Park, de journalistieke glossy is hier

De allerlaatste editie van Hollands Diep ligt nog niet koud in de winkels want man oh man wat gaat het toch slecht met de bladen of er ligt alweer een nieuwe glossy in de schappen te shinen: Park. Een magazine met de subtitel ‘de journalistieke glossy’.

Ik rekende 6 euro 95 af bij de sigarenman en ging voor Hofstijl ff offline.

Misschien is het oneerlijk om Park met Hollands Diep te vergelijken. Niet alleen wordt meteen na het openslaan van het blad duidelijk dat dit ook niet de opzet geweest is van Park, voorbereidingen voor dit blad zijn vast en zeker getroffen voordat duidelijk werd dat Hollands Diep de jaarwisseling niet zou halen. Maar stiekum is zoiets, de handel vergelijken, voor mij onvermijdelijk. Hollands Diep is was de enige glossy die ik weleens kocht.

Om maar gelijk een oordeel te vellen: een nieuwe Hollands Diep is het niet. Of nog niet, want wellicht dat het nog wat moet groeien. Wat ik vooral mis zijn mooie verhalen. In de eerste editie van Park vind je wel een paar mooie verhalen maar de rest lijkt een beetje teveel opgeleukt te zijn. Vulling. Wilfried de Jong die Matthijs van Nieuwkerk interviewt is zeer lezenswaardig. Matthijs is meestal gesloten. In dit interview komt ‘ie wat los. Zo blijkt ook hij weleens door te draaien. Hyperventilatie en allerlei angsten (met 80 km over de snelweg, dat idee). En op de vraag wat ‘ie zou doen als hij 10 miljoen in de loterij zou winnen antwoordt hij:

Of ik dan blijf werken? Nou, niet op deze manier.

Onze stadsburgah Anton Corbijn was verantwoordelijk voor een stel mooie foto’s van de heren Wilfried en Mattijs.

Het hoogtepunt van deze Park is een verhaal dat Peter Buwalda over tweevoudig Olympisch judo-kampioen Wim Ruska schreef. Ruska, door een hersenbloeding niet meer in staat te lopen, wordt door Buwalda in zijn rolstoel voortgeduwd. Hij neemt Ruska’s levensloop door aan de hand van die wandeling en diverse interviews met vrienden en bekenden. Een complex geheel dat Buwalda met een ongekende schrijftechniek aan elkaar lijmt. Een soort lego voor volwassenen, tenminste als je literair aangelegd bent. En een ijzersterk verhaal met een boodschap.

Wat er overblijft qua vulling zijn een stel portretten van bekende Nederlanders onder de noemer ‘De Relschoppers’ (lees: in scène gezette foto + een kort stukje over hoofdpersoon). Sophie Hilbrand, Theo Maassen, De Jeugd van Tegenwoordig, Derk Sauer en Heleen van Royen.

Het bioprofiel van Monique van de Ven is ook zeker lezenswaardig. Verder is het blad teveel opgeleukt met korte stukjes over handtassen, brillen, dure sieraden en andersoortige glossy-meuk. En een modereportage van een 27 pagina’s met een artistieke bril hier en een blote tiet daar. Tsss!

Ook staat het blad vol met domme advertenties. Zoals alle glossy’s. Anders schijnen ze het financieel niet te kunnen doen. Niet dat dat mij boeit overigens. Alleen voor kwaliteit wil ik betalen. Heb ik weer. Nou wie weet.

, , , , , , , , , , , , , , ,

6 Responses to Park, de journalistieke glossy is hier

 1. karin r. december 27, 2011 at 9:52 am #

  ik kan niet helemaal oordelen want ik heb alleen het interview gelezen over en met Matthijs van Nieuwkerk (en dat vond ik erg ‘vernieuwend’ en persoonlijk.) eerste indruk was: druk. een druk blad. ik ga het nog wat beter lezen en beter bekijken. …

 2. elsbeth december 27, 2011 at 10:52 am #

  Ik zat gisteren 6 uur in de trein met Park. conclusie: het is inderdaad geen Hollands Diep (was ook mijn favo tijdschrift). Het formaat is vrij smal en er is ook iets met het lettertype waardoor sommige pagina’s er rommelig uitzien. Ik had ook de LINDA mee en daar heb je ook van die pagina’s met gadgets en producten en korte stukjes. Die zien er rustig uit en nodigen uit tot lezen. In Park waren die pagina’s enorm vol gepropt. Veel te rommelig. En het is een ‘journalistieke’ glossy maar blijkbaar zijn pagina’s lange fotoreportages ook journalistiek. Die foto’s van o.a. De Jeugd van Tegenwoordig vond ik erg mooi. Jammer dat er dan weer zo weinig tekst bij staat. Ik ben benieuwd naar de volgende Park!

  • Raaphorst december 27, 2011 at 10:57 am #

   Ja, eens. De typografie is niet echt fraai en het geheel maakt een te drukke indruk. Bij Hollands Diep is de opmaak veel rustiger.

   Qua gevoel riekt het naar de Nieuwe Revu trouwens. Of zal het door de kleurstelling komen?

   • elsbeth december 27, 2011 at 11:35 am #

    Ik vind het vooral heel erg Vanity Fair. En qua kleur een beetje Elsevier.

    • Raaphorst december 27, 2011 at 12:07 pm #

     Die ken ik niet goed. Elsevier een beetje. Ik las vaak de Groene maar ben ermee opgehouden toen er steevast rare artikelen over internet in verschenen.

 3. elsbeth december 27, 2011 at 10:52 am #

  oja en heel erg jammer van de dt-fout in het interview met Matthijs. daar kan ik echt niet tegen…

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag