Gesukkel met een sokkel, het verdwenen paard gevonden

foto: Roel Wijnants (CC BY-NC)

Gevonden! Al jaren was dit paard kwijt: Horse Power 4 van Zadok Ben-David. Het werd in 2003 onthuld op het Koningsplein maar was daar snel weer verdwenen. Het zou meermaals van zijn sokkel zijn gewaaid lees ik op allerhande elkaar napratende websites. Maar hoe kan de wind nu zo’n quasi-draadfiguur omblazen. Daar heeft de wind toch geen grip op zou je zeggen. Hofstijl weet wel beter. Bewoner(s) rond het Plein vond(en) het maar niks, dat gratenpakhuis op dat blok beton. Erg steving stond het beeld niet. Beetje leunen, beetje duwen en jolly jumper stort van zijn hoeven.
Dan krijg je dit:

07-03-14-3 Lege Sokkel

 foto: Marcel Prins (CC BY-NC-SA)

En zo ziet het er dus al jaren en jaren uit. Ideaal voor graffiti zou ik zeggen maar zelfs die ontbreekt. De website Koningsplein.info meldde in augustus al dat er een nieuw beeld zou komen dat gemaakt zal worden door Folkert de Jong, maar blijkbaar is daar enige vertraging in gekomen. Zo’n nieuw beeld is ook helemaal nergens voor nodig want onze eigen Sherlock Holmes, die wij gewoon Roel Wijnants noemen, heeft het beestje teruggevonden op een gemeentelijk opslagterrein ergens in de Gaardes.

Dus kom op Gemeente Den Haag. Haal dat paard van stal, lap het op en plaats het terug. Dan ziet het er weer een beetje uit daar. Zoals het was:

'Horse power' by Zadok Ben-David (2003)

foto: Mariëlle Ernst (CC BY-NC-SA)

Wikipedia meldt:

In het midden van het Koningsplein stond een werk van de Israëlisch-Engelse beeldhouwer Zadok Ben-David, genaamd Paardenkracht.[4] Het was een parodie op een klassiek ruiterstandbeeld: de grote sokkel droeg geen heerser, maar slechts een anatomische afbeelding van een skelet van een paard. Het beeld is in 2003 aan de gemeente Den Haag geschonken door de Rotterdamse industrieel Dov Gottesmann, directeur van Acomo, voorheen Amsterdam Rubber. Het beeld bleek qua symboliek prima te passen op het Koningsplein, dat zojuist gereconstrueerd was. De landschapsarchitect van het vernieuwde plein, Urban van Aar, zocht een kunstwerk dat ‘de koning van de 21e eeuw’ kon verbeelden. Helaas is het kwetsbare beeld als gevolg van een storm al enkele malen van zijn voetstuk gewaaid, waardoor de sokkel nu leeg is.

Niet meer voor lang hopelijk.

, , , , , , ,

9 Responses to Gesukkel met een sokkel, het verdwenen paard gevonden

 1. Jenny november 24, 2011 at 5:49 pm #

  Een tijdje stond er op die sokkel een ander paard, dat was in alle opzichten het tegenovergestelde: klein, dik, compact en wit! ’t Was geen gezicht, maar wel erg grappig!

  • Maup november 24, 2011 at 6:12 pm #

   Ha 😉 Dat heb ik gemist Jenny. Ik zou daar wel een foto van willen zien.

 2. Roel Wijnants november 24, 2011 at 6:00 pm #

  In de tussenliggende periode kunnen we misschien gebruikmaken van een wisseltentoonstelling van een van de Living Statues die het gemis graag goed willen maken

  http://www.worldstatues.nl/
  http://www.levendtheater.com/?gclid=CNThupDgz6wCFcSHDgodVkM3qg

 3. Mariëlle november 24, 2011 at 8:31 pm #

  Hey, eindelijk weer wat geluid rondom het paard? Tsjonge, dat duurt en dat duurt en dat duurt een eeuwigheid allemaal. Het paard hoort thuis op het Koningsplein, als vanzelfsprekend! Kom op, hoe moeilijk kan het zijn? :S

 4. Jesse november 24, 2011 at 11:27 pm #

  De verhouding van sokkel en paard was totaal uit verhouding,
  als ik paard was was ik er ook afgesprongen…

  • Mariëlle november 25, 2011 at 11:51 am #

   Hoe zijn die sokkel en paard bij elkaar gekomen, is het een ontwerp van de kunstenaar of heeft de Gemeente Den Haag dat bedacht?

   • Maup november 25, 2011 at 1:49 pm #

    ZOu ik wel willen weten ja. (Leuk je gravatar weer te zien)

 5. Paul Cornelissen november 27, 2011 at 2:39 pm #

  Het paard werd weldegelijk tot twee keer toe van zijn sokkel geblazen door de storm. Mijn zoon heeft er destijds een foto van gemaakt die de Haagsche Courant nog haalde. In het knipsel dat ik terugvond werd al gemeld dat het paard tijdelijk op de werk aan de Zwaardvegersgaarde zou worden gestald. Da’s nu zeven jaar geleden,..

 6. Jetje mei 21, 2012 at 4:40 pm #

  Ik zag het paard net staan, triest in een lelijke buitenwijk, ik hoop dat ie terug komt. Ik heb de gemeente al gemaild.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag