Le Beaujolais est arrivé

Ze zijn er weer, de snelste wijnen ter wereld. Les vins jeunes du Beaujolais.

Ik vraag me jaarlijks af: Waar halen ze die meer dan 1.000.000 hectoliter per jaar vandaan?

De oogst van 2011 was voor het derde jaar op rij erg goed. Iets met meer warmte en vocht en klimaat en zo. Goed voorjaar met veel zon + lekker veel regen toen het warm was + warme oogstperiode = optimaal voor suikerontwikkeling etcetera. U proeft hem al. Best lekkah, soepel en fris fruitag.

Op de derde donderdag in november gaan jaarlijks de fusten na slechts twee maanden rijpen open. Ieder jaar weer spannend. De kwaliteit is nog al wisselend.

Laat je niet gek maken door de verschillende termen en etiketten. Beaujolais primeur, Beaujolais nouveau en Beaujolais villages is eigenlijk allemaal het zelfde; miljoenen liters heel jonge wijn uit een betrekkelijk klein gebied.

Ik kocht drie verschillende flessen. Bij het openen van de eerste kwam via de geur een oudere herinnering boven. Die zelfde bloemige aardbeiengeur, misschien van de eerste Beaujolais die ik me herinner. Ik moet een jaar of 17 zijn. Mijn vader en mijn oom belichtten de paarsheid van het edele vocht met een aansteker, die kleur, een licht waterig paars dat ik sindsdien Beaujolais noem.

Die van 3.99 was lekkerder dan die van 5,99.

, , ,

10 Responses to Le Beaujolais est arrivé

 1. Marco Raaphorst november 22, 2011 at 9:11 pm #

  ik proef een wijnproefavondje!

 2. Raasveldt november 22, 2011 at 10:14 pm #

  Maurits,

  Wat leuk dat je de Beaujolais primeur onder de aandacht brengt. Ik had er de laatste jaren nauwelijks iets over gehoord of gelezen. Volgens mij was de primeur al bijna passé.

  Als oud inwoner van de Beaujolais ( ik heb in 1980 nog tijdens de oogst gewerkt in de Cave Coöpérative de Bois d’Oingt) wil ik graag een kanttekening plaatsen. Als je in jouw stukje achter Beaujolais villages het woord nouveau of primeur plaatst dan heb ik er vrede mee.
  Anders gaat jouw vergelijking namelijk niet op.
  Het Beaujolaisgebied kent 3 appellatons; Beaujolais, Beaujolais Villages en Cru du Beaujolais.
  Beaujolais is de benaming voor de ordinaire wijn, Beaujolais Villages is wijn uit een beperkt gebied (dat een hogere kwaliteit zou hebben, mede doordat er minder wijn per hectare geproduceerd mag worden) en de Cru du Beaujolais, die komt tegen woordig uit 10 vastomlijnde gebieden. De crus zijn: Brouilly, Chiroubles, Côte de Brouilly, Fleurie, Juliénas, Morgon, Moulin à Vent, Saint Amour, Chénas en Regnié.
  Al deze crus hebben ieder hun eigen herkenbare smaak. Fleurie, de naam zegt het al, is fruitig van smaak. Morgon is een zwaardere Beaujolais en Moulin à Vent is de zwaarste. In tegenstelling tot wat men algemeen denkt is een goede Morgen of Moulin à Vent meerdere
  jaren houdbaar.
  De Beaujolais wordt uitsluitend van de Gamaydruif gemaakt.
  Het proces gaat grofweg als volgt:
  – na de oogst worden de complete druiventrossen in grote cuves gestort. Door het gewicht worden de onderste druiven geplet. Door de warmte in de cuve ontstaat de eerste gisting ( macération carbonique, oftewel de koolzuurgisting). Tevens wordt op dit moment in de cuve een hoeveelheid sulfaat (of heet het sulfiet) gespoten. Blijf uit de buurt tijdens het spuiten want je krijgt geen adem als je het binnenkrijgt. Dagelijks wordt de temperatuur in de cuve gemeten en na een dag of 4 wordt de lekwijn wordt opgevangen, en de gistkuip geleegd ( gevaarlijke klus vanwege al het koolzuurgas in de cuve). De druiven uit de gistkuip worden geperst en bij het lekvocht gevoegd.
  Die perswijn heet Paradis en is allejezus lekker, al zeg ik het zelf. Het is een zoete troebele limonade met een beetje alcohol. Na de perswijn wordt deze paradis naar een andere cuve gepompt, en na enige tijd geklaard/gefilterd. Op dat moment heeft de wijn nog slechts 1 gisting ondergaan en wordt hij gebotteld als primeur.
  Nadat de wijn een tweede gisting ondergaan heeft, de zogeheten malolactische gisting ontstaat pas de echte Beaujolais.
  Als je de kans hebt, lees dan het stukje van Harold Hamersma in de NRC bijlage LUX van afgelopen zaterdag. Daarin beschrijft hij een Beaujolais primeur Pierre-Marie Chermette (€ 9,65 !!). In mijn tijd was Chermette de grootste wijnboer in ons dorp (Saint Vérand) en tevens de burgemeester. Ik denk dat deze wijn van zijn kinderen is.

  • Raaphorst november 22, 2011 at 10:17 pm #

   Kunnen we niet een keer een proefsessie regelen ergens? Opuh Beaujolais of zo?

  • Maup november 22, 2011 at 10:28 pm #

   Beste Raasveld,

   Dank voor je uitgebreide reactie.

   Ik ken de Gamay en de specifieke denominatie van Beaujolais.
   Om een lang verhaal kort te maken…

   Wat vind je van dis jaars oogst?

 3. Raasveldt november 22, 2011 at 10:45 pm #

  Maurits, ik kan er kort over zijn. Ik heb al jaren geen Beaujolais nouveau gedronken, maar ik wil best mee doen aan een proeverij.

 4. Raasveldt november 22, 2011 at 10:54 pm #

  Wisten jullie trouwens dat er honderden hectaren in de Beaujolais gerooid zijn en nog steeds worden. Ik wist niet wat ik zag deze zomer. Aan de andere kant is dit ook weer goed nieuws, want dan blijven alleen de betere percelen over hetgeen de kwaliteit ten goede komt. Overigens, in een bistrôt dronken we altijd Côtes du Rhône omdat die altijd lekkerder is.

 5. Willem Hoos november 23, 2011 at 4:55 pm #

  Hallo geinteresseerde wijnliefhebbers,
  stel dat het plan van Marco voor die wijnproeverij doorgaat, dan is natuurlijk de vraag: wat wordt de locatie?
  Een idee zou kunnen zijn het Haags Gemeentemuseum. Ik dacht dat het gisteravond was dat ik op de televisie(“De wereld draait door”) hoorde dat binnenkort in dat museum een mini-tentoonstelling wordt geopend over mini-kunstvoorwerpen.
  Die mini-kunstvoorwerpen zijn eigendom van een Haags echtpaar(hun naam ben ik vergeten), dat in DWDD te gast was.
  De man en vrouw hebben de meeste van die voorwerpen over een periode van vele jaren cadeau gekregen van bekende binnen- en buitenlandse kunstenaars. Ze hadden een aantal mini-kunstvoorwerpen naar de studio meegenomen.
  Misschien is die mini-tentoonstelling in het Haagse Gemeentemuseum wel een geschikte locatie voor die wijnproeverij.
  Maar de wijn hoeft natuurlijk niet in mini-glazen ingeschonken te worden…

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag