SMS-zakkenrollers

September jl. ontving ik een SMS’je op mijn BEN-mobiel. Nummer 9555. Of ik in was voor een leuke ‘ring-tone’ ? Met het idee dat het me wel aardig leek m’n mobieltje wat te ‘customizen,’ maakte ik contact met de in de SMS vermelde website. Dat contact bestond eruit dat ik mijn mobiele nummer moest prijsgeven, in ruil voor de upload van de door mij verkozen ‘ring-tone’. Waarom ook niet?

Na allerlei gepiel met invoeren van gegevens etc. was het resultaat dat ik geen nieuwe ‘ring-tone’ had. Als het dan niet makkelijk gaat, dan maar geen nieuw deuntje. Klaar, over, uit. Voor mij was de kous af.

Wat schetst mijn verbazing; de eerst volgende maandag ontvang ik een reeks SMS’en van 9555, met de tekst: “Geniet u lekker van uw nieuwe ‘ring-tone’?
Allemaal verwijderd. De maandag daarop hetzelfde liedje, alleen wat meer. Dat ging zo door. Steeds allemaal verwijderd. Ook vanochtend was het raak, tegelijk met het bericht van BEN dat mijn factuur klaarstaat op hun site. Het ding uitgedraaid. Zie tot mijn grote schrik dat er in oktober € 60,- buiten de bel-bundel viel? Te weten 20 maal een ontvangen SMS van…. 9555. Ja, € 3,- per SMS!

Klantenlijn BEN gebeld. De begripvolle en vriendelijke vraagbaak kon mij vertellen dat ik deze maand al aan de € 24,- schade zit door de ongevraagde 9555!

“Hoe kan dit? En hoe kom ik van deze “zakkenrollerij” af, zonder m’n nummer op te geven?” “Meneer, dit zijn “bonafide” bedrijven die tegen betaling gebruik maken van het mobiele net van BEN om hun “diensten” aan te bieden. De € 3,- per SMS moeten wij aan hen afdragen. En wij, BEN, kunnen er niets tegen doen!” “En wat kan IK dan doen?”, is mijn vraag. “U stuurt naar 9555 een SMS-bericht met het woord: STOP. Dan krijgt u per omgaande een bevestiging dat uw gegevens worden verwijderd. Dus als het goed is, ontvangt u daarna geen SMS’en meer.” ………

Ik type S T O P en verstuur het naar 9555. Enige seconden later ontvang ik een bericht. “We hebben je gegevens verwijderd. Je zult nu geen SMS-berichten meer ontvangen van deze dienst, 9555.”
Een heel kostbaar geintje die ‘ring-tone’ die ik nooit heb mogen horen. Ik ben € 96,- armer vanaf eind september tot en met heden voor een “SMS-dienst”.

Na wat ge-Google, kwam ik een regen aan klachten tegen van slachtoffres van dit soort SMS-zakkenrollerij. Dit soort clubs werken uiteraard binnen de marges van de wetgeving. En dat het niet alleen riekt naar oplichting moge duidelijk zijn.

NOTE: In bovengenoemd geval ging het om 9555-cmtelecom300. En deze club werkt ook met andere nummers.

, , , , , ,

10 Responses to SMS-zakkenrollers

 1. madbello november 23, 2011 at 12:35 pm #

  Schandalig dat ze dit soort praktijken maar toelaten en niets tegen doen. Tijd om met een honkbalknuppel naar dat fysiek adres te gaan en je eigen rechter te spelen. Weet iemand waar dat kantoor van die klootzakken huisvest?

 2. coen november 23, 2011 at 12:50 pm #

  Beste Madbello,
  Er valt niets tegen te doen, omdat ze werken binnen de regels van de wet. Het enige dat je kan doen is vooral niet gebruik maken van hun “diensten”, dus vermijd elk contact met zo’n club en laat nooit je mobiele nummer daar achter.

  • madbello november 23, 2011 at 1:12 pm #

   @Coen: dan voldoet de wet niet. Zeer interessant om achter het fysiek adres te komen en naam en achternaam van die gasten die deze diensten aanbieden. Weet je toevallig hoe deze sms’s worden aangeboden?

  • madbello november 23, 2011 at 1:18 pm #

   Ik zie het al: Adres: 7th Floor, 96 Ma Tau Wai Road, Hung Hom, Hong Kong, gewoon legale oplichting, dacht dat de politiek daar iets tegen zou doen.

 3. Jacob Cats november 23, 2011 at 12:59 pm #

  Dat het juridisch allemaal klopt, neem ik beslist niet aan.

 4. Raaphorst november 23, 2011 at 7:18 pm #

  lijkt mij geen poging tot oplichting meer maar pure oplichting.

  en BEN is dat niet dat gekke broertje van de KPN? niemand die verantwoordelijkheid neemt. bah!

 5. Dino januari 28, 2012 at 10:29 pm #

  Schandalig inderdaad!! Mijn dochter van 11 heeft met precies dezelfde oplichters te maken! Ook via Ben. Suf dat Ben hier geen verantwoordelijkheid voor neemt.

 6. A.Tijhof februari 22, 2012 at 10:10 am #

  Dank voor de tip, ik kreeg binnen de minuut een sms dat het stopt. Ik kreeg deze oplichters binnen via tele2.

 7. Utrecht maart 23, 2012 at 5:35 pm #

  Mijn dochter van twaalf is ook het schip ingegaan met 9555. In een paar dagen is ze 12 euro beltegoed aan vier smsjes à 3 euro kwijtgeraakt. Was zich er helemaal niet van bewust dat ze zich ergens op zou hebben geabonneerd. De medewerker van Vodafone zegt hier niets aan te kunnen doen, maar ik denk dat belmaatschappijen zich wel wat actiever kunnen opstellen tegen deze praktijken.

 8. Guido juni 25, 2012 at 1:28 pm #

  Zelfde verhaal, heb in jan.2012 SMS-je van 9555 gekregen en waarschijnlijk iets teruggestuurd maar zeker geen toestemming voor een zogenaamd abonnement…
  Sinds februari 2012 voor zo’n 40 euro per maand automatisch afgeschreven van mijn T-mobile rekening….T-mobile moet dit in rekening brengen kunnen er niks aan doen…. ‘Vrije markt’ voor oplichters: bedankt 2e slaapkamer en overheid en T-moblie dat jullie ruim baan verlenen aan oplichters.
  Automatische afschrijvingen via incasso’s van bankrekeningen kan in Nederland ook zo maar, jzonder dat je uberhaupt toestemming voor hebt verleend. Eerder door OXXIO en KPN digitenne ook al opgelicht op deze laatste manier. Je moet er zelf achter aan en met veel tijd en inspanning zien dat je je geld terugkrijgt….

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag