Het wonderlijke beeld van S. Severyn

Severyn-beeld

foto: Roel Wijnants / creative commons BY-NC

Natuurlijk viel ‘ie mij altijd op als ik erlangs fietste, dat beeld van S. Severyn. Een beeld dat door vandalen lelijk bespoten was met spuitbus-verf. De sukkels! En het moest zelfs een halve voet missen. Oh, het stond er zo zielig daar aan het begin van park Marlot.

Het verhaal gaat dat dit beeld een broertje is van de beeldengroep die bovenop het oude stadhuis staat dat aan de Groenmarkt te vinden is. Er doen zelfs verhalen de ronde dat deze broer afkomstig is van een afgebroken vleugel van dat oude stadhuis.

Op een dag miste ik het beeld. Totdat ik, nota bene via Hofstijl, ontdekte dat het op de dumpplaats van de gemeente gedumpt bleek te zijn. Pas daar werd de verf verwijderd. Deze vreemde voorgeschiedenis zette mij aan tot wat speurwerk naar de maker, S. Severyn.

Vrij snel kwam ik op Wikipedia terecht. Waarmee het verhaal een vreemde wending neemt. Het beeld wordt namelijk in de Lijst van beelden in Den Haag Zuid genoemd. Den Haag Zuid, waar ik ben opgegroeid. Nee, nog sterker: de straatnaam die op Wikipedia genoemd wordt is de Zwaardvegersgaarde. In die straat heb ik nota bene ongeveer tot mijn 20-e gewoond! Heeft dit beeld die de naam Gevelbekroning bleek te dragen daar altijd gestaan? Waarom is het dan zo vaag in mijn geheugen blijven hangen?

Denhaag_kunstwerk_gevelbekroning

Nu is park Marlot voor mij en mijn gezin een prachtige plek om te gaan wandelen op zondag. De ideale aanloop route naar het Haagse bos toe. Met in het park een schitterend lange vijver met twee statische lange lanen ernaast.

marlot

Toen we daar een week of 2 geleden liepen terwijl de blaadjes letterlijk van de bomen vielen zag ik het bekende beeld ineens opdoemen. De Gevelbekroning bleek aan het begin van de lange vijver geplaatst te zijn. En hoewel het beeld op zich niet eens zo groot is, het imponerende mij. En bezorgde me zelfs een lichtelijk angstig gevoel.

severyn

Zwervend door Den Haag stuit je soms plotseling op je eigen verleden. Een verleden dat dieper blijkt te zitten dan je ooit dacht.

, , , , , , , ,

10 Responses to Het wonderlijke beeld van S. Severyn

 1. Roel Wijnants november 28, 2011 at 7:24 pm #

  Zwaardvegersgaarde was-is de plek waar het beeld door Paul van Laere (Steenbeeldhouwer gerestaureerd werd het heeft een aantal jaren daar gestaan. Chris Schram van
  http://historie.residentie.net/scala.htm
  is bezig geweest om het in de buurt van CS geplaatst te krijgen. ik had wat shopwerk voor . Chris verricht om het plan visueel te maken maar dat hele plan is toen afgewezen. het heeft nu een goede bestemming na jaren in een verdomhoekje gestaan te hebben .

 2. Roel Wijnants november 28, 2011 at 9:19 pm #

  ja
  http://hofstijl.nl/2011/11/24/gesukkel-met-een-sokkel-het-verdwenen-paard-gevonden/
  staat er ook .

 3. Jacob Cats november 28, 2011 at 9:32 pm #

  Met kleurtjes toch mooier, leuker; foto uit 2006 op:
  http://niek.noterik.com/2006/04/wijk.html
  Minder beangstigend ook, denk ik.

 4. Roel Wijnants november 28, 2011 at 9:46 pm #

  @ JC ik dacht dat het geheel met een speciale uit Duitsland afkomstige mortel zal worden behandeld, dan wordt het net zo’n kleur als de beelden op het stadhuis. de restaurateur is
  http://www.paulvanlaere.com/about.html

 5. Snaaijbaard november 30, 2011 at 12:05 am #

  Ongelovelijk dan heb je jarenlang met tegenzin in die zwaardvegersgaarde op school gezeten en dan heb je dat hele beeld nooit gezien.

 6. Roel Wijnants november 30, 2011 at 12:39 am #

  @SB het heeft er hooguit de afgelopen 2 jaar gestaan daarvoor stond het een paar jaar op de Binckhorst

Trackbacks/Pingbacks

 1. Interview met steenbeeldhouwer Paul van Laere | Melodiefabriek - december 5, 2011

  […] snoepontwerpen voor ondermeer Sinterklaas, Paul’s recente restauratiewerkzaamheden voor het beeld van Severyn en het vrije kunstenaars bestaan dat zo te horen de essentie is van Paul zijn werkzame bestaan. We […]

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag