Zeehond voor Kijkduin

Grijze Zeehond voor de kust van Kijkduin

Op maandag wandel ik graag even een paar uur een willekeurig stukje Haaglandse natuur in. Dat kan in een park zijn of een bos, door de duinen of richting de polders. Ik heb nooit een plan en laat mijn benen altijd beslissen. Die doen dat op basis van de wind en de richting van het licht en zo, maar eigenlijk weet ik het niet. Deze mistige dag brachten mijn schoenen me over het strand richting Kijkduin.
Het is kil en het zicht reikt richting zee niet verder dan 50 meter. Dan plots duikt er iets op, geen 20 meter uit de kust. Een duiker, of is het een beest? Veel te groot voor een bruinvis duikt het weer onder. Het moet een zeehond zijn. Ik blijf staren. Hoelang blijft zo’n dier onder?
Vijf minuten kleumen later duikt hij (of zij) weer op. Ik probeer een foto, moeilijk scherp te krijgen in de mistige lucht. Was dat een vis in zijn bek? En weer weg. Duidelijk een Grijze Zeehond, veel groter dan de normale en met een rechte snuit, geen voorhoofdje zoals bij zijn meer aandoenlijke familieleden. Ik blijf turen naar de plek waar de rob onderdook, nu met de camera op standje video. Ja, daar is ‘ie weer, draaien maar. Topkwaliteit is het niet, wel redelijk uniek.

, , , , , ,

14 Responses to Zeehond voor Kijkduin

 1. Renee november 14, 2011 at 4:19 pm #

  Mooie vangst!

 2. Niek november 14, 2011 at 4:34 pm #

  Geweldig Maurits, het is de duidelijkste die ik op de Haagse media heb gezien. Tot nu toe heb ik er alleen van horen zeggen weet van. Nu weet ik eindelijk dat het waar is. Duidelijk zat overigens.

  @Renee dubbel uit te leggen;-)

 3. Niek november 14, 2011 at 6:45 pm #

  Maar ik ben geen zoeker. Het moet mij echt worden aangeboden zoals nu. Ik ben meer van de wereld van de geruchten en de romantische spanningen er omheen. Zeker fraaie platen maar toch een beetje wetenschappelijk met al die termen erbij, goedgekeurd en zo … Net alsof het een andere wereld is dan die van mij. Dat moet vast met een heel clubje zijn gedaan, afdeling zeehonden, type grijs. Nee hoor dat is flauw. Maar je hebt mij wel van zo’n gerucht ‘bevrijd’;-)

  • Maurits november 15, 2011 at 7:32 pm #

   Waarneming.nl is inderdaad nogal serieus. Een grote live database of local life, voor en door natuurnerds (nieuw woord?) 😉
   Wel interessant soms voor een Maup. Vandaag leer ik dat er een Bruinvis rondhangt in de voorhaven. De zoogdieren in zee fascineren me, het grootse wild dat er is hier in de buurt.

   De Grijze Zeehond hier meette naar schatting zeker 2,5 meter. Kanjers zijn het.

 4. Roel Wijnants november 15, 2011 at 7:36 am #

  Leuke vangst. Zo af en toe zijn ze hier voor de kust zichtbaar.

 5. Raaphorst november 15, 2011 at 8:04 am #

  de beelden die er zijn, altijd een zeehond met een vis in de bek. zal er maar een zijn?

  ook mooi nieuw wapen voor Den Haag. de ooievaar vervangen door een zeehond. zullen best wethouders zijn die daar warm voor lopen…

  • Akbar november 15, 2011 at 9:36 am #

   Hoe zou een in opdacht van de gemeente gestileerde zeehond er uit gaan zien?

  • Maurits november 15, 2011 at 7:15 pm #

   Volgens mij is er geen wethouder die Rob heet helaas.

 6. Eric november 15, 2011 at 4:08 pm #

  Bij het uitlaten van de hond wel eens hier op het strand zien liggen: http://g.co/maps/3nprr
  Geen foto helaas…

 7. Fabio november 17, 2011 at 3:19 pm #

  Toperdetoperdetop!
  Zag er zelfs ooit eens tijdens het zwemmen op Tessel oid.

Trackbacks/Pingbacks

 1. De zandmotor | Wilcootje.nl - januari 20, 2012

  […] webloggers zag ik al eens dat er zeehonden regelmatig even bijkomen op de zandmotor of daar in de directe omgeving. Kortgeleden is er een echte mammoettand gevonden. Dat laatste klinkt vreemd maar eigenlijk is het […]

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag