betalen. Het gekke is dat dat goedje overal in Den Haag is te vinden; tussen de stoeptegels, bij paaltjes en lantaarnpalen, en vooral bij tramhaltes en spoorwegen. Als het maar op arme grond is, zoals zand, en vol in de zon staat. Maar de beste plekken om te gaan plukken vind je in de duinen, waar de zilte zeelucht de smaakt versterkt. Als het bloeit herken je het aan de gele bloemetjes.

Ik zal mijn liefde voor de Wilde Rucola niet onder stoelen en banken schuiven en voor het geld hoef je het echt niet te doen. Je moet het eerst vinden, dan plukken en vervolgens schoonmaken, wat best wel veel werk vergt. Waar  je het echt voor moet doen is de smaaksensatie die niet te evenaren is. De Rucola in de supermarkt is maar een slap en smaakloos aftreksel vergeleken met de Wilde Haagse Rucola. Alleen al een blaadje tussen je vingers pureren maakt een golf van geur vrij waarvan ze zeggen dat het afrodiserend is. Als je eenmaal Wilde Rucola hebt geproefd wil je niet meer anders. Het blad heeft sowieso een steviger textuur en is zeker 10 keer pittiger dan die uit de supermarkt dat kunstmatig wordt gekiemd en vast nooit het echte zonlicht ziet.

Rucola kan je puur eten met olijfloie, balsamico, peper en zout. Je kan het door andere sla mixen, wat ik zelf altijd een zonde vind. De lekkerste combi is altijd met aromatische rijpe tomaten en mozzarella, maar het toppunt is met piadina, of nog liever met vers gebakken crescentine, stracchino (zure heel jonge smeerkaas) en parmaham. Begrijpelijk dat je die laatste ingrediënten niet snel zal vinden in Nederland, maar het kan veel goedkoper en ‘’bijna’’ net zo lekker als je bij de Marokkaanse bakker vette platte broden haalt, de laagjes voorzichtig openmaakt en daartussen smeerbare geitenkaas smeert, met een paar plakjes rauwe ham en er dan de vers geplukte Wilde Rucola tussen doet. Daarna kun je het feest afmaken met een zoetige fruitige wijn zoals Lambrusco.

, , , , ,

15 Responses to Rucola is gek op Den Haag

  1. Fabio augustus 29, 2011 at 7:05 pm #

    Erg lekker! Overigens is paardenbloem ook goed eetbaar, lekker bitter. Alleen niet plukken op een hondenuitlaatplek.

    • M.A.D. Bello augustus 30, 2011 at 5:54 am #

      @Fabio: goed dat je het zegt, eens gaan kijken hoe paardenbloemen er uit zien en waar je ze kan vinden. Wat is er mis met hondenuitlaatplek? Al je groenten worden ook bemest met koeienpoep 🙂

  2. Raaphorst augustus 29, 2011 at 7:35 pm #

    Top tip! We gaan op jacht!

    • M.A.D. Bello augustus 30, 2011 at 5:57 am #

      Als het niet te hard regent zal ik morgen kijken of ik op de plekken van afgelopen zomer nog groeit. Anders dit weekend zeker, maar ben echt bang dat het deze kwakkel zomer niet heeft volgehouden.

  3. Maup augustus 29, 2011 at 7:35 pm #

    Ik stel een salade voor van Rucola, Paardebloem, stukjes geroosterde Rode Amerikaanse Rivierkreeft en wat paddestoelen, Eekhoorntjesbrood doet het goed op dit moment in Ockenburg en Clingendael.
    Peper, zout, olijfolie en een snufje suiker et voila… *proef* … mist iets.
    Heeft er iemand een Walnotenboom in de tuin?

    Hofstijls Wilde Natuurrecepten, het kan.

    • Raaphorst augustus 29, 2011 at 7:42 pm #

      Gewapend tegen de crisis. Als je ken knagen is er geen crisis.

      • Maup augustus 29, 2011 at 9:18 pm #

        Wat ook knaagt, dat er daklozen zijn…
        Maar een smaakvolle zwerver kan goed oogsten, natuuhmensen, dat zijn het.

    • M.A.D. Bello augustus 30, 2011 at 6:02 am #

      We zouden ooit een culinaire Hofstijldag kunnen doen, ergens in een leenkeuken met wat tafels en dat iedereen zijn ingrediënten mee neemt en de andere Hostijlers met elkaar gaat verwennen 🙂

      • Raaphorst augustus 30, 2011 at 7:59 am #

        Leuk idee!

  4. Roel Wijnants augustus 29, 2011 at 9:41 pm #

    Niet alleen het geld ligt op straat:-)))

    • M.A.D. Bello augustus 30, 2011 at 6:03 am #

      @Roel Wijnants: je zal eerder eten dan geld op straat vinden 😉

Trackbacks/Pingbacks

  1. Rucola: Het lekkerste groen van de hele wereld - augustus 30, 2011

    […] Haag. Hier, hier en hier! Ik kan er geen genoeg van krijgen en gelukkig omgetaald door Maup op: Hofstijl.nl – Reactie […]

  2. Gemeente Den Haag misleid burgers met onkruidbestrijdingsmiddel Roundup Evolution | Hofstijl - de bijzondere kant van Den Haag - september 9, 2011

    […] is maar dat je het weet dat de gemeente met gif en leugens aan sproeien is en de rucola, veldsla en paardenbloem in die wijken maar beter kan laten staan. Met dank aan […]

  3. AD doet een Hofstijltje | Hofstijl - de bijzondere kant van Den Haag - september 15, 2011

    […] MAD Bello schreef er hier en hier al over; Rucola groeit gewoon op straat. Daarvoor hoef je niet naar de Appie, je kunt het […]

  4. Rucola oogsten voor je eigen deur … « HAGAZ!NE - januari 18, 2012

    […] Totdat zij niet meer langs kwamen. Want toen begon het mij op te vallen wat ik ook al op Hofstijl had gelezen: je kunt best eten van de […]

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag