Paus vanwege misbruik aangeklaagd in Den Haag

© EPA

Als het om het berechten van internationale misdadigers gaat ben je bij het ICC in Den Haag aan het goede adres. Bij dat Internationaal Strafhof zijn Paus Benedictus XVI en drie kardinalen van het Vaticaan formeel aangeklaagd. De slachtoffers beschuldigen de geestelijken, en daarmee de hoogste leiding van de pedofielenvereninging die ook wel Rooms Katholieke Kerk wordt genoemd van misdaden tegen de mensheid.

Het in New York gevestigde Center for Constitutional Rights diende het verzoek in namens het Survivors Network of those Abused by Priests (SNAP). Het verwijt de kerk een ‘langdurig en alomtegenwoordig systeem van seksueel geweld’ in stand te hebben gehouden, ondanks beloften om zich snel van foute priesters te ontdoen.

Een doofpot zo groot als de Sixtijnse Kapel dus. Of een en ander gaat slagen…. nee, lijkt me niet.
Het ICC doet eigenelijk alleen uitspraak over landen die lid zijn van het Internationaal Strafhof. Het Vaticaan is dat niet.

De juristen van SNAP betogen echter dat er geen ander hof bestaat dat hooggeplaatsten in het Vaticaan zal vervolgen. Binnen de kerk kan alleen de paus bisschoppen straffen opleggen. De paar bisschoppen die door het Vaticaan zijn aangepakt zijn gestraft omdat ze zichzelf aan kinderen hadden vergrepen, niet omdat ze misbruik van anderen verdoezelden. Zaakje van georganiseerde criminaliteit…

SNAP heeft leden in Duitsland, België, Nederland en de Verenigde Staten.

 

, , , , , ,

10 Responses to Paus vanwege misbruik aangeklaagd in Den Haag

 1. Roel Wijnants september 14, 2011 at 12:11 pm #

  Zijne geiligheid de paus

 2. Renee september 14, 2011 at 3:10 pm #

  Eerlijk is eerlijk: eerst Papa Zorreguieta.

  • Maup september 14, 2011 at 3:21 pm #

   Die Jorge Z. is wat mij betreft uiterst welkom.
   En we kunnen nog een tent opzetten voor Moammar al-Qadhafi (zijn spelling), zoon Saif al-Islam al-Qadhafi en zijn zwager en inlichtingenchef Abdoellah al-Senoessi.
   Het wordt nog eens druk daar bij het ICC.

 3. madbello september 14, 2011 at 7:00 pm #

  En volgens mijn was deze Paus hier voor nog eens de baas in de commissie die de pedofiele misstanden in de kerk moest onderzoeken en in de doofpot moest houden. Dus hij is van alles op de hoogte. (Die blik in zijn ogen alleen al!)

 4. Niek september 15, 2011 at 5:23 pm #

  @Maup Om de Roomskatholieke kerk nu een op een met de Hoogste leiding van de Pedofielenvereniging te noemen, vind ik geen Hofstijl-stijl maar meer Geen Stijl-stijl.

  • Maurits september 15, 2011 at 5:58 pm #

   Het is wat kort door de bocht, geef ik toe, maar niet ten onrechte. SNAP verwijt de RKK een langdurig en alomtegenwoordig systeem van seksueel geweld tegen voornamelijk jonge jongens in stand te hebben gehouden. Dan noem ik de paus en zijn Vaticaanse kardinalen die daar niet tegen ingrijpen, daders niet straffen maar overplaatsen en zodoende het misbruik verder faciliteren, de hoogste leiding van een pedofielenvereniging. Ik heb er geen andere woorden voor.

  • madbello september 15, 2011 at 8:09 pm #

   Wat de Kerk heeft gedaan is ronduit crimineel en haar best gedaan om alle misstanden onder de pet te houden. In de VS hebben ze al met miljoenen gestrooid om rechtszaken af te kopen. Nog steeds is er niemand maar ook niemand veroordeeld voor het verkrachten tot bloedens toe van duizenden en wie weet nog meer kinderen. Heel stijlvol van die priesters als je het over geenstijl hebt. Maar Benedictus XVI, geboren als Joseph Aloisius Ratzinger wist er van: Op 18 mei 2001 schreef Ratzinger (Benedictus) als kardinaal samen met de secretaris van de Congregatie voor de Geloofsleer, Mgr. Tarcisio Bertone, S.D.B., een brief[34] aan alle bisschoppen. Daarin herinnerden zij de bisschoppen eraan dat sinds 30 april 2001 onderzoek naar dit soort misdrijven (delicta graviora) door de Congregatie voor de Geloofsleer werd gevoerd en dat zij tijdens de behandeling van dergelijke dossiers niet op eigen initiatief met vertrouwelijke informatie naar de politie mochten stappen om de plegers van het misbruik achter de tralies te krijgen, waar zij volgens velen thuishoren. Bertoni zei daar later over: “De eis dat een bisschop verplicht zou zijn de politie te waarschuwen als een priester beschuldigd wordt van seksueel misbruik is ongefundeerd.” http://nl.wikipedia.org/wiki/Paus_Benedictus_XVI

   • Maup september 15, 2011 at 9:32 pm #

    De kille bewering dat ‘de eis dat een bisschop verplicht zou zijn de politie te waarschuwen als een priester beschuldigd wordt van seksueel misbruik is ongefundeerd’ is op zich een delicta graviora. Misdadig en uiterst georganiseerd.

    • Niek september 16, 2011 at 12:49 am #

     @Maup Daar ben ik het volledig mee eens. Toen ik die ‘kille bewering’ indertijd las, maakte ik mij ook kwaad. Inderdaad die foto van de huidige Paus en niet alleen die foto, maar toe hij aantrad vond ik hem al direct eng. Zo’n verschil met Johannes XXIII. (wat weet ik er nog veel vanaf trouwens)

     • Maup september 17, 2011 at 11:41 pm #

      Bedoel je Angelo Giuseppe Roncalli? Johannes XXIII?
      Er heeft ook een andere Johannes XXIII bestaan. Hij was een tegenpaus tijdens het Concilie van Konstanz tijdens het Westers Schisma.
      Echt waar, 1414 – 1418. Jaartallen.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag