Datagebruik in de verhoer

spycam

Grote kans dat jij een van de 140 miljoen ‘gelukkigen’ bent met een smartphone in je broekzak waarbij de Privacy Watergate volledig opgedraaid is. Dankzij een bedrijf met het naampje Carrier IQ. Waar zij hun geld mee verdienen? Met data, jouw data. En of je een BlackBerry, een HTC Overflakkee of een iPhone hebt maakt in dit geval niets uit. Voor alle smaken heeft Carrier IQ een programmaatje dat zich tot de kern van jouw telefoon toegang verschaft.

Maar goeds in Nederland hebben we weinig te vrezen hoor want ‘KPN, Vodafone en T-Mobile hebben laten weten dat in Nederland geen contracten zijn afgesloten met Carrier IQ‘. Opvallend! Ineens zijn ze roomser dan de paus. Nog geen half jaar geleden wilden ze WhatsApp nog helemaal stukmaken. En toen de Nederlandse wetgever roet in het eten gooide door een wet voor net-neutraliteit aan te nemen, verhoogden ze allemaal direct hun tarieven voor dataverkeer.

Het boeddhistische bedrijfje met de naam Apple pakte de zaken nog iets radicaler aan. Zo wordt het programmaatje van Carrier IQ standaard op vrijwel alle iPhones voorgeïnstalleerd. Stevie ‘ik ontsla je als je me aankijkt, al is het in de lift’ Jobs heeft ooit een commerciële deal met dit dubieuze bedrijfje gesloten. Maar goeds, Apple heeft inmiddels vanwege de Watergate-achtige proporties die de kwestie aanneemt aangegeven bij een toekomstige update van het iPhone OS het programma te verwijderen.

Weet je wat helemaal opvallend is (lees: was Jobs nog niet dood geweest dan was dit zijn dood geworden)? De smartphones met Windows 7 erop hebben he-le-maal geen last van die Carrier IQ meuk. Besmetting, geen. Maar goeds, boeien want we hebben toch niets te verbergen. Zo is het toch?

(CC BY foto: Coda)

, , , , , , ,

Comments are closed.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag