Piek van de week

Den Haag staat bekend om zijn “witte plekken” op de kaart: straten, pleinen en gebouwen die je om veiligheidsredenen niet mag fotograferen en filmen. De Amerikaanse Ambassade, het internationaal gerechtshof, het gebouw van de OPCW en veel meer. Een bevriend kunstenaar is daar even mee bezig mee geweest.

Het was mijn plan om een mooi verhaal over de Bijenkorf te maken. Ik weet dat veel mensen de Bijenkorf een fantastische winkel vinden. Ik vind het gewoon een winkel in een prachtig gebouw. Hoogtepunt van het gebouw is het trappenhuis. En het mooiste van het trappenhuis zijn natuurlijk de glas-in-lood ramen. Het houtwerk is ook mooi maar de glas-in-lood ramen zijn echt geweldig.

Dus ik sta daar met mijn camera te wachten tot er iemand voorbij loopt om de foto een beetje perspectief te geven, komt daar zo’n vrouwtje naar me toe. Zo’n typetje die daar werkt. Je weet wel. Zuur!! Ongelooflijk.
Dat ik daar niet mocht komen (ik was 5 treden te hoog gegaan) dat ik geen foto’s mocht maken en op mijn vraag waarom dan wel niet, was haar vinnige antwoord dat ze de beveiliging wel even wilde bellen om me dat uit te leggen. Dat hoefde voor mij natuurlijk niet: ik zag me al uren in een klein kamertje zonder ramen ondervraagd worden over mijn motieven terwijl er in de ruimte ernaast een andere “beveiliger” alle foto’s van mijn camera wiste. Ik was niet zo bijdehand geweest om mijn kaartjes te wisselen en er één in mijn sok te verstoppen maar wie denkt daar nu aan op een zonnige dag in de Haagse Bijenkorf?

Om een lang verhaal kort te maken: de foto is van de buitenkant van het gebouw. Om het glas-in-lood te zien, moet je naar binnen. Maar als reactie op het beknotten van onze vrijheid: neem allemaal je camera mee en fotografeer dat trappenhuis.

, , ,

13 Responses to Piek van de week

 1. Raaphorst september 2, 2011 at 12:22 pm #

  Stommeriken!

  Foto’s maken en delen via internet levert juist promotie op, gratis en wel.

  Ik heb wat glas-in-lood in de Bij gefotografeerd:

  Bijenkorf

  Bijenkorf

 2. madbello september 2, 2011 at 12:26 pm #

  Dat had ik laatst bij het Kruidvat, toen ik een aanbieding aan fotograferen was. Ook een vrouw die zei dat er binnen geen foto’s gemaakt mogen worden, terwijl ik niet eens mensen of de winkel aan het fotograferen was. Toch gedaan, mijn foto genomen en doorgelopen naar buiten.

 3. Eduard september 2, 2011 at 12:27 pm #

  Ik heb dat probleem indertijd in Härti gehad; bij een filiaal van het warenhuisketen in West-Berlijn. Mocht ik een paar modepoppenkoppen met pruiken niet fotograferen, omdat binnen fotograferen niet was toegestaan.
  Heb toen een enorme stampij gemaakt, daarbij er op wijzend dat ik die problemen tijdens mijn vele bezoeken aan de DDR nooit had ervaren. Mochten we als troost een kop soep eten in de restauratie op bedrijfskosten.
  Inmiddels is het bij bekend dat inderdaad zonder toestemming fotograferen binnen een bedrijf in principe is verboden.

  • madbello september 2, 2011 at 12:39 pm #

   OK! Dus ze staan in hun recht.

   • Raaphorst september 2, 2011 at 12:50 pm #

    Privé-terrein. Portretrecht gevalletje.

 4. Piek september 2, 2011 at 12:44 pm #

  Mooi Raaphorst! Nu hoeft niemand meer naar de Bijenkorf 😉
  Ja, ik weet dat ze in hun recht staan. Het is geen openbare ruimte.
  Het zou allemaal wat minder strikt mogen en zeker wat minder zuur…

  • Raaphorst september 2, 2011 at 12:51 pm #

   Ja, hoef je ook niet meer door die luft bij de ingang 😀

 5. Jacob Cats september 3, 2011 at 7:30 am #

  Kwestie van flitser uit en onopvallend gewoon DOEN.
  Nooit problemen.

 6. karin r. september 3, 2011 at 5:44 pm #

  ik stond op de stoep bij de amerikaanse ambassade en wilde alleen van een object net na de hekken een foto maken. de bewaakster, tang, kwam naar buiten en zwaaide met haar armen. nee, het was niet de bedoeling om een foto te maken. ik maakte geen foto van het gebouw of wat dan ook, bovendien stond ik niet binnen de hekken maar er buiten. ik had ook aan de overkant kunnen staan en een foto kunnen maken.

  ik krijg daar recalcitrante neigingen van. beperkingen worden overal opgelegd.

  • Raaphorst september 3, 2011 at 5:59 pm #

   Pure censuur is het. Ze zouden een blog waar je dat soort dingen op post nog met een rechtzaakie uit de lucht proberen te krijgen. Alsof we in China leven. Alsof Nixon nog leeft.

 7. Jacob Cats september 3, 2011 at 6:09 pm #

  Het China volgens westerse poitici en hoernalisten

  • Raaphorst september 3, 2011 at 6:54 pm #

   Ik zeg Ai WeiWei

 8. Jacob Cats september 3, 2011 at 7:23 pm #

  Dat bedoel ik.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag