De Balans; Goede bedoelingen

De balans is een column waarin Harry Zevenbergen iedere week gebeurtenissen uit de Haagse actualiteit belicht. De column is iedere woensdag om 10.40 uur te beluisteren bij Studio Haagse Bluf (www.denhaagfm.com).

sloop-w680

Goede bedoelingen, wie heeft ze niet, af en toe. Maar wat een puinhoop veroorzaken ze vaak. Het is het geforceerde karakter waarmee ze ten uitvoer worden gebracht. Je bedenkt iets en dan moet het liefst vandaag nog gebeuren.
Een goed voorbeeld zijn de voetgangersgebieden in de Haagse binnenstad.
Sinds de laatste herinrichting is de Grote Marktstraat één van de gevaarlijkste straten van Den Haag. Je kunt beter zonder uit te kijken de Utrechtse baan oversteken of je als fietser tussen het gemotoriseerde verkeer begeven dan gaan wandelen in de Grote Markstraat.
De suggestie wordt gewekt, dat dit gebied een veilige oase is voor voetgangers. Het resultaat is dat deze weggebruikers massaal oversteken zonder om zich heen te kijken. Fietsers moeten een krankzinnige slalom doen tussen al deze bewegende objecten door. Eigenlijk zouden de fietsers zo wijs moeten zijn om om te rijden. Dat werkt alleen niet zo, wanneer er gefietst mag worden dan wordt er gefietst, ook door mij. Het maakt niet uit hoe vaak ik af moet stappen om een onoplettende voetganger op te rapen van de straat.
Ik rij niet om.
Sinds de oude linkervleugel van de V & D wordt afgebroken is de weg versmald en de chaos alleen maar groter geworden. Als oplossing zijn er nu twee provisorische zebrapaden gemaakt met gele verf, daar zouden voetgangers veilig naar de andere kant moeten kunnen. In de praktijk is er niets veranderd voetgangers steken overal over en het gebruik van de zebrapaden berust op puur toeval.
Als fietser probeer ik wel eens te stoppen bij zo“n zebrapad om voetgangers voorrang te verlenen. Het resultaat is dat ik omver wordt gelopen door de voetgangers die naast het zebrapad oversteken en uit wordt gescholden door de fietsers achter me.
Om onbegrijpelijke redenen of gewoon omdat het nieuws van de straat niet doordringt in de kantoren van onze wethouder verkeer, bestaat in het gemeentehuis nog steeds het idee dat de Grote Marktstraat een doorslaand succes is. De wethouder heeft dan ook bedacht dat deze succesformule uitgebreid moet worden naar de andere voetgangersgebieden in het centrum.
Het enige alternatief dat ik als fietser heb is dat ik me weer meer in het door het vcp gefrustreerde autogeweld moet storten.
Op wereldschaal is het een onbenullig probleem. Als ik zie wat er met Irak en Afghanistan is gebeurd toen we daar met al onze goede bedoelingen democratie gingen brengen. Of hoe onze wereld in crisis is geraakt doordat de banken zo ruimhartig en onzelfzuchtig waren steeds meer geld aan mensen uit te lenen. Nu hebben we allemaal vijf tv’s in huis, drie computers, hele slimme telefoons, maar zelfs die kunnen niet voorkomen dat binnenkort de stop eruit wordt getrokken. Straks zijn wij het die als economische vluchtelingen, gelukszoekers worden geweigerd, wanneer we ons massaal melden bij de grenzen van Braziliė, India of China.

[CC BY foto: Marco Raaphorst]

, , , , ,

One Response to De Balans; Goede bedoelingen

  1. Jacob Cats december 7, 2011 at 8:55 pm #

    Zeurpiet. Nooit heb ik als fietser problemen in de Grote Marktstraat.
    Geconcentreerd slalommen en snelheid aanpassen, leuk om te doen.
    Waar ik me dan aan erger zijn de fietsres die met een waas voor ogen hard rechtdoor rijden en bellen zodra ze een verdachte voetganger zien. Mispunten zijn dat.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag