Waar was je op 9-11?

De aanslagen van 9-11 gezien door de ogen van kind van 7.

De aanslagen van 9-11 gezien door de ogen van kind van 7. “Ook de zon moet er van huilen.”

Ja, die vraag duikt steeds op de laatste tijd in de media, dus laat ik hem hier ook maar stellen. Hieronder kun je er uiteindelijk direct antwoord op geven. Ik zou het graag willen lezen: waar was je en wat deed het je op dat moment?

Om zelf er meteen op in te springen. Ik zat aan de kant van het bescheiden binnenbad van het Kijkduinpark, alwaar mijn zoontje zwemles had. “Weet je, ik heb net gehoord, dat er twee vliegtuigen in het WTC van New York zijn gevlogen. En ook eentje in het Pentagon”, vertelde een moeder mij met verschrikte ogen.

Daar moest ik het de komende anderhalf uur mee doen: voor een iemand met enige journalistieke feeling bijna ondraaglijk. Eindelijk thuisgekomen bleek mijn vrouw volkomen van de kaart. “Heel Manhattan ligt in puin”, was haar conclusie afgaande op de beelden voor puin en rook. Dat klopte weliswaar niet, maar het zei wel heel veel over de impact die de beelden hadden.

Hoe moet je een kind zoiets duidelijk maken dat er zulke slechte mensen bestaan? Mensen die het als een missie zien hun medemens deze ellende aan te doen? Mijn zoon van toen 7 jaar oud was zo onder de indruk, dat hij bovenstaande tekening maakte.

Zelfs maakte ik er een bericht van voor de Digitale Hofstad, die helaas al jaren niet meer online is. Dit was het:

De Verhuftering van Het Geloof


De gevaarlijke psychopaten die de aanslagen in de Verenigde Staten van 11 september op hun geweten hebben, stellen alles volkomen in de schaduw. Want mensen, dit is geen natuurgeweld: dit is pure terreur door mensen gepleegd.
Hoe moet je een kind zoiets duidelijk maken dat er zulke slechte mensen bestaan? Mensen die het als een missie zien hun medemens deze ellende aan te doen?

‘Wat vinden moslims van deze aanslag?’, was één van de minder onbevooroordeelde gedachten toen het nieuws hier doordrong. Onderstaande bijdrage – aangetroffen in het discussieforum van ‘De Volkskrant’ geeft aan wat de gevoelens onder de weldenkende meerderheid waarschijnlijk zal zijn:

Ik ben diep geschokt en zeer droevig gestemd over het lot van de vele mensen die door de terroristische aanslagen op dinsdag in de VS zijn omgekomen en gewond geraakt. Een gewetenloze daad. Een moord op de menselijke waardigheid.

Het is huiveringwekkend waartoe de mens wel niet in staat is. Niets is angstaanjagender dan het besef van de afbrokkeling en het verlies van het geweten van de mens. Niets zal ook erger zijn dan in een gewetenloze wereld te moeten leven. Het gebrek aan geweten duidt op een verlies van de menselijkheid, de waardigheid van de mens. Zonder respect voor de waardigheid van de mens is geen liefde mogelijk. Zonder liefde is geen overleving van de mensheid mogelijk. Geweten als zodanig vormt de basis van ethiek. Ethiek vormt de basis van ieder godsdienst in deze kleine wereld.

Ik ben moslim en geloof in de liefdevolle boodschap van Mozes, Jezus en Mohammed. Deze boodschappen behelzen ongetwijfeld eenzelfde boodschap. Een boodschap om goed voor elkaar te zijn, om elkaar lief te hebben, om elkaar niet te krenken, en het menselijke leven en de menselijkheid te respecteren.

De daders van deze aanslagen zijn nog niet bekend. Ik kan het echter niet bevatten en accepteren dat de daders dachten dat God hun misdaden zou goedkeuren. Hun daden en de kern van Liefde van God staan lijnrecht tegenover elkaar. Liefde kan geen rechtvaardiging zijn voor misdaden jegens de mensheid.

Het stoort me ook dat het beeld van een godsdienst -welke dan ook- gevormd wordt door het fundamentalisme. In dit geval zal het gaan om het beeld van de Islam. Telkens als men het heeft over ‘islamitische’ terroristen dan voel ik me zo terneergeslagen, zo vernederd, zo gekrenkt. Terrorisme kan en mag niet geassocieerd worden met de Islam, noch met enig ander godsdienst, ook al doen de fundamentalisten hier nog zo hun best voor. Niemand moet deze terroristen ook de kans geven om hun zwart-wit visie van de wereld door hun daden te verspreiden. Dat is immers wat zij zo graag zouden willen: een verstoring van de orde, een verstoring van de beschaving.

Binnen het fundamentalisme zelf zijn de liefdevolle en vreedzame fundamenten van het geloof zeker niet terug te vinden. Het is een gewetensloze, op macht berustende, veelal politieke levensvisie die de fundamenten van liefde en barmhartigheid, de boodschap van Mozes, Jezus en Mohammed, niet erkent. Moslims, Joden en Christenen die deze liefdevolle boodschap niet inzien, kunnen zich ook geenszins, van de basis principes van deze godsdiensten zelf bezien, een aanhanger van deze godsdiensten noemen.

Het is moeilijk om een oorzaak te vinden voor het verlies van het geweten van deze daders. Ik zal me daarover nu ook niet verder uitlaten. In ieder geval zal het moeilijk blijven om een logische redenering te vinden voor deze afschuwelijke nachtmerrie.

Vergeet niet hier achter te laten waar je was en wat je toen dacht en voelde.

 

, , ,

8 Responses to Waar was je op 9-11?

 1. M.A.D. Bello september 10, 2011 at 8:07 am #

  Ik was op mijn werk, had koffie gehaald en kwam net een kamer binnen waar de TV aan was en het was net gebeurd. Tja heftig! Op het moment weet je voor de rest niets. Thuis gelijk de TV aangezet en de rest van de avond niets anders meer gekeken. Tja! Toen had ik geen blog en Twitter

 2. John Knappers september 10, 2011 at 8:56 am #

  Ik zat thuis, klanten te bellen. Mijn collega Bart belde en riep: “Knappers, ga naar beneden en zet je TV aan”…. even later belde ik mijn vrouw dat de 3e wereldoorlog was begonnen.
  Gelukkig heeft die niet doorgezet, alhoewel……

 3. Raaphorst september 10, 2011 at 9:13 am #

  Ik werkte toen als webontwikkelaar bij Madocke in Waddinxveen. Het bedrijf bestaat inmiddels niet meer. Al vrij snel zagen we de beelden online. Overal zag je sites opduiken met verhalen en foto’s. Een van mijn collega’s was vrij bang en dacht echt dat de 3e wereldoorlog was begonnen, ook toen er berichten kwamen dat ook torens in Nederland ontruimd werden.

  De volgende dag moest mijn vader voor een tweede maal een onderzoek ondergaan wat de eerste keer niet goed was gegaan. Opmerkelijk hoe zeer die aanslagen de aandacht wisten te trekken. Misschien maakte het het wel lichter. Ik sta natuurlijk dichter bij mijn vader dan New York.

  Bush zijn optreden toetertijd, die staat er bijna bij te grijzen, vind ik schandalig. De wereld zo stompzinnig eenvoudig voordoen terwijl je hele familie het moet hebben van handel uit oorlog.

  Ook nadien bleek dat de betrokken hulpdiensten op een schandalige manier behandeld zijn. Ze hadden medische verzorging nodig maar kregen dat niet. Dit kwam ook nog in de documentaire Sicko naar voren. Amerika is een land dat door onbetrouwbare boeven bestuurd wordt en haar eigen volk zonder problemen naar de kloten laat gaan. Was het een aanslag op eigen volk? Het zou met niets verbazen.

  Osama is niet officieel aangeklaagd voor de aanslagen. Toch heeft Amerika deze man omgebracht ivm de aanslagen. Nu was Osama zeker geen frisse jongen, maar hetzelfde kun je zeggen van de Amerikanen.

  De waarheid hiervan, het zal altijd onduidelijk blijven. Hoe die gebouwen konden instorten. Die vreemde aanslag op het Pentagon waarvan de beelden ontbraken op video. En het vierde vliegtuig, hoe zat dat?

  Bush heeft later ook tijdens Katrina laten zien dat hij een grote barbaar is. Het hele zaakje stinkt en Bush zat er middenin, hij wist van de aanslagen en heeft het gebruikt om oorlogen te kunnen beginnen. 1400 personen dood, daar zit ‘ie niet mee. Handel is hem veel meer waard. Vader Bush was net zo’n klootzak.

 4. Niek september 10, 2011 at 10:20 am #

  Collega Harro belde mij thuis en zei alleen maar dat ik de tv aan moest zetten. En al zappend heb ik zo’n beetje alle beelden nog op mijn netvlies staan vanaf de eerste minuten dat er een vliegtuig een van de torens invloog. Ik kon niet geloven wat ik zag en heb vloekend met de tranen in mijn ogen staan schelden wat een stelletje klootzakken dat moeten zijn die dit moedwillig hebben beraamd. Het geloof dat dood beter is dan het leven wordt nog steeds verkondigd in veelal niet-westerse landen. Figuren die dat binnen onze landsgrenzen aanhangen zijn een gevaar voor de samenleving. Amen.

 5. Geertje september 11, 2011 at 1:18 pm #

  Waar ik was en wat ik dacht staat al op mijn blog http://haagsallerlei.nl/?p=7146
  En ja, de link tussen dergelijke mensen die dit hebben veroorzaakt en Moslims vind ik walgelijk. Helaas is dit een feit.
  Net als bijvoorbeeld de kruistochten indertijd bij het Christelijk geloof.
  Ik hoop, dat men snel de realiteit onder ogen zal zien en deze waanzin vervaagt.
  (Misschien ijdele hoop, maar ik blijf liever optimistisch).

 6. pieter september 11, 2011 at 3:15 pm #

  Ik zat op mijn werk en had het druk. De persoon die me dit verhaal kwam vertellen heb ik gevraagd mijn kamer te verlaten om dat ik het te druk had om dit soort onzinverhalen aan te moeten horen…. hij ging.
  Toen ik thuis kwam en de televisie aanzette begon voor mij 9/11 pas echt. Het was geen onzinverhaal

 7. coen september 11, 2011 at 6:16 pm #

  Wij woonden destijds in Apeldoorn (ja, die stad bestaat!) en waren in afwachting van de makelaar om de verkoop van ons huis te bespreken, toen onze zoon belde met de mededeling: “Zet nu de TV aan!”. Met de makelaar hebben we naar de beelden zitten kijken. Daarna de verkoop doorgenomen. Ik dacht nog: “Dit is gebeurd en nu zetten wij ons huis te koop. Perfect timing?!”
  Binnen twee weken was het huis verkocht en togen wij weer Haags-waarts!

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag