Expositie fietsvriendelijke Schilderswijk

 

Hier onder meer wethouder Marjolein de Jong (rood) en naast haar Hasan Küçük (blauw) van de Islam Democraten. Rechts Hugo van Steenhoven.

We zien hier ondermeer wethouder Marjolein de Jong (rood) en naast haar Hasan Küçük (blauw) van de Islam Democraten. Helemaal rechts voert Hugo van Steenhoven (Fietsersbond) zijn betoog. (Hint: foto’s in grootformaat als je erop klikt)

‘Kracht’ lijkt altijd een positief begrip. Maar dat is het niet altijd zo: denk maar aan ‘krachttermen’ (vloeken) en ‘krachtwijken’ (achterstandswijken). In deze ‘achterstandswijken’ wordt nauwelijks gefietst. Mogelijk denken bewoners dat ze nóg lager op de sociale ladder belanden, als ze gaan fietsen. Maar bovenal is de verkeersinrichting van een dergelijke wijk meestal niet gericht op het gebruik van de fiets.

Wethouder Marjolein de Jong.

Wethouder Marjolein de Jong is duidelijk in haar element.

Paneel op voorlichtingsfiets expo.

Op de voorlichtingsbakfiets van de Fietsersbond valt van alles te lezen, zoals deze ‘tweets over de fiets’ (dat rijmt).

Fietsersbond directeur Hugo van der Steenhoven maakt zich daarover zorgen. “In wijken waar weinig wordt gefietst is de gezondheid gemiddeld ook slechter. Als je fietst doe je ook aan de zo belangrijke dagelijkse lichaamsbeweging, dus mogelijk is er samenhang.”

Vandaar dat op dinsdag 20 september de expositie Fietsvriendelijke Schilderswijk is geopend door de wethouder binnenstad Marjolein de Jong en Van der Steenhoven. De expositie is georganiseerd door de landelijke Fietsersbond en het Haags Milieucentrum in samenwerking met de helaas eind 2012 met sluiting bedreigde bibliotheek aan de Koningstraat, waar nog zo mooi tegen is gezongen. Aan de hand van een aantal stedenbouwkundige ontwerpen is te zien hoe stadswijken fietsvriendelijker kunnen worden. Die zijn bedacht door gemeenten en adviesbureaus en deels door studenten als onderdeel van de wedstrijd ‘De fietsvriendelijke wijk’.

In de bibliotheek kun je de plannen voor verbetering van het fietsklimaat bekijken.

In de bibliotheek kun je verschillende plannen voor verbetering van het fietsklimaat bekijken.

Elke bezoeker mag uiteraard meedenken over deze ideeën.

Samenhang tussen fietsen, gezondheid en leeftijd. Zouden we dit niet bekwaam en partijdig kunnen laten uitzoeken door een universiteit in het zuiden des Lands? Gaarne met de gewenste uitslag!

Sterker nog: het is al meerdere malen onderzocht. Op Fietsberaad.nl word je met argumenten en onderzoeken om de oren geslagen.

Hier verricht Marjolein de Jong de openingshandeling met de onthulling van een soort multimediale bakfiets.

, , ,

2 Responses to Expositie fietsvriendelijke Schilderswijk

  1. Francois september 21, 2011 at 9:49 am #

    Het is bekend dat veel allochtonen niet fietsen omdat fietsen bij een lage status hoort in hun cultuur/thuisland. Dus pakken ze de auto of het OV.

  2. Jacob Cats september 21, 2011 at 2:00 pm #

    Het is bekend dat autochtonen veel met status bezig zijn.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag