Andy Tielman overleden

Tong Tong Fair 22 Mei 2010 215

Via online media vernamen wij dat Andy Tielman van de Tielman Brothers gisteren, donderdag 10 november op 75-jarige leeftijd is overleden.

Voor een wat uitgebreider verhaal over de enorme impact die de Tielman Brothers op de Nederlandse en ook internationale popmuziek hebben gehad, zal ik een andere keer in actie komen. Wel wil ik bij deze opmerken dat toen The Beatles in de clubs op de Reeperbahn in Hamburg in 1962 optraden ze daar The Beatles hebben beinvloed. Dat is terug te horen in de sound van de Beatles. En Paul McCartney heeft dit later ook in interviews gezegd. Ook had de wilde act van de Tielman Brothers invloed op hoe The beatles zich live gingen presenteren. En ja, dat gebeurde allemaal begin 60-erjaren in Hamburg.

En de link van Den Haag dan? Simpel: Andy en zijn broers zijn hier opgegroeid. Den Haag heeft naar mijn idee nooit veel respect getoond. Toch zijn de Tielman Brothers van enorme historische waarde en was hun invloed op het ontstaan van de populaire muziek bijzonder groot. Andy was onze grote gitaarheld. En het zette Nederland op de muzikale kaart. En na Andy kwam Jan Akkerman. Nederland, een land die de wereld van de gitaar muzikaal heeft veranderd. Maar vanwege onze weinig trots op kunst en cultuur (onze politiek noemt dat niet eens arbeid maar noemt kunstenaars paria’s van de samenleving) bleef en blijft dat teveel op de achtergrond. Nou, ik ben er potdomme wel trots op!

Ik heb Andy diverse malen zien optreden met zijn Les Paul en een spotlight op zijn glimmende gebit. Andy, rust zacht!

(foto: Marcel van Beek)

, , , , , ,

13 Responses to Andy Tielman overleden

 1. Maup november 11, 2011 at 8:17 pm #

  Een vergeten icoon.
  Zoals je zegt, zonder Tielman Brothers geen early Beatles sound.
  De heer J. Cats wees me gister hier elders op een citaat van Mies Bouman:

  ‘… een stelletje apen uit het oetwoud…’

  Het schokkende relaas is hier te lezen:
  http://bit.ly/tXXbCY

 2. Jacob Cats november 11, 2011 at 10:55 pm #

  Afscheid vrijdag 18 november:

  http://www.telegraaf.nl/filmenuitgaan/muziek/10905815/__Afscheid_Andy_Tielman_in_rock__n__roll-stijl__.html

  Ik verwacht Jan Akkerman en George Kooymans.

  Mozart, arrangement Andy Tielman:

  http://instro.pmouse.nl/18th_century_rock.htm

 3. Raasveldt november 12, 2011 at 12:01 am #

  Heb je gezien in welk jaar Mies Bouwman die omschrijving gebruikte, met de toevoeging van de schrijver dat ze het Nederlandse onbegrip verwoordde? 1960!
  Hoe spraken de Amerikanen toen over de zwarte bevolking? 8 jaar later werden the Beatles door onze ouders omschreven als langharig tuig.

 4. Roel Wijnants november 12, 2011 at 1:01 am #

  De grondlegger van De Nederlandse muziek van na 1945
  vele Nederlandse bands zijn beinvloed door de Tielemans.

 5. Marco Raaphorst november 12, 2011 at 10:22 am #

  Ja gebaseerd op angst.

  We zijn geen steek verder. De PVV roept hetzelfde.

  • Jacob Cats november 12, 2011 at 9:51 pm #

   Angst?
   Denk eerder bot racisme en bot westers superioriteitsgevoel.

   • Marco Raaphorst november 12, 2011 at 10:07 pm #

    Denk dat dat vaak door angst ingegeven wordt. Niet om het van mijn kant goed te praten overigens.

 6. MobyDirk november 12, 2011 at 6:09 pm #

  Andy Tielman groeide niet op in Den Haag, maar in Indonesie en later Breda. In Nederland zijn de Tielman Brothers eigenlijk nooit doorgebroken en pas in de jaren 80 kregen ze de erkenning die ze zeker verdienden. Er is sprake van een zekere mythevorming die nogal eens wordt overdreven. De twee hits die ze in 1965 en 1967 scoorden waren geen echte rock-‘n-roll-nummers meer zoals uit de periode rond 1960. De Tielman Brothers hebben nog wel in de zomermaanden van 1965 met succes in het Palais de Danse op Scheveningen opgetreden. De invloed op de Haagse beat was er zeker, maar die van Engelse en Amerikaanse bands was groter. Zelf had Andy Tielman moeite met het woord indorock omdat hij zich altijd een Nederlander had gevoeld. Opmerkelijk vond ik wel dat Andy Tielman in Den Haag wordt gecremeerd. Ik weet niet waarom.

  • Marco Raaphorst november 12, 2011 at 6:51 pm #

   Andy is in Den Haag opgegroeid. Zie ook http://andytielman.nl

   “Begin 1957 verhuist de familie naar Breda en even later naar Den Haag.”

   Vandaar de hele sterke link dus met Den Haag.

 7. MobyDirk november 12, 2011 at 7:45 pm #

  Nu weet ik al heel wat jaren veel over de Haagse pophistorie, maar ik heb nooit geweten dat Andy Tielman en zijn familie in Den Haag hebben gewoond. Nog nooit iemand over gehoord of iets over gelezen. Ik ben totaal verrast door dit nieuws. Vandaar dat hij in Den Haag gecremeerd wordt. Bedankt voor de bron en link.

 8. Renee november 12, 2011 at 10:21 pm #

  Was gisteren bij een concert van Jan Akkerman & Band. Jan had het even over AT en droeg een nummer aan hem op.

  @Moby Dirk: ach ja, het Palais de Danse. Ik zag er ooit Hu and the Hilltops. Wereldband! Het was wel een heel treurige uitspanning, dat lege Palais.

 9. MobyDirk november 12, 2011 at 10:43 pm #

  Iemand heeft de documentaire Rockin’ Ramona online gezet om te downloaden. Zolang als het duurt.

  http://www.sendspace.com/file/l3dknc

  En pophistoricus Harry Knipschild heeft onlangs een Engelstalig artikel geschreven over de rol van de Indonesische artiesten in de Nederlandse popmuziek. Bedenk dat begin jaren zestig de Tielman Brothers minder bekend en gewaardeerd werden dan we nu doen. Met racisme heeft het denk ik weinig te maken. Het nummer Ramona van The Blue Diamonds is geloof ik nog steeds de meeste verkochte single in Nederland.

  http://www.harryknipschild.nl/asp/invado.asp?t=show&id=1527

  In de jaren 80 heb ik de indorock ontdekt en ben ik naar een paar nostalgische, Indische indorock-avonden geweest. Beregezellig en het begon altijd vroeg. Veel Indische mannen met hoogblonde Nederlandse vrouwen. Veel praten, live-muziek, dansen en natuurlijk lekker eten, kleine rijstschotels, ajam-pedis, sateetjes natuurlijk, of een gado-gado ….

 10. Jacob Cats november 12, 2011 at 11:00 pm #

  “minder bekend en gewaardeerd werden dan we nu doen”
  Toch vooral door de hotemetoten.
  Jongeren vonden het toch prachtig?
  Hier geweerd, in Duitsland verwelkomd.
  Racisme is een taboe-woord?

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag