Spaghetti alla Hagenaara

Dat is weer wat anders dan die nep Bolognese of alla puttanesca. Gewoon snel, goedkoop, origineel, voedzaam en op zijn Haags. En dat gewoon bij de Appie Hein, wat wil je nog meer!? Geloof het of niet, maar let wel dat je alles koopt van het merk Euroshopper (*es) als je het echt heel goedkoop wilt houden, daar kunnen zelfs de Lidl en de Aldi niet tegen op.

 • Een kilopak *es spaghetti van 58 cent (kan je twee keer mee doen)
 • Zak 500 gr *es verse doperwten uit de vrieskist (55 cent)
 • 250 gr *es spekreepjes à 79 cent (je kan ook de helft gebruiken)
 • En voor de rest twee eieren, een grote ui, een teentje (apollo) knoflook, olijfolie, peper, zout

Je zet een volle pan water op en terwijl het water moet gaan koken bak je de spekkies. Tijdens het bakken als het half uitgebakken is doe je de ui en knoflook erbij. Goed roeren tot de uien glazig zijn. Diepgevroren doperwten en bij doen, weer roeren en het gas op zijn zachtst zetten en wachten dat het water van de pasta gaat koken.

Als het water kookt doe je er een handje zout bij en een scheutje olijfolie en wacht tot het water weer kookt. Dan doe je 500gr. spaghetti er bij. Om de twee drie minuten goed de spaghetti omroeren zodat ze niet gaan plakken. Het lekkerste vind ik als het nog een beetje al dente is. Spaghetti afgieten (van te voren altijd eerst even proeven), het vuur zacht zetten, de spaghetti goed afschudden tot er geen water meer lekt en weer terug in de pan. Scheut olijfolie snel er door roeren voor het gaat plakken, de twee rouwe eieren en wat peper naar smaak er bij doen, weer roeren en dan de rest van de spekkies en doperwten erbij doen en klaar is kees. Binnen 15 minuten heb je een pasta voor vier personen gemaakt voor nog geen euro per persoon.

Voor de sier zou je er fijngehakte verse peterselie er overheen kunnen strooien, met grof geraspte parmezaan. Voor de rest is je fantasie je enige beperking. Hierbij kan ik je aanraden om een stevige rubuste rode wijn, zoals een Barolo er bij te drinken.

Tip: Als het water voor de pasta gaat koken en je doet er zout in, wees niet te gierig. Als ik een handvol zeg, is het ook een handvol, zo als op de foto hier onder. Gewoon doen!

, , ,

17 Responses to Spaghetti alla Hagenaara

 1. Hees september 12, 2011 at 5:01 pm #

  Man, ik ga piepend aan de zuurstof als ik die hand zout zie.

  Ja ja, in het water ik, weet het.

  • madbello september 12, 2011 at 6:26 pm #

   @Hees: gewoon een keer proberen, dat komt vooral tot zijn recht als je goede pasta heb met heen weinig saus. Dan is de pasta al op zichzelf best smaakvol.

   Het is best een klap in je bek als je een hap lekkere smaakvolle saus proeft en als je doorbijt de smakeloze pasta er door heen proeft.

   Pasta heeft in tegenstelling tot rijst en groenten, moeite om de smaak van zout tot zich te nemen tot de kern 😉

   • Hees september 12, 2011 at 10:24 pm #

    Aha, het is niet alleen smaak maar je kunt het ook verklaren! Plus 1 voor je recept. Ik hou je redenatie in m’n achterhoofd bij de volgende keer als ik pasta kook. Cheers!

    • madbello september 13, 2011 at 6:10 am #

     Daarom alleen de foto van een hand vol zout.

 2. Radio De Kockstraat september 12, 2011 at 6:02 pm #

  Cheers!
  Deze gaat in het ondertussen behoorlijk uitdijende opschrijfboekje voor goedkope maaltijden!

  • madbello september 12, 2011 at 6:28 pm #

   Wacht maar dat ik het handboek voor de Vinex-jager heb uitgelezen. Deze winter staat gepofte egel op de rol 🙂

 3. Radio De Kockstraat september 12, 2011 at 7:13 pm #

  Hahaha! Okdan! Zo ben ik al jaren op zoek naar aardig een recept voor gefrituurde meeuw, Kentucky Fried Seagull … Niks goedkopers dan dat; sterft hier van die beesten …

 4. Maup september 12, 2011 at 7:24 pm #

  Zo zout heb ik het nog nooit gegeten 😉
  Ik ben zelf erg zuinig met zout, gebruik het alleen bij het koken van broccoli en ruimschoots over spinazie. Spinazie zonder zout is als zoet water in zee.

  Die Barolo, mmmmm.

  • madbello september 12, 2011 at 7:33 pm #

   Dat zout proef je in eerste instantie er niet van af. Het is gewoon lekkerder, voller en versterkender van smaak. Je moet het eigenlijk het zout gehaalde in evenwicht brengen met de saus, of juist als de saus die weinig zout heeft en andere kenmerken het contrast versterken.

   Het is het zelfde als een wijnbal, als de kern niet pittiger is er geen bal aan.

 5. Roel Wijnants september 12, 2011 at 8:29 pm #

  Ziet-lees er smaakvol uit.

 6. Raaphorst september 12, 2011 at 8:29 pm #

  Eindelijk! 😀

  Gaan we uitproberen.

  • madbello september 13, 2011 at 6:27 am #

   Een scheut room maak het nog smeuïger, vergeet niet om een foto van te maken 😉

 7. pieter september 12, 2011 at 9:49 pm #

  Ik heb weinig met zout, bijna zoutloos, maar ik ga het maar eens een keer uitproberen, lijkt me verder wel lekker. Nu eerst maar eens proberen of ik dit receptje uit kan uitprinten…

  • Raaphorst september 12, 2011 at 10:23 pm #

   Of vervangen met handje ve-tsin?

   • madbello september 13, 2011 at 6:24 am #

    ve-tsin: Mononatriumglutamaat, MSG, E-nummer 621, E620, -E627. De stof mag in Nederland als additief slechts beperkt gebruikt worden (10g/kg). Zonder bewijs werd het gebruik van MSG in verband gebracht met klachten als gevoelloosheid van de nek, armen en rug, hoofdpijn, tintelingen, versnelde hartslag en maag- en darmklachten. 🙂 http://nl.wikipedia.org/wiki/Mononatriumglutamaat

Trackbacks/Pingbacks

 1. Pasta alla Hagenaara - september 12, 2011

  […] macaroni, tagliatelle of wat dan ook. Pasta is pasta si si ja ja, hier het enige recept voor spaghetti alla Hagenaara. – Reactie […]

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag