Anonieme OV-chipkaart is niet anoniem

ov-chipkaart

De volgende keer dat u ergens een “anonieme OV-chipkaart” koopt, kunt u dus net zo goed ook meteen vragen om een dichte gaatjespan. Of een linkshandige schroevendraaier. Die bestaan namelijk ook niet. Maar dan hebben de mensen in de rij achter u tenminste nog een leuke middag.

(bron)

Foto bovenaan is gemaakt in Amsterdam (*) met een foutmelding in het Frans (!!!). De foto toont aan dat het paaltje op Windows For Babies, CE, draait.

Het bedrijf achter de OV-chipkaart, Trans Link Systems, is de grootste privacy schender van Nederland. En won afgelopen maart daarmee nog een Big Brother Award. Dat de Nederlandse overheid voor miljarden zaken doet met dat soort bedrijven vind ik een schandalige zaak.

* = door Vincent Teeuwen onder creative commons BY

, , , , , ,

6 Responses to Anonieme OV-chipkaart is niet anoniem

 1. Victor oktober 19, 2011 at 10:43 pm #

  Dat je Windows CE draait betekent niet dat je niet anoniem kunt reizen. Ik ben het eens met je dat met een anonieme kaart alsnog teveel data verzameld wordt over je reisgedrag, maar het is WEL anoniem. Net zo anoniem als je anonieme bonuskaart waarbij AH kijkt wat je allemaal koopt.

  • Raaphorst oktober 19, 2011 at 11:06 pm #

   Check http://privacyfirst.nl/aandachtsvelden/ov-chipkaart/item/452-anonieme-ov-chipkaart-is-niet-anoniem.html

   Hun punt is dat het aan je rekeningnummer gekoppeld is, tenzij je cash betaalt maar dat er vrijwel nergens mogelijk, bovendien worden locaties en tijden opgeslagen die in combinatie met camera-registraties ook geen anonimiteit garanderen.

   Windows CE heeft er natuurlijk niets mee te maken, maar het geeft aan op welke rare software dit systeem draait. Een gesloten systeem waarbij de overheid zich afhankelijk maakt van allerlei commerciële partners. Een megadom project in alle opzichten naar mijn idee.

 2. Geertje oktober 21, 2011 at 8:57 am #

  Inderdaad; alleen als jij je ov chipkaart cash betaalt en áltijd cash opwaardeert, kan je anoniem reizen.
  Hoewel…
  Je zal wel je gsm en dergelijke thuis moeten laten.

  • Raaphorst oktober 21, 2011 at 9:02 am #

   Precies. En dan zeg ik: als de overheid ons mag bespieden, dan mogen wij de overheid ook bespieden.

  • Maup oktober 21, 2011 at 10:44 am #

   Vergeet ook niet dat Nederland kampioen is in het telefoontappen. Er worden in NL dagelijks meer telefoons afgeluisterd door de staat dan in USA in een jaar.
   Iets ouder artikel hierover, maar nog steeds actueel:
   http://webwereld.nl/nieuws/51257/nederland–kampioen–eigen-burgers-aftappen.html

 3. Raaphorst oktober 21, 2011 at 10:49 am #

  Hack de overheid en hack de telcoms!

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag