Alweer genaaid door het OV en zijn chip-kaart

Wat een lullig tripje van geen 5 minuten moest worden, heeft uren geduurd. Waarom makkelijk doen als het moeilijk kan? Ik had met-k.com beloofd om niet meer met ziektes te vloeken, dus moest ik mijn bewoordingen van het verhaal sterk aanpassen. Zoals jullie weten ben ik een gelukkige centrumbewoner die geen 5 minuten lopen woont van het Haags Centraal Station. Doelbewust gekozen voor alle gemakken van openbaar vervoer binnen handbereik die je eigenlijk niet nodig hebt en geen minuut van de eerste afslag van de snelweg, wat gauw een half uur scheelt om de stad uit te komen, plus heb ik nog een 2-ster HTM-abonnement dat mij de mogelijkheid geeft om verder te reizen dan een Hagenaar lief is. Wat heeft een Hagenaar in Godsnaam in Voorburg, Rijswijk en Loosduinen te zoeken?
Het geval wil dat ik mijn zoon moest wegbrengen naar mijn ex-schoonzus die pas was verhuist naar Leidschenveen, ja! Ik was ook verbaasd dat Leidschenveen nog bij Den Haag hoort, nee alleen de naam al is totaal niet Haags en voor mijn part hadden ze het net zo makkelijk aan Zoetermeer kunnen verpatsen, wat een dooie boel is het daar.

Even de routeplanner er overheen gehaald. Beter kon het niet, 5 minuten met de sprinter en een stukje lopen. Het was prachtig weer en wat is er mooier dan om stapvoets door een nieuwe wijk te lopen om zo de beelden en mensen beter op te kunnen nemen, buiten het feit dat mijn zoon al de hele dag had zitten gamen, en lopen een gezond alternatief was. Fiets en auto laten staan en gewapend met twee niet veel gebruikte maar wel aan de HTM-balie geactiveerde OV-chipkaarten op pad. Je zou denken dat je heel Nederland aankan en ik had de OV-chipkaarten zodanig ingesteld dat het tegoed automatisch van mijn bankrekening werd afgeschreven, dus wat houdt mij nog tegen!?

Ik met mijn zoon naar Centraal Station, spoor 7 en wou gelijk de sprinter instappen. Maar zag geen in- en uit-checkapparaten, dus weer uitgestapt en toevallig komt zo’n OV-chipkaartcontroleur die mij er op wijst dat ik aan het begin van het perron moest inchecken en ik een bekeuring had kunnen krijgen. Dus ik braaf aan het begin van het perron inchecken, helaas loeide het ding rood, kan gebeuren dus neem de volgende en WTF! Die doet het ook niet, terwijl ik in de tram en bussen nooit last er mee heb gehad. Gelukkig kom een stationbediende naar me toegesneld die me er op wijst dat ik de kaart moet actieveren via de kaartjesautomaat, maar na een paar pogingen lukt het nog niet en worden we verwezen naar de loketten waar organische verwerkingsapparaten staan (echte mensen achter het loket dus). De rij voor het loket was echt te lang, dus toch maar kaartje gekocht via de automaat en eieren voor mijn geld gekozen, wat ook niet echt mijn hobby is en ja hoor! De kaartjes floepen er zo uit na eindeloos de selectie procedure te hebben gevolgd om een heen-en-weer te krijgen met een railrunner. De sprinter sprint zonder mij weg net toen de kaartjes er uit kwamen *had met-k.com beloofd niet te vloeken* maar kan je voorstellen wat voor woede, kwaadheid en onmacht ik in me had!? Als ik telekinetische krachten had gehad, had ik heel Centraal Station tot aan de grond en daaronder en eroverheen verwoest, of op zijn minst een DigiNotartje in het OV-systeem gewenst.

Halfuur wachten dus, 5 minuten in de sprinter, stukje lopen, mijn zoon gedag gezegd, teruggelopen en onderweg zag ik de vertrouwde Haagse tram 19 rijden, maar helaas was ik zo onflexibel gemaakt door de retourkaartje van de NS, dat ik niet even spontaan de tram kon nemen, dat dan wel in het voordeel van de OV-chipkaart is. Terug op Centraal ben ik maar slaafs en braaf in de rij gaan staan om de chipkaarten te activeren. Aardige mevrouw achter de balie en die kunnen er ook niets aan doen, maar ik bleef wel met mijn ongebluste woede tegen het opgedrongen systeem zitten. Maar het ergste komt nog.

Door al dat gechip was er bij mij een lampje gaan branden. Ik heb een fucking 2-ster abonnement waarmee ik in ieder geval tot Voorburg vrij mag reizen, maar door dat het niet mogelijk is om in de sprinter te chippen ben ik verplicht om toch de hele rit af te rekenen, of met de tram naar Station Voorburg om daar op de sprinter te stappen. Dat is toch niet normaal dat ik alsnog op die manier genaaid wordt en dat ze daar nog niets op hebben uitgevonden?

Waarom kan je in de tram wel in- en uit-checken en in de trein niet? Dat kan niet anders dat het heel bewust is bedacht om je zo nog eens geld uit je zak te kloppen. En weet je wat ik nog het ergste vrees? Dat als ik per ongeluk het openbaar vervoer ooit nog eens nodig zal hebben en dan de pech heb om afhankelijk te zijn van een Arriva, Connexxion, GVU, Breng, GVB, Hermes, Qbuzz, RET, Syntus, Veolia of één of andere psychotische vervoerder, ik daar ook eerst naar een loket van al die afzonderlijke vervoerders moet om mijn OV-chipkaart te activeren.

Kan iemand mij vertellen dat dit niet waar kan zijn?

, , , ,

13 Responses to Alweer genaaid door het OV en zijn chip-kaart

 1. madbello oktober 3, 2011 at 7:21 pm #

  Marco en Maurits, bedankt voor de grammaticale verbouwing en omtaling. Ik kan hem bijna zelf lezen 🙂

 2. Maup oktober 3, 2011 at 7:42 pm #

  Overigens ligt Loosduinen ook al een aardig tijdje in Den Haag 😉

  • madbello oktober 3, 2011 at 8:14 pm #

   Daar was ik al bang voor.

 3. Alex Buiter oktober 3, 2011 at 8:46 pm #

  Haha, mooi stuk. Wat een bekende machteloze woede. Daarom mijd ik het OV waar kan. Af en toe en ritje met de bus ok, maar de trein… Liever niet!
  Trouwens, dat LEIDschenveen ligt gewoon in Zoeterminder wat mij betreft! Weg ermee.

  • madbello oktober 4, 2011 at 7:36 am #

   @Alex Buiter: nu me kaart ook voor de NS is geactiveerd zal ik geen problemen meer ondervinden *hoop ik* alleen dat stukje naar Voorburg toe zit me nog dwars.

 4. Raaphorst oktober 4, 2011 at 9:30 am #

  Gisteren moest ik om 11 uur in de stad zijn. Om kwart voor 11 stapte ik al op de Grote Markt uit, dus besloot ik maar ff langs de HTM te gaan naast de BIj want dan kon ik mijn kaart voorzien van extra poen. Ze waren nog niet open maar een rij die er al stond! Zeker 15 man en vrouw stond op straat te wachten. Ik liep door naar mijn afspraak. Later die dag kon ik er wel naar binnen, maar binnen was het zoals gewoonlijk megadruk.

  Wij maken ons druk terwijl alle bedenkers van dit systeem duur betaald in auto met chauffeur rijden.

  • madbello oktober 4, 2011 at 10:17 am #

   Sinds ze de OV-chipkaart hebben ingevoerd is het daar inderdaad super druk, nog nooit geweest. En volgens mijn is dat winkeltje veel te klein geworden voor al het personeel en die paar balies. Soms staan er hele groepen mensen buiten te wachten omdat er binnen bomvol zit.

 5. Snaaijbaard oktober 4, 2011 at 10:41 pm #

  Helemaal gelijk!!
  Leuke bijkomstigheid van die kaart is dat “men” precies kan zien wie waar reist in welke bus en hoe laat. Altijd lekker voor een overheid om weer een middel te hebben waarmee de burgers in de gaten kunnen worden gehouden. Daar krijg ik t benauwd van. Daar komt nog bij dat de software van die kaart zo lek is als een mandje en je dus ook nog eens nooit weet wie er met die informatie aan de haal gaat om weet ik veel wat mee te doen…

 6. karin r. oktober 5, 2011 at 2:48 pm #

  ik koop nog gewoon een kaartje als ik met de trein ga. helaas zijn de strippenkaarten verdwenen anders had ik die ook nog gewoon gekocht. er gaat teveel mis met de apparaten.

  • madbello oktober 5, 2011 at 5:06 pm #

   Vind het zo dubbel aangezien ik die OV-chip toch altijd bij me heb omdat het moet, dan moeten ze maar ook gewoon doen vind ik. Je houd vooruitgang toch niet tegen, maar inderdaad, als het misgaat ben je een partij uren en ergernis kwijt dat je niet wilt weten. Eigenlijk zou je de tijd ook in rekening moeten brengen die je besteed om de OV admin fout te herstellen.

 7. Eric oktober 14, 2011 at 11:39 am #

  Het activeren verhaal kan nog belachelijker:
  Ik had een tijd lang voor mijn werk een maand abbo (jaar abbo werd niet in 1x vergoed en het is een flink bedrag om voor te schieten) Den Haag-Delft plus in beide steden een twee sterren abbo.

  Maar in Delft(Haaglanden) rijden meerdere bussen uit de regio Rotterdam, waar het papieren abbo al veel langer niet meer geldig is. Van alle bussen die ik kon nemen naar mijn werk, was er slechts 1 die het oude abbo nog accepteerde (hallo extra reistijd!)
  Om dit probleem op te lossen zou ik elke maand opnieuw in Rotterdam mijn abbo moeten laten verchippen, want de HTM kan dat nog niet en de NS haal je al helemaal nul op request, die doen alsof het normaal is dat je daarvoor naar Rotterdam moet.

  Gevolg, bij haast betaal je dubbel voor je reis en gevoel van onmacht (wat weer agressie op wekt)

  • madbello oktober 15, 2011 at 8:02 am #

   @Eric: Het is schijnend en je bat echt machteloos. Het enige zou het zijn om het via onbetaalde boetes of ongehoorzaamheid op een rechtszaak uit te laten lopen 🙂 maar dan nog, wie heeft er zo veel zin en geld voor over om zo iets. Machteloos word je er van. Sterkte in ieder geval.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Wat 14 minuten OV plezier had moeten worden, 90 minuten woeste hulpeloosheid is geworden - oktober 3, 2011

  […] Kijk hier onder wat het me gedaan heeft. Dat is mijn gezicht na 90 minuten van onbegrip hoe een openbaar vervoerssysteem mijn diep in mijn reet naait. Al gaat het maar om een paar lullige vieze kut euro’s, het gaat mijn om het principe. Lees en huiver op Hofstijl.nl wat het OV met mij heeft gedaan: Wat een lullig tripje van geen 5 minuten moest worden, heeft uren geduurd. Waarom makkelijk doen als het moeilijk kan? Alweer genaaid door het OV en zijn chip-kaart […]

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag