Korte felle brand op Schateiland van Pier van Scheveningen

Op de Pier van Scheveningen in Schateiland heeft vannacht kortstondig een fikse brand gewoed. Voor sommigen een moment om hun onvrede met de Pier te uiten.

Op de wegcam was de brand ook goed zichtbaar. Voor de wat oudere internauten onder ons: openhaard TV!

zeezicht

still van webcam

De rust is inmiddels wedergekeerd. Over de oorzaak is nog niets bekend.

Mijn mening? Die Pier past bij Scheveningen. De vorm en de historie die eraan kleeft. Liever renoveren dan afbreken en iets nieuws verzinnen. Wereldwijd zijn er niet zoveel van dit soort historische pieren dus wat mij betreft koesteren we dit stukje culturele erfgoed.

, , , , ,

15 Responses to Korte felle brand op Schateiland van Pier van Scheveningen

 1. Roel Wijnants september 6, 2011 at 9:13 am #

  Scheveningen wordt voorbijrijdt op de 21e eeuw laten ze de pier daarbij niet vergeten want hij mag best aangepast worden. Het is nu een ouwe roestbak.
  Misschien is de oude geest van Zwolsman teruggekeerd.
  ———————————————————————————————
  In 1964 werd K & W overgenomen door de Exploitatie Maatschappij Scheveningen, toen eigendom van vastgoedhandelaar Reinder Zwolsman. De EMS sloot het pand in augustus 1964 wegens achterstallig onderhoud en maakte plannen voor renovatie, maar in december van datzelfde jaar brandde het gebouw geheel af.
  info http://nl.wikipedia.org/wiki/Gebouw_voor_Kunsten_en_Wetenschappen_(Den_Haag)

 2. Roel Wijnants september 6, 2011 at 9:18 am #

  Vergeten te vermelden dat Zwolsman de pier heeft laten bouwen
  Ps ook de omroep Tros hebben we aan Zwolsman te danken :-))
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Reinder_Zwolsman

 3. Raasveldt september 6, 2011 at 10:31 am #

  Dit is in korte tijd al de tweede brand aan de Noordzeekust ( strandpaviljoen de Kwartel) waarbij blijkt dat de Haagse brandweer geen geschikt materiaal heeft om zeewater op te pompen. Zou daar niet iets aan gedaan moeten worden?

  • Niek september 7, 2011 at 12:13 am #

   @ Raasveldt Het strand inkorten?

   • Raasveldt september 7, 2011 at 12:17 am #

    In de lengte of de breedte?

 4. Piek september 6, 2011 at 10:37 am #

  De pier is geweldig. Ik hoop dat de pier er altijd blijft. Een pier hoort bij een stad aan zee, bij een badplaats met geschiedenis. En als de pier er alleen maar kan blijven staan met een toekan op het dak, dan is dat maar zo: leve van der Valk! Leve de pier!

 5. Peter Bos september 6, 2011 at 2:14 pm #

  Wat zijn dat voor barbaren die staan te juichen als de Pier in de fik staat? Het lijken wel Jihadisten.

 6. Radio De Kockstraat september 6, 2011 at 8:47 pm #

  Stel, we kennen die oerlelijke pier alleen nog maar van foto´s … Ik ken zomaar éen Ingrid, éen Gijs en éen Freek die ik liever alleen maar van foto´s ken: allerschattigste gekkies, die misschien nog ooit eens (als ze dat geluk hebben) zullen worden teruggevonden op de memorystick van een digitale camera. Foto´s met op de achtergrond de pier die ze in perspectief brengt …

 7. Niek september 7, 2011 at 12:20 am #

  Ik vind het wel mooi dat onze burgemeester het een icoon noemt maar de gemeente het jaren geleden van de hand deed of liet gaan voor een gulden in de hoop dat Van der Valk het op zou knappen. Als ik er langs liep in die tijd zag ik vaak een enkele schilder of timmerman aan het werk op een laddertje. Waarvan ik dacht dat het een ober was die wat bij wilde verdienen.

 8. Raaphorst september 7, 2011 at 7:59 am #

  Zal Van der Valk voor de brandweer zorgen of moet Gemeente Den Haag, naast die ene euro die ze met de Pier verdiend hebben, daarvoor betalen?

 9. Akbar september 7, 2011 at 9:09 pm #

  De Pier past bij Scheveningen? Ja, als je onder Scheveningen die door Zwolsman gebouwde Atlantikwall verstaan dan past ie er wel maar anders is het natuurlijk een verschrikkelijk lelijke klomp beton zonder enige historische waarde of het moet zijn dat hij ons leert hoe het niet moet!

 10. Niek september 8, 2011 at 12:51 pm #

  Als de gemeente zegt geen geld te hebben voor het opknappen van het icoon De Pier van Scheveningen dan ziet zij opeens niet meer de mogelijkheden om projectontwikkelaars voorwaarden te stellen voordat zij weer enkele ongewenste hoogbouwprojecten gaan neerzetten.

 11. Akbar september 8, 2011 at 6:44 pm #

  Maar waarom zou de gemeente geld beschikbaar moeten stellen voor het opknappen van de Pier? Die Toekanjongens hebben hem indertijd voor een gulden gekregen, laat de gemeente ze maar vertplichten om de boel op te knappen (of te slopen).

 12. Niek september 9, 2011 at 9:52 am #

  Je hebt gezien waartoe dat leidt. Een timmermannetje hier, een schildertje daar en de puinhoop zal jaren te zien blijven. Als je het een icoon wilt laten zijn van je stad moet je ook betalen. Zo komen ook de nu leegstaande hoogbouwtorens tot stand.

 13. Akbar Simonse september 9, 2011 at 9:57 am #

  Maar ik wil de Pier helemaal niet als icoon en wil al helemaal niet dat mijn belastinggeld gaat naar de restauratie van iets dat prive eigendom is!

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag