Postcodes worden Open Data, tenzij …

PostNLGoed nieuws: postcodes mogen vanaf februari 2012 door iedereen gebruikt worden, zo oordeelde de rechter vorige week. Daarmee wordt ons postcode-systeem Open Data en kunnen zowel particulieren als bedrijven ermee gaan innoveren. Top!

De enige die hier fel op tegen is: PostNL. Zij overweegt een hoger beroep. Toch jammer want met Open Data schiet iedereen iets op als je er strategisch over nadenkt (lees: op langere termijn IT-zaken kunt overzien). Ik hoop dat PostNL dat ook kan. Open Data is een beetje zoals Open Source (Firefox, Android en dergelijke) en Open Content (groot deel van Flickr-foto’s, Wikipedia, overheidspublicaties en dergelijke).

Toevallig zat ik gisteren op de site van PostNL. Vanwege een verhuizing. Ik ontving na het invullen en betalen geen enkele ontvangstbevestiging per email terwijl de website dit mij wel beloofde. Toen ik vervolgens op de website een klachtenformulier wilde invullen bleek dit niet te werken op mijn Google Chrome browser. Een voor mij bekend probleem. Hetzelfde geldt voor de sites van de ING. Simpele reden: zij gebruiken dezelfde engine. En het spul draait op Microsoft ASPX…

De toekomst van internet ligt in Open Systemen, Open Data dus. Op die basis is internet gebouwd, een 100% open netwerk protocol (TCP/IP op precies te zijn). Anders had het internet nooit zo groot kunnen groeien. Sterker nog: dan was het altijd klein en obscuur gebleven. Klein en obscuur zoals veel overheden en bedrijven in eerste instantie tegen internet aankeken. Zo van: dat zal wel overwaaien. En het waaide niet over. Open Data ook niet. Online Open Systemen zijn namelijk het verleden, het heden en de toekomst.

Update: Zie ook ‘Gegevens Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) ook open voor commerciële doeleinden’ →

, , , , , , , ,

One Response to Postcodes worden Open Data, tenzij …

  1. Roel Wijnants januari 3, 2012 at 9:01 am #

    Na 1,5 uur bellen diverse mails 3 klachten formulieren heb ik eindelijk een bevestiging dat ik met ingang van 28 januari van kpn af ben We hadden op 17 Oktober al opgezegd maar geen bevestiging gekregen ,dan loopt alles gewoon door. aanmelden kan via internet maar voor opzeggen zijn ze niet thuis, dan moet je bellen

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag