Paddenstoelenseizoen

Leccinum aurantiacum
Rosse populierboleet op parkeerterrein Duindigt

Het is weer zo ver. Nu het officieel herfst is hoeven ze zich niet meer te schamen dat ze er zo vroeg waren dit jaar. Ik zag eind juli al veel amanieten, bovisten, russula’s  en boleten. De natte zomer in combinatie met de warmte leveren optimale omstandigheden voor deze wondertjes der natuur. Het seizoen belooft nog uitbundiger dan topjaar 2010 te worden.

Onze groene stad Den Haag met zijn parken en groengebieden is zeer geschikt voor een mooie paddenstoelenjacht. Onderstaand een diashowtje van 28 fraaie exemplaren die ik vond in Ockenburg, Clingendael, Westduinpark, Waalsdorper Vlakte en Meijendel.

Enne... niet plukken hoor! Anderen willen er ook van genieten.

Wil je nog meer paddenstoelen zien? Mijn collectie op Flickr bestaat uit 300 foto’s en één video.
Bekijken als diashow kan hier.

 

, , , , ,

6 Responses to Paddenstoelenseizoen

 1. Renee september 28, 2011 at 9:09 am #

  Mooi! Je blog herinnert me eraan dat ik wat beter om me heen moet kijken…

 2. M.A.D. Bello september 29, 2011 at 12:57 pm #

  Hmmm krijg spontaan trek, hoorde laatst op BNR dat boswachters op de Veluwe op NSB praktijken aanstuurt om aangifte te doen aal plukkers van paddo’s

  • Maup september 29, 2011 at 1:01 pm #

   Ja, plukken is VERBOTEN! In Nederland mag je gewoon helemaal niks plukken in de buitennatuur. Paddenstoelen zijn ook nog wel eens giftig… zoals deze dodelijke; de Groene Knolamaniet:

   Als het maar geen groene knolamaniet is

 3. M.A.D. Bello september 29, 2011 at 1:07 pm #

  Ideaal voor de aspirant zelfmoordenaar ? 🙂

  • Maup september 29, 2011 at 1:14 pm #

   Dat levert een uiterst pijnlijke en langzame dood op!
   Wikipedia meldt:
   “Een kleine hoeveelheid – 30-50 gram – van deze paddenstoel kan dodelijk zijn door vergiftiging van de lever. De eerste symptomen zijn vaak buitengewoon hevige buikpijn (darmkrampen), braken en diarree. Deze treden acht tot twaalf uur na consumptie op, te laat om nog met uitpompen van de maag in te grijpen, maar het is niet ongewoon dat pas 24 uur na het eten van de paddenstoel de gevolgen zichtbaar worden. De diarree en maagkrampen verdwijnen na een tijdje weer. Periodes van ziek zijn wisselen af met periodes van zich beter voelen. Toch gaat de toestand langzaam achteruit en na enkele dagen verschijnen de symptomen van een leveraandoening. Na vier tot vijf dagen heeft het toxine de lever en de nieren ernstig beschadigd. Omdat de ziekteverschijnselen in eerste instantie nogal algemeen zijn, komt het voor dat patiënten zich relatief laat richting ziekenhuis begeven, waarna zelfs levertransplantatie geen soelaas meer kan bieden”

   In het Engels heet deze zwam Death Cap of Death Angel.

   • M.A.D. Bello september 29, 2011 at 1:22 pm #

    Heftig! Dan hou ik bij een overdosis morfinepleisters…..

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag