SP: OV-chipkaart faalt nog steeds in Haagse tramtunnel

Wij zijn gelukkig niet de enigen die klagen over die klote OV-chipkaart. De techniek is bagger (Windows CE, gebruikmakend van GPS waarvan iedereen weet dat het totaal instabiel is). Het meest ranzige is nog wel dat onze overheid miljarden de boevenmaatschappij Trans Link Systems heeft toegestopt. Een bedrijf dat dit jaar nog de Big Brother Award won voor:

‘het doorzetten van de ov-chipkaart – en zelfs kijken of het ook als betaalmiddel kan worden gebruikt – terwijl de kaart onherstelbaar kapot is’

Over naar de SP die het in de Haagse Gemeenteraad wil gaan bespreken. Ik hoop dat ze hierin resoluut zullen volhouden. Net zolang tot de boel wordt afgeschaft, want is de OV-chipkaart nog te redden? Pfff! Da’s net zoiets als vragen of je veilig kunt bungy jumpen zonder koord.

De SP is verbaasd dat de problemen rondom de falende OV-chipkaart in de tramtunnel nog steeds niet zijn opgelost. Inmiddels heeft SP-raadslid Bart van Kent via schriftelijke vragen opheldering gevraagd aan het Haagse gemeentebestuur. Het GPS-systeem wat bussen en trams gebruiken om te bepalen hoe lang de rit duurt, hapert met enige regelmaat in tunnels. Hierdoor wordt teveel geld afgeschreven van de OV-chipkaart van de reiziger. Van Kent: “Het is schandalig dat de reiziger de dupe is van een falend OV-chipkaartsysteem. Terwijl dit al februari 2010 al bekend was, toen onder andere VARA in het programma Kassa hier aandacht aan besteedde. Ik eis dat het gemeentebestuur nu eindelijk samen met HTM dit probleem snel gaat oplossen”.

Bij de SP zijn de afgelopen tijd meerdere klachten binnengekomen van gedupeerde reizigers die teveel moesten betalen voor hun tramrit. Reizigers kunnen alleen hun geld terugkrijgen als ze zelf langsgaan bij de klantenservice van de HTM in de Wagenstraat. “De klantenservice van de HTM is buiten kantoortijden beperkt open en de wachttijd is vaak lang. Ik heb daarom gevraagd aan het gemeentebestuur om samen met de HTM te zoeken naar een snelle en efficiënte manier voor gedupeerde reizigers om hun geld terug te krijgen” aldus Van Kent.

De volgende vragen zullen voorgelegd worden aan de gemeenteraad van Den Haag:
1. Is het college op de hoogte van het probleem van een falend GPS systeem in tunnels,
waaronder de Haagse tramtunnel?
2. Kan het college inzicht bieden in hoe vaak het GPS systeem faalt in de tramtunnel, is
er hier sprake van een niet werkend, of een soms falend systeem?
3. Waarom is het probleem, naar wij aannemen al bekend in 2010 nog niet opgelost?
4. Zijn er bij het college andere tunnels, overdekte halteplaatsen in de gemeente Den
Haag waar dit probleem speelt?
5. Is het college bereid om, in overleg met de HTM en het stadsgewest Haaglanden dit
probleem zo spoedig mogelijk op te lossen?
6. Is het college bereid om samen met de HTM en met het Stadsgewest Haaglanden te
zoeken naar een snelle, efficiënte manier voor reizigers om restitutie van het teveel
betaalde terug te vorderen? Zo nee, waarom niet?

, , , ,

3 Responses to SP: OV-chipkaart faalt nog steeds in Haagse tramtunnel

 1. karin r. september 12, 2011 at 10:39 pm #

  ik moest vanavond met de bus en tram naar huis omdat de treinen eruit lagen of hevig vertraagd waren. ik hield mijn ov chip voor de display in de bus en het ding piepte maar gaf geen ‘goede reis’ aan. de chauffeur liep naar buiten om een peuk te roken en had geen zin me te helpen. ik liep dus door en ging zitten.
  bij het uitchecken in den haag gaf ie wel een piepje maar geen uitcheck. ik begon me af te vragen of ik me niu zorgen moest gaan maken. bij het inchecken in de tram gaf ie wel ‘goede reis’ aan en later bij het uitchecken bleek dat ik gratis gereisd had met de bus.

  in oss met de bus hetzelfde verhaal. die automaten mogen wat mij betreft permanent stuk zijn.

 2. madbello september 14, 2011 at 9:11 am #

  Zijn ze bij de Gemeenten Den Haag en Trans Link helemaal achterlijk geworden??? Elke mongool weet toch dat het GPS signaal niet in tunnels en laat staan onder de grond doorkomt en laat staan als er nog eens staaldraad in beton word gegoten (of heb ik iets gemist?). Daarom is het altijd zo druk bij dat kleine HTM winkeltje. En kan je alleen geld terugkrijgen via daar??? Nu breekt echt mijn klomp.

  EEN BAKSTEEN DOOR DIE RUITEN!!!! Tijd dat mensen in opstand komen tegen dit wanbeleid en mensen traineren die deze diensten duur betalen.

  Goed dat ik het weet en vooral dus niet OV-chippen in de tunnel.

  • Raaphorst september 14, 2011 at 9:24 am #

   überhaupt is GPS zo instabiel als weet ik wat. en met een afwijking van 100 meter minimaal.

   qua techniek het meest ranzige product ooit. de strippenkaart was bulletproof. dit is een systeem ingevoerd door lui die never ever met het OV reizen.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag