Piek van de week

Een paar jaar geleden (ik denk dat het in 2007 was) las ik dat er in Den Haag de meeste bordelen zijn, van alle steden in Nederland. Ik dacht dat Amsterdam de meeste hoerenkasten zou hebben. Ik sloeg er de gouden gidsen van Den Haag en Amsterdam op na en het bleek te kloppen. Maar wat ik toen nog veel interessanter vond, waren de locaties van de Haagse clubs.
De grootste SM club van west-Europa: “SM Club Doma” zit gewoon in de Asterstraat, in de Bloemenbuurt! In de nette Esdoornstraat zit “Private for Pleasure” en op de gezellige Thomsonlaan huist de “Paradise Club”.
Ik had natuurlijk overdag op mijn fiets kunnen springen om foto’s te maken van deze panden maar ik wilde de spanning die je voelt bij de stiekeme Haagse bordelen ook overbrengen.
Dus sprong ik pas op mijn stalen ros als het nacht was. Pikkedonker. Stil. Koud. Ik zette mijn fiets op gepaste afstand en sloop om het bordeel heen. Ik zocht een plekje om mijn analoge 6×6 camera op de grond te kunnen zetten, verstopt achter een auto of een boom. Ik ging er vervolgens zelf naast zitten en deed alsof ik niks deed, daar gewoon een beetje zat. Doodeng vond ik het. De adrenaline gierde door mijn lijf. Ik stelde me voor dat iemand die net naar buiten kwam of naar binnen ging er niet op zat te wachten, gefotografeerd te worden. De belichtingstijden liepen uiteen van 6 tot 12 seconden. Ik maakte soms maar 2 opnamen. Ik heb 12 bordelen gefotografeerd. Er is nooit iets gebeurd.

, , , , ,

7 Responses to Piek van de week

 1. Radio De Kockstraat september 9, 2011 at 2:37 pm #

  Heerlijk! Prachtig gedaan!
  Waren de foto´s overdag genomen, dan was het resultaat lang zo treffend niet geweest!
  De eerste en de laatste foto vind ik de mooiste. Verlichte ramen spreken altijd tot de verbeelding

  Ben erg benieuwd naar de locatie van die eerste foto, trouwens …

 2. Piek september 9, 2011 at 2:53 pm #

  Dank je 🙂 Radio de Kockstraat!
  De eerste foto (helemaal bovenaan) is in de Esdoornstraat, hoek Valkenboskade. Ik werd van achter de gordijnen begluurd door mensen die ernaast en tegenover woonden. Dit was één van de spannenste foto’s om te maken. En mijn favoriet uit deze serie. Niet in het minst omdat de auto op de voorgrond zo charmant is.

  • karin r. september 9, 2011 at 4:44 pm #

   da’s nog eens wat anders dan beveiliging bij de bijenkorf! 😉

 3. madbello september 9, 2011 at 3:04 pm #

  Hele aparte foto’s, de eerste is zeker mooi, wat een sfeer.

 4. Radio De Kockstraat september 9, 2011 at 4:25 pm #

  De Valkenboskade had ik zeker niet verwacht … Eerder een locatie in Berlijn-oost!

  Die auto op de voorgrond … dat beeld suggereert dat de eigenaar ervan naar die locatie is toe gereden (voel! De motorkap is nog warm!) en zich achter éen van de verlichte ramen bevindt, alsof je hem/haar zojuist bent gevolgd. Spanning & sensatie!

  Ik heb onlangs een boekje gekocht dat de titel draagt “Duister Den Haag”, en de ondertitel heeft “Wandelen langs spionage-adressen”. Wow! (dacht ik) Mijn bedoeling was die locaties af te gaan, de panden te portretteren en vervolgens een verhaaltje erbij te schrijven. Maar als je daar dan staat, voor zo´n pand , ontdaan van alle mystiek uit het verleden … Ik voelde er weinig tot niets bij. Vooralsnog mislukt projectje, dus.

  Bordelen die nog bordelen zijn, zijn wat dat betreft een veel dankbaarder onderwerp 🙂

 5. Raaphorst september 9, 2011 at 4:47 pm #

  Prachtige foto’s Piek! Enorme sfeer. En heerlijke ruis. Analoog wint hier dik.

 6. Renee september 9, 2011 at 7:56 pm #

  Prachtig. Ik heb ook een vreemde fascinatie voor dit onroerend goed. Let wel, alleen als amateur-stadsplanoloog.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag