Videotheek

In de jaren tachtig waren de bioscopen ineens uit de gratie. Niet omdat de mensen geen films meer wilden kijken maar vanwege de komst van de videorecorder. Die uitvinding maakte het ineens mogelijk om na het uitgeven van zo’n twee tot drieduizend gulden, want dat kostten die dingen toen, lekker een filmpie in je eigen huiskamer te kijken. Iets wat door iedereen maar toch ook vooral seksfilmfanaten erg op prijs werd gesteld. Thuis trekken was immers prettiger dan in een donker, vochtig zaaltje van Le Paris; een seksbioscoop gelegen in het centrum van Den Haag die na door de video uit de gratie te zijn geraakt nog vele jaren dienst heeft gedaan als discotheek onder namen als De Tijd, De O, De Opra met of zonder H, dat weet ik niet meer.

Films op video waren het nieuwe vermaak. En deze films huurde men in de videotheek, ‘t liefst een beetje louche want je wilde een film meteen zien en niet pas drie jaar later. Precies de reden waarom zogenaamde legale videotheken als Videoland het onderspit dolven.

Zoals Jacobse en van Es al plachten te zeggen over Derrick:”waarvoor zal ik naar Nederland kijke als tie elleke Dinsdag op Duisland leif un zaak oplos, ik gaat toch nie naar ouwe moorde hange te kijke als ik ze direk ken zien plege, zie k zo bleek soms”.

Zo kwam ik vaak bij een minder legale videotheek ergens in morgenstond en om t wat minder herkenbaar te houden, ga ik liegen dat ie Rambo heette; het was toen immers de mode je zaak naar je favoriete film te noemen. Ondanks dat de hele tent tot z’n strot vol stond met buiten t daglicht overgetapede banden die trouwens allemaal van het zelfde hoesje waren voorzien, stond in de folder eufemistisch:”wij verhuren enkelt legaal gekoppierde moederteeps”.

Fantastisch!! Die gasten hadden zelfs Rocky 3 voor die hier in de bioscoop was en hetzelfde gold voor StarWars Return of the Jedi. Maar die werden uiteraard alleen van diep onder de toonbank verhuurd na het werpen van vele, doordringende blikken van verstandhouding.

Alsof je het zou wagen ze te verlinken. Wat je natuurlijk niet in je hoofd haalde want die gasten waren levenslistig. Daar kwam ook die kerel achter die niet van plan was de in zijn ogen exhorbitante boete te betalen voor het te laat terugbrengen van de gehuurde banden. Enkele bezoekjes aan huis gevolgd door langsgaan bij het bedrijf waar hij werkte bleek meer dan genoeg om te zorgen dat íe prompt betaalde.

Er kwam eens een man binnen die vroeg:”wat is dit voor een zuigfilm dr gebeurt helemaal geen flikker?” De eigenaar wierp een half oog op de titel en zei:”dat staat er toch op kut shriller. Das een spannende film waar geen kanker in gebeurt shriller.’

Op vragen over de beeldkwaliteit van een film werd steevast gezegd:”je ken m zien.” En wanneer toch iemand de brutaliteit had te klagen omdat de film niet te bekijken was, werd er gezegd:”ik ken t nou al zien u heb de banden niet goed op kamertemperatuur laten kommen. Ja das vragen om problemen.”

Toch heb ik van die gasten een goede les geleerd.

Ik was in die dagen een nogal onzekere vijftienjarige jongen en toen ik rood van de zenuwen verscholen tussen banden van Bruce Lee en Bud Spencer& Terence Hill een sexfilm probeerde te huren, trok de eigenaar mijn stoute band, laten we zeggen dat íe “De Maagdenzuigers” heette uit de stapel. Hij hield ‘m nadrukkelijk zichtbaar omhoog en riep:”He jongens hebbie deze al gezien? Met dat dikke wijf die dr eige door drie negers laat neuken!!.” Ik schaamde me dood en toen ik woedend aankeek, zei hij:’sorry gozer ik weet dat je me nou wel ken schieten maar ik wil dat je onthoud dat je je eige nooit voor iets hoeft te schamen. Kijk ze recht in dr bek en laat ze allemaal de tering krijgen want je moest s weten wat ze zelf uitvreten als ze denken dat er niemand kijkt.”

Dat is me later nog goed van pas gekomen ook wanneer ik ‘s morgens rond een uur of vier De Doubletstraat verliet en me nergens voor schaamde…

Snaaijbaard 28 september 2011

(thumbnail-foto: Vinicius Depizzol / creative commons BY-SA)

, , , , , ,

9 Responses to Videotheek

 1. M.A.D. Bello september 29, 2011 at 12:43 pm #

  Le Paris, ben ik een keer geweest als 16 jarige joggie net uit Italie, met een schoolvriend. Het was echt een WTF!

 2. Snaaijbaard september 29, 2011 at 2:55 pm #

  Pas nadat de bioscoop sloot en tot discotheek verbouwd was, zag ik hoe groot dat pand was.
  Heb trouwens geen idee wat r nu zit.

  • madbello september 29, 2011 at 3:22 pm #

   Als ik het niet mis heb zit er nog steeds een discotheek of feesttend die ”Le Paris” heet, na niet zo lang geleden een totale renovatie en verbouwing. Wat ik kon zien stond er alleen de voorgevel nog, de rest was weg.

 3. Snaaijbaard september 29, 2011 at 4:02 pm #

  Oke dan! Leuk om te weten. Maar je hebt gelijk t was inderdaad wat je je bij een ranzige pornobioscoop voorstelt. Kortom fantastisch.

 4. Radio De Kockstraat september 29, 2011 at 7:58 pm #

  Wahahahaha!!!
  Fantastisch, Snaaij!
  Zo ken ik, louter van horen zeggen uiteraard, ´n videotheek die allemachtig veel lijkt op die van uit je verhaal: Fidioteek Ben-Heuah!

 5. Raaphorst oktober 1, 2011 at 10:25 am #

  Vroeger bij de Eurocinema kon je een heel weekend lang voor iets van een riks naar Once Upon a Time in the West kijken. Is naar de kloten gegaan. Toch jammer, het was een mooie zaal. Misschien wel de mooiste na die van de Groot Hertoginnelaan (hoe heet die ook alweer?).

  Maar goeds, prachtig verhaal Snaaij en ja ik ken die witte velletjes en witte banden nog wel. Maagdelijk wit. Af en toe met een pauze-beeldje er tussendoor 😀

 6. Snaaijbaard oktober 1, 2011 at 4:28 pm #

  Inderdaad Eurocinema! Ik kom er nog weleens langs en geloof dat t pand nog steeds leegstaat op wat winkels op de begane grond na.
  Enne die andere bioscoop heette Metropole. De halve tamme die dat heeft laten slopen mogen ze van mij een waarschuwingsschot tussen de ogen geven.

  • Raaphorst oktober 1, 2011 at 6:37 pm #

   Oh ja Metropole. Enorme sfeer daaro. Mega achterlijk waus inderdaad dat ze dat pand tegen de vlakte hebben gegooid.

 7. Sam cureesie oktober 19, 2011 at 1:26 pm #

  Die discotheek heet volgens mij nog steeds de verloren tijd, ben er een paar keer geweest maar das wel wat jaren terug. Die videotheken zijn eigenlijk ontstaan bij de kampers, die gasten hadden de video banden klaar liggen nog warm en vers gekopieerd.

  Maar wel mondje dicht anders kon je lachen, ik weet nog goed dat de eerste videotheek in Zoetermeer de naam droeg van videotheek Michel, opgericht door kampers. Het was in Den Haag niet anders, dat was ook de tijd dat de 27mc ontstond. Ben er nu weer mee bezig met zo’n 27mc bakkie lache, oude tijden herleven.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag