De Balans; Saromablues

De balans is een column waarin Harry Zevenbergen iedere week gebeurtenissen uit de Haagse actualiteit belicht. De column is iedere woensdag om 10.40 uur te beluisteren bij Studio Haagse Bluf (www.denhaagfm.com).

Vroeger was alles beter. Het is echt zo! Is er werkelijk iemand die Dr Oetker kloppudding eet? Wanneer iemand die dit leest het eet reageer dan hieronder ……….. ………………………………..
Dat dacht ik al. Niemand.

De laatste maanden had ik regelmatig visioenen van Saroma. Saroma in een eindeloze rij. Alle smaken naast elkaar. Tevergeefs zocht ik de puddingschap in menig supermarkt af. Ook keek ik bij kleine buurtwinkels of niet ergens achter de andere toetjes een verstoft pakje Saroma stond. Zoals twee jaar geleden toen ik nog een keer op een Raider stuitte jaren nadat deze omgedoopt was tot Twix. Ik vind nog steeds dat Raiders beter smaakten, ook al zweert de fabrikant dat er niets veranderd is behalve de verpakking. Nou dan ligt het dus aan de verpakking.

De Saroma vond ik niet, maar ik ontdekte na enig zoeken wel dat Dr Oetker kloppudding het oude Saroma is. Dr Oetker heeft naar eigen zeggen persoonlijk de smaak van Saroma verbeterd. Maar niets klopt. De smaak niet. De naam niet. Kloppudding het is alsof je de bakker vraagt om een gebakken brood. Van het grote aantal smaken zijn er nog slechts vijf over in de nieuwe vorm.

Maar zoals ik al in de eerste zin zei. Vroeger was alles beter en als dat niet zo is dan is het toch zo. Neem nou broodpap gekookte melk, witbrood, suiker en kaneel. Simpeler kan het bijna niet. Ik kreeg het vroeger vaak bij mijn Oma Kerkehout en wanneer iemand was gekomen met broodpap de verbeterde formule, dan had ik deze persoon opgesloten in de kelder tussen de wekpotten met sperziebonen die ik van mijn Oma Randwijk (die mijn oma niet was) geërfd heb. Soms smaakt iets, ondanks dat het lekkerder is, niet beter.

De smaak van nostalgie is niet te overtreffen. Haagse bluf, karnemelk met beschuit en suiker, wentelteefjes, cacao met suiker als broodbeleg zoals mijn vader dat in de crisistijd at. Tegen dat laatste kan geen hagelslag of chocopasta op. Wanneer je een boterham cacao en suiker hebt gegeten met een hoestbui tot gevolg en je gezicht en handen zitten er onder, weet je dat dat het is wat het maakt tot meer dan de hagels en pasta. Het is een echte jaren 40 eetervaring. Wat is er overigens met Pasta Choca gebeurd. Vroeger toen alles beter was, was dat een soort dun stroperig chocosmeersel en was het beregoed. Nu is het ordinaire pasta en dan minder.

Ik zeg het nog één keer, vroeger was alles beter en wanneer je jouw lievelingsproduct in de schappen ziet staan met daarop: ´Verbeterde nieuwe formule´. Pak dan een rol vuilniszakken in het volgende pad en donder daar alle potten vernieuwde vetvrije Bebogeen zonder suiker, cola zonder bubbles, zoete karnemelk of magere slagroom in. En gooi het wanneer je de supermarkt verlaat in een vuilcontainer.

Waar het om gaat is dat niet altijd overal aan gesleuteld hoeft te worden. Heel veel dingen zijn goed zoals ze zijn. Vanavond eet ik stamppot boerenkool met stukjes tahoe en vegetarische rookworst, zoals mijn oma dat gemaakt zou kunnen hebben.

, , , , ,

Comments are closed.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag