De Haagse flessenhals

haagseflessenhals-w640

Het wordt steeds erger tegenover de HEMA en de versmalling ter bevordering van de bouw van de nieuwe Haagse passage, in de Grote Marktstraat op de plek van het voormalige Marks & Spencergebouw.

De gemeente heeft eerst gepoogd om het fietspad te markeren door witte strepen, net of de voetgangers daarvoor zich wel iets van een fietspad aantrokken. OK! Het is de helft smaller en op een zondagmiddag merk je duidelijk niet dat het crisis is, echt! Den Haag stikt van de toeristen als je al die vreemde talen zo om je heen hoort en soms het gevoel hebt dat de Haagse binnenstad te klein wordt voor al die mensen die geld willen uitgeven, je gaat toch niet voor niets naar het hartinfarct van de Haagse binnenstad waar het echt #OccupyDenHaag is.

Maar het geval wil dat ze tegenover en om de nieuwe Haagse passage in wording, een nieuwe poging wagen om de verkeersstromen in bedwang te houden, aangezien dit feestje wel zo een beetje tot het voorjaar van 2014 gaat duren. Ik weet niet wat de aanleiding is geweest, maar zoals je op de foto kan zien zijn de strepen geel geworden, je hebt er twee GELE zebrapaden bij gekregen, wat niet echt aanmoedigt om te remmen voor voetgangers, en om het feest compleet te maken twee vol-tijd verkeersregelaars die niet weten waar ze moeten beginnen en een beetje doelloos de voetgangers van het fietspad proberen te houden, wat ze niet echt lukt en een beetje verdwaasd omzich heen kijken. Wat ze wel lukt is dat je er geen fietsen meer mag parkeren voor de HEMA en een gedeelte van de versmalling, die dan weer staan bij de ingang van Chinatown (zie onderste foto).

Moet zeggen dat de irritatie is overgegaan in een soort vermaak. Fiets er graag doorheen zelfs, voor zo ver je van fietsen mag spreken als je daar een poging toe waagt. Het mooiste is de interactie van mensen en fietsers te observeren, niets irritanter als met je fiets moeten stoppen, aangezien je het tienvoudige aan energie in je benen moet steken om weer een beetje op snelheid te komen en vooral als je bent vergeten terug te schakelen. Ik denk dat in dit stadium een zwevend fietspad nog de enige oplossing is, trams onder de grond, voetgangers aan de grond en fietsen in de lucht.

haagseflessenhals001-w640

haagseflessenhals003-w640

haagseflessenhals004-w640

, , , ,

6 Responses to De Haagse flessenhals

 1. Roel Wijnants oktober 16, 2011 at 9:30 pm #

  ’t Is even wat opletten maar het is te doen Alleen ogendicht en plankgas is er niet bij. maar alles went

  • M.A.D. Bello oktober 17, 2011 at 7:56 am #

   Fietsstadsslalom is mijn nieuwe sport, rakelings en schuin de bocht in de pion (mens) de bocht afsnijden om mijn rechte stuk te vervolgen 🙂 Ik vind als je drie of vier keer, bij dat kleine stukje tot stilstand word gebracht omdat iemand zonder te kijken oversteek, of er geen ruimte is mee om tussen mensen te slalommen, niet echt te doen voor als je een fietspad in leven wilt houden 😉

 2. Raaphorst oktober 17, 2011 at 10:11 am #

  Die verlenging van de Passage wordt een stuk Zoetermeer in Den Haag:

  ” frameborder=”0″ allowfullscreen>

  • M.A.D. Bello oktober 17, 2011 at 11:00 am #

   Die had idd gezien en als link in de titel gezet, maar zo als je zegt. Ik denk dat het gedaan word om mensen die uit Zoetermeer terug naar Den Haag zijn gaan wonen een beetje thuis te laten voelen 🙂 Maar het is weer een megaproject.

   • Raaphorst oktober 17, 2011 at 11:02 am #

    Beproefd koeienhuid design uit Zoeterminder.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Fietsers en voetgangers samen is HEL - oktober 16, 2011

  […] mekaar is vragen om problemen. Lachwekkende situaties bij de aanbouw van de Nieuwe Haagse Passage: De Haagse Flessenhals – Reactie […]

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag