Het Nieuwe Werken, wij zijn er allang klaar voor

Zo’n Opûh Koffie kan nog gek uitpakken … in een zwembad bijvoorbeeld. Nou ja niet zomaar een zwembad, maar mijn eigen Theater/zwembad De Regentes waar ik heel wat metertjes vooral in het kikkerbadje en onder water doorbracht. Want hier maak ik de afsluitende muziektheatervoorstelling mee van een aantal weken van (werk)bijeenkomsten in het nieuwe werken. Flexwerken, nieuw werken, uit je kantoor komen, Smart Work Centers, werken waar en wanneer je wilt, noem maar op: het andere werken dat het milieu en de maatschappij ten goede komt. Zie dat maar eens in een paar uur voor een verwachtingsvol, betrokken en kritisch publiek duidelijk te maken.

Het Nieuwe Werken theater

Laat dat maar aan de theatergroep Plezant over die speciaal voor het duiden van het nieuwe werken met het stuk Goudzoekers de kantoorsfeer neerzette, gelardeerd met retegoeie Bløf-achtige muziek. Dat lijkt mij trouwens de ultieme invulling van flexwerken: achter je drumstel, gitaar of toetsenbord vandaan komen en een paar meter verderop doorgaan met je kantoorbaan.

Het speelt zich allemaal voor onze ogen af na een panelgesprek met smartwerkers (afgewisseld met videoverslag van de week) een panel van specialisten uit de Bereiknu-omgeving aan een kritisch interview is onderworpen.

Enkele ervaringen uitgewisseld van professionele flexwerkers

En het voltallige panel achter de tafel over het hoe en wat status van het Nieuwe Werken

Vragen als: Bespaart het kantoorloze tijdperk wel? En de bereikbaarheid van slimme werkplekken; zijn er meer belangrijke aspecten? Bijvoorbeeld het voordeel dat oude gebouwen niet worden afgebroken maar nieuwe gebruiksmogelijkheden krijgen. Of de professioneel flexwerker, die vindt dat je er ook een gevoel bij moet hebben alsof je thuis bent. Maar in het park zitten bij mooi weer met je laptop is voor hem voldoende. En wat kan de ArBo daarop tegen hebben? Vindt bereikbaarheid zeker zo belangrijk.
Liesbeth ook belangrijk dat er ook contact moet zijn tussen de flexwerkers. Dus je niet afzonderen achter je laptop maar ook contact maken met verschillende flexwerkers die er dan zijn.
Peter Smit (regiobestuurder Verkeer en Vervoer van Haaglanden) heeft: “ergens een IDC, maar daar loopt alles stuk.” Is gedwongen om meer dan 10 uur in huis te zijn en voelt zich dus niet echt thuis in de flexwerkomgeving.
Willem de Jager (Stichting Telewerkforum) vertelt dat de Nieuwe Werken Jaarprijs door Heemstede is gewonnen waarbij echt opviel dat de overheid goed vertegenwoordigd was.
Astrid Homan (mobiliteitsmakelaar Haaglanden) noemt de voordelen van de Smart Work centers.
Smit noemt de locatie van het Stadhuis juist is gekozen om de goede bereikbaarheid. Dit in tegenstelling tot de vorige locaties van de stadhuizen.
Jascha Dix (KPN) Is ervan overtuigd dat alles allang kan maar dat men niet durft. Vindt ook het juist instellen van de dure kantoormeubelen van groot belang is, anders heeft het weinig nut en is het een enorme verspilling.
Roel Geenen (Veldhoen+Company) maakt zich zorgen over het flexibel maken van alle werkplekken waardoor de binding tussen collega’s dreigt weg te vallen.
Er zou 2,5 miljoen te besparen zijn maar dan zou volgens Ingrid de Bondt (gedeputeerde Verkeer en Vervoer van de provincie Zuid-Holland) veel meer initiatief genomen moeten worden en niet steeds opnieuw afwegen of iets kan of mag. Dat de 92% die er nog tweinig van begrijpt ontzettend snel afneemt. De grootste inspanningen zijn al gedaan; het zal nu van de werkers zelf moeten komen. Daarvan is iedereen overtuigd.
Resumé
De praktijk wijst uit dat het nog steeds nodig is om aandacht te vragen voor het nieuwe werken. 15 jaar geleden was iedereen het daar al over eens. Dat het al lang niet meer een zaak van de overheid is. Dat het een zaak van vertrouwen is tussen de werkgever en de werknemer. Het onderwerp is nog steeds brandend. 66% is nog steeds tegen. Stof genoeg om in het voormalige badhuis onder het genot van een borrel en een hapje over na te praten. Daar hebben de theatermakers/muzikanten van Plezant geen tijd voor zie ik in hun digitale voorstellingenagenda. De Regentes zelf is ’s avonds theater maar de rest van de tijd staat het leeg.
Voorzichtig is in de lobby van de Regentes een aantal flexwerkplekken ingericht waar op het moment dat ik het theater verlaat twee flexwerkers achter hun laptop actief zijn.

De band vond ik steengoed!

, , , , ,

5 Responses to Het Nieuwe Werken, wij zijn er allang klaar voor

 1. Raaphorst november 13, 2011 at 9:43 am #

  Mooi verslag Niek!

  Ik kwam (toevallig) vanmorgen een oud stuk bij The New York Times tegen: http://www.nytimes.com/interactive/2009/11/27/opinion/28opart.html?8dpc

  Een zeer lezenswaardig stuk uit 2009 (!) waarin een paar portretten van kantoorlozen neergezet zijn. Zij bevinden zich dagelijks in een opuh koffie sfeer. De link met de crisis wordt aangehaald.

  Echt vrije werkers kunnen overal werken. Geef ze een tafel, een stoel, poepsnel internet en een bak koffie en ze veranderen de wereld.

 2. Niek november 13, 2011 at 11:51 am #

  Leuk Marco, het lijkt wel heel erg op Hofstijl vandaag. Met zelfs de interieur ontwerper aan toe. Maar ook toen al die schroom om het voor internetters moeilijk te maken in de gevestigde horeca. Gelukkig is dat inzicht wel bijgesteld door ontwikkelingen als Opûh Koffie;-)

  • Raaphorst november 13, 2011 at 12:29 pm #

   Zelfs aan de Hofvijver staan er panden al langer dan 1 jaar leeg. Leuke locatie voor Hageneesjes die DH goed kunnen promoten. Ik ga er graag zitten maar ik weiger een te dure vierkantemeterprijs te betalen. Dan kan ik bij Dudok ook prima zitten.

   De zakelijke leegstand neemt met de dag toe. Ik heb er zovaak met de Gemeente over gesproken. Ze doen er niets aan. Maar zeggen wel dat DH een goeie stad voor starters is. Jaja.

 3. karin r. november 13, 2011 at 12:02 pm #

  Terwijl die nieuwe werken prijsvraag voor sommige initiatieven gebruikt is om vooral andere dingen te redden, zoals een theater. maar dat heb ik al eens teruggekoppeld aan de gemeente. …

Trackbacks/Pingbacks

 1. Het Nieuwe Werken, wij zijn er allang klaar voor | Plezant - maart 13, 2012

  […] het hele artikel « Vorige […]

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag